Bebek Hastalıkları ve Tedavisi
Bebek hastalıkları ve tedavisi, 0-6 yaşta görülen hastalıklar, bebeklerde kusma, bebeklerde kulak kırmızılığı, bebeklerde yüksek ateş vb… bebek hastalıkları ve tedavilerini sizler için hazırladık.
Bebek Hastalıkları ve Tedavisi
Biz yetişkinler yıllardır kış hastalıklarıyla mücadele ederiz. Bağışıklık sistemimiz yıllar içinde iyi bir şekilde yapılanmıştır. Ama bebeğiniz için durum farklı. Onun için her şey yeni başlıyor. Bağışıklık sistemi yeni yeni oluşuyor. Biz de bu oluşuma katkı sağlayacak, bebeğinizin şikayetlerini azaltacak bazı öneriler hazırladık…
0-6 Yaşta Görülen Hastalıklar
“Bebeğim nefes alırken zorlanıyor” Tıkalı bir burunla nefes almak tabii ki çok zordur. Bebeğiniz tıkalı burunla emzirme işlemi sırasında da zorlanır.
Bebek Nasıl Rahat Nefes Aldırılır
Tuzlu su! Doktorunuza danışıp eczanelerde satılan özel tuzlu sulardan alın ve damlalık yardımıyla bebeğinizin burnuna damlatın. Böylece miniğinizin burnu temizlenecek ve nefesi rahatlayacaktır. Ayrıca doktorunuzun önereceği buğularla bebeğinizin nefesinin açılmasına yardımcı olabilirsiniz.
“Bebeğim kusuyor” Hastayken herkes biraz iştahsız olabilir. Ancak bebeğiniz her yediğini kusuyorsa önlem almanızda yarar var.
Bebeğin Kusması Nasıl Geçer
Bebekler üşüttüklerinde kusabilir. Bunda endişelenecek bir şey yok. Bu aralar yağsız, hafif besinler tercih etmeli, çiğ meyve sebze yedirmekten kaçınmalısınız. Ancak kusmaları sıklaşıp yüksek ateş eşlik ederse doktorunuzu aramalısınız.
“Bebeğimin kulağı kırmızı” Kırmızı bir kulak her zaman bir enfeksiyon belirtisi değildir. Ama bebeğiniz sürekli ağlıyorsa ve huzursuzsa bu enfeksiyonun işareti olabilir. Kulak enfeksiyonları genelde ağrılıdır ve ateşle birlikte kendini gösterir. Dudaklarınızı bebeğinizin alnına götürün ve size yüksek gelirse ateş ölçerle ölçün. Ağrısı var ve ateşi 38 dereceye yaklaştıysa kulak enfeksiyonu riski olabilir.
Bebeğin Kulak Kırmızılığı Nasıl Geçer
1 aylıktan küçük bebeklerde ateş yükselmesi doğrudan doktora gitmenizi gerektirecek bir nedendir. Doktorunuzun uygulayacağı tedaviyle kısa sürede iyileşecektir. Endişelenecek bir durum yok.
“Bebeğimin ateşi var” Ateş viral ya da bakteriyel hastalıkların habercisidir. Eğer bebeğinizin ateşi uzun süre düşmüyor ve 38 derecenin üzerindeyse, sizinle göz kontağını kaybettiyse bu durumu ciddiye almanız gerekiyor demektir.
Bebeğin Ateşi Nasıl Düşer
Daha önce de belirttiğimiz gibi 6 aylıktan küçük bebeklerin ateşi yükseldiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Ancak yakın zamanda yine bu şikayetten bebeğinizi doktora götürdüyseniz doktorunuzu bu kez telefonla arayabilirsiniz. Şayet doktorunuz daha önce verdiği ilaçları kullanmanızı önerirse onları kullanmaya devam edebilirsiniz. Dört gün içinde ateşi düşmez ve daha da artarsa hemen doktora gidin.
“Bebeğim midesini üşütmüş” Kış aylarında grip ve soğuk algınlığının yanı sıra mide üşütmesi de sık görülen şikayetlerdendir. Bebeğiniz midesini üşüttüyse karnı ağrır ve normalden daha çok ağlar. Bir de tabii sık sık kusar.
Bebeğin Mide Üşütmesi Nasıl Geçer
aydan küçük bebeklerde ister anne sütü emiyor olsun ister hazır mamayla besleniyor olsun özellikle midesini üşüttüğü dönemlerde sık sık ve az az beslenmeli. Çok miktarda besinle midesine gereksiz yükleme yapmamanız bu dönemde çok önemli. Eğer karın ağrıları ve kusmaları iki günden fazla sürüyorsa miniğinizi doktora götürmelisiniz.
“Bebeğimin gözleri çapaklanıyor ve kaşınıyor” Bu durum daha çok yeni doğan bebeklerde olur. Bebeğiniz doğduğunda henüz gözyaşı kanalları gelişmemiştir. Bu da gözyaşının akmamasına ve gözlerinin yeterince temizlenememesine neden olur.
Bebekte Göz Çapaklanması Nasıl Geçer
Steril bir pamuğa damlattığınız kendi sütünüzle bebeğinizin gözlerini temizleyin. Anne sütü doğal bir antibakteriyeldir.