Ağaçların Yaprakları Neden Sararıp Solar
Ağaçların yaprakları neden sararıp solar, fotosentez nedir, sonbaharda ağaçların yaprakları neden sararır, ağaçlarla ilgili deneyler vb… ilginç bilgileri sizler için hazırladık.
Fotosentez Nedir
Bitkiler kökleri aracılığıyla topraktan su, havadan karbondioksit gazını alarak güneş ışığının yardımıyla oksijen ve glikoza çevirirler. Bilindiği gibi oksijen havada bulunan ve canlıların nefes almasını sağlayan bir gazdır. Glikoz bir çeşit şekerdir ve bitkilere enerji veren bir besin kaynağıdır. Bitkiler bu sayede büyürler. Bitkilerin karbondioksit ve suyu, güneş ışığıyla oksijen ve glikoza dönüştürmelerine fotosentez adı verilir. Bunun anlamı, ışıkla birleştirmek demektir. Klorofil, bitkiye (yapraklara) yeşil rengi veren bir kimyasaldır ve fotosentezin oluşumunu sağlar.
Ağaçların Yaprakları Neden Sararıp Solar
Yaz mevsiminin sonunda sonbaharın gelişiyle günler kısalır. Günlerin kısalmasıyla ağaçlar kış mevsimine hazırlanmaları gerektiğini bilirler. Kış boyunca fotosentez için yeterli su ve güneş ışığı olmaz. Ağaçlar bu nedenle kendilerini dinlenmeye çeker ve yaz boyunca depoladıkları besini kullanarak yaşamlarını sürdürürler. Besin yapan fabrikalarını artık kapatırlar. Böylece önce yapraklara yeşil rengi veren klorofil kaybolur ve hepimizin sonbaharda seyretmekten keyif aldığımız içlerindeki sarı ve turuncu renkler ortaya çıkar. Hatta bazı ağaçların yaprakları (akçaağaç gibi) sonbaharda canlı koyu kırmızıya ya da mor renklere dönüşür. Bu, fotosentez durduktan sonra glikozun yapraklarda sıkışıp kalmasıyla ilgilidir. Böylece soğuk sonbahar akşamları yapraklar glikozu kırmızı ya da kahverengine (meşe ağacı gibi) çevirirler.
Yılın büyük bir zaman diliminde yeşil yapraklar güneş ışığını bitkiler için besin kaynağına çevirme konusunda görevlilerdir. Sonbahar geldiğindeyse ağaçlar bu yeşil pigmentleri ve besinleri parçalayarak ihtiyaçlarını karşılarlar. Ağaçların yapraklarının renkleri değiştikçe ve döküldükçe, besinler ağaç köklerine düşer ve ilkbaharda tekrar kullanılmak üzere depolanır.
Ağaçlarla İlgili Deneyler
Profesörün aklındaki düşünce ise bazı ağaçların bunu yapraklardaki besini güneş ışığından da korunmak için yapıyor olabileceğiydi ve bu ilişkiyi bulabilmek için kırmızı pigment üreten bir ağaç türüyle kırmızı pigment üretme olmayan bir ağaç türü üzerine bir araştırma yürüttü. Kırmızı pigmente sahip olmayan ağaçların yapraklarının sonbahar güneşiyle daha fazla yıprandıklarını ve yapraklarından bulunan besinleri yeniden kullanma oranının kırmızı pigmente sahip olan ağaçlara göre daha az olduğu sonucuna ulaştı. Ayrıca kırmızı pigmentlerin başka bir işlevi üzerine ağacı böceklerden koruma gibi bir işleve sahip olup olmadığı üzerine de araştırmalar yaptı.
Sonuç olarak yaprak fizyolojisti olan Wisconsin Üniversitesi’nden profesör Bill Hoch bize tekrardan doğada aslında her şeyin bir sebebi vardır” sloganını hatırlatarak ağaçların besinleri kış boyunca köklerinde koruması için yaprakların bir tür güneş kalkanı olarak kırmızıya dönüp döküldüğü üzerine araştırmalar yapmıştır. Yaptığı araştırmalar, kırmızı pigmentin kışın besinlerinin korunması üzerine önemli rol oynadığını ve o olmadan bitkilerin besinlerini depolama ve kullanma konusunda kırmızı pigmente sahip olan ağaç yapraklarına göre daha az verimli olduklarını göstermiştir. Tabii bir de bunun yanında bu dökülen yaprakların bir nevi böcek savar görevi gördüğüne dair bulguları da unutmamak gerekir.