Yetişkinlerde Tansiyon Kaç Olmalı?

Yetişkinlerde Tansiyon Değeri Kaç Olmalı?

Yetişkinlerde Tansiyon Kaç Olmalı? Halk arasında çok fazla kullanılan tansiyon kelimesinin asıl anlamı kanın damarlar içerisindeki basıncıdır. Bu basıncın artması ya da azalması tansiyon çıkması ya da tansiyon düşmesi olarak adlandırılır. Tansiyonun normal seviyede olup olmadığını anlamak için yapılan işlem ise tansiyon ölçümüdür. Tansiyon aletleri ile yapılan tansiyon ölçümünün belirli uygulama şekilleri vardır. Tansiyon aleti ile tansiyon ölçmek için hastanın ölçümden yarım saat önce kahve, sigara, alkol gibi içecekler içmemiş olması ve dinlenmiş bir durumda olması önemlidir. Daha sonra tansiyon ölçümüne başlanabilir. Tansiyon ölçümü şu şekilde yapılır:

Yetişkinlerde Tansiyon Kaç Olmalı?

– Tansiyonu ölçülecek olan kişinin kolu sıvanır. Tansiyon aletindeki kola sarılan bölüm hastanın koluna sarılır. Bu kısma manşon adı verilmektedir. Manşon kişinin kalbi ile aynı hizada sarılmalıdır. Yetişkinlerde Tansiyon Kaç Olmalı? Kalp hizası tam olarak belirlenemiyor ise kişinin dirseğinin katlandığı yerin iki parmak üzerinden manşon sarılması mümkündür. Bu noktada dikkat edilmesi gereken durum manşonun üzerindeki iki adet hortumun kolun üstünde kalmasıdır. Çünkü bu hortumlar tansiyon aletinin göstergesi ve pompasını manşona bağlayan hortumlardır.

– Manşon düzgün bir şekilde kola sarıldıktan sonra tansiyon aletinin steteskopu kulağa takılır. Seslerin steteskopa iletildiği ve steteskopun bu sesleri algıladığı bölüm steteskop diyaframıdır. Ölçüm sırasında steteskop diyaframının herhangi bir yere çarpmamasına dikkat edilmelidir, aksi taktirde kulağınız yanlış etkilenebilir. Steteskop diyaframı dirseğin çukur kısmına yerleştirilmelidir. Fakat tam ortasına değil gövdeye daha yakın olan tarafına yerleştirilmesi önemlidir. Çünkü sesi dinlenecek olan damar tam bu hizadan geçmektedir. Bu damara brakial arter denmektedir.

– Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir durum bulunmaktadır. Tansiyon aletinin pompasını tutacağınız eliniz haricindeki diğer elinizi kullanarak hastanın dirseğini alttan tutunuz. Baş parmağınız ile de steteskop diyaframını destekleyerek hareket etmemesini sağlayınız. Yetişkinlerde Tansiyon Kaç Olmalı? Çünkü steteskop diyaframının manşonun altında kalmaması gerekmektedir. Manşon altında sıkışan steteskop diyaframı ölçümün hatalı olmasına sebep olur. Hastanın kolunun alttan desteklenmesinin sebebi ise hastanın kendisini kasmamasıdır. Kolunun düşmemesi için kendini kasan hastanın ölçümü de hatalı olmaktadır.

– Daha sonra manşon şişirilmeye başlanır. Manşonun içerisindeki hava basıncı, damarlardaki hava basıncından fazla olmalıdır. Damarlardan herhangi bir şekilde nabız sesi alınamayana kadar manşonun şişirilmesine devam edilmelidir.

– Hiçbir şekilde ses gelmediğine emin olduktan sonra manşon içerisindeki havayı boşaltmaya başlayın. Aynı zamanda basınç göstergesini de kontrol edin. Bu esnada nabzın attığını duyduğunuz ilk değeri kaydedin. Bu değer büyük tansiyondur. Basıncı düşürmeye, havayı boşaltmaya devam edin. Nabız sesinin tekrar kesildiği zaman oluşan değeri de not edin. Bu değer de küçük tansiyonu ifade etmektedir.

-Daha sonra tansiyonun ölçüldüğü saati nabız ve tansiyon değeri ile birlikte kaydederek doğru sonucu elde etmiş olacaksınız. Bu bilgilerden faydalanarak en doğru şekilde tansiyon ölçme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Yetişkinlerde Tansiyon

Peki tansiyon ölçümü yapıldıktan sonra tansiyon aletinde görülen değer kaç olmalıdır? Yetişkinlerde tansiyon değerinin kaç olması gerektiği sorusu birçok kişinin aklını kurcalamaktadır. Normal tansiyon değerleri ölçülürken kişiler arasında kıyas yapılmamaktadır. Tansiyon konusunda en önemli durum da budur. Çünkü her insanın bünyesi farklıdır. Bu yüzden tüm insanlar için oratk bir tansiyon değeri bulunmamaktadır. Yetişkinlerde Tansiyon Kaç Olmalı? Kişinin yüksek ya da düşük tansiyona sahip olduğunu anlamak için de tansiyon ölçümünün sağlıklı bir anında yapılıp yapılmadığına bakılır. Kişi herhangi bir sağlık problemi yaşamadığı zaman sahip olduğu tansiyon değerleri mutlaka bir köşede bulundurulmalıdır. Yetişkin insanlarda normal tansiyon değeri büyük tansiyon için 120-140 arası, küçük tansiyon için de 70 ile 90 arası olarak belirlenmiştir. Ayrıca yetişkin kişilerde normal değerdeki sistolik tansiyonun 90-140 arasında olduğunu söyeleyen hekimler de bulunmaktadır. Bu hekimler küçük tansiyon içinse 60 ile 90 arasında olduğunu söylemektedir. Tansiyon konusunda son olarak söylenebilecekler ise tansiyonun tüm yaşam boyunca sabit kalmadığıdır. İnsan doğduğu zaman tansiyonu oldukça düşüktür. Yaş ilerledikçe tansiyon da yükselir. 18-20 yaş aralığında yetişkin tansiyonu için belirlenen normal değerlere sahip olunması önemlidir. Yetişkinlerde Tansiyon 60 yaşının üzerine gelindiği zaman ise daha yüksek bir tansiyon değeri ile karşılaşılacaktır. Ayrıca tansiyon sadece yaşa göre değil saatten saate, günden güne, haftadan haftaya da değişiklik göstermektedir. Sabahın erken saatlerinde daha düşük olan tansiyon en yüksek seviyesine gecenin geç saatlerinde ulaşır. Stres, aşırı üzüntü ve gerginlik durumu ise tansiyonun yükselmesini tetiklemektedir. Özellikle yetişkinler bu durumlara dikkat ederek erken yaştaki hastalık riskinden korunabilirler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu