Çizikten Tetanoz Olurmu-Tetanoz Belirtileri-Tetanoz Aşısı

Çizikten tetanoz olurmu, tetanoz belirtileri, tetanoz hayvanlarda olurmu, tetanoz kuluçka süresi, tetanoz aşısı, tetanoz aşısı kaç yıl korur vb… tetanoz hakkındaki bilgileri sizler için hazırladık.

Çizikten Tetanoz Olurmu

Paslı çivi dendi mi insanların aklına gelen ilk şey tetanos olur çünkü kimin eline batsa veya eli çizilse, “Acaba tetanos olur muyum?” paniğine kapılır. Ancak düşünülenin aksine, bir insana tetanos bulaşmasında ne pasın ne de çivinin birebir etkisi bulunmaktadır. Bunun nedeni, halk arasında Kazıklı Humma olarak da bilinen bu hastalığın sadece tetanos mikrobuyla bulaşmasıdır. Dolayısıyla ancak paslı çivi tetanos üreten bir organizmayla temas ettiyse bu risk söz konusudur. Çizikten tetanoz olmak içinde çiziğin büyüklüğü ve deride oluşturduğu tahribat önemlidir. Çizik sonucu kan akarsa ve çiziğe neden olan parçada tetanoz mikrobu varsa tetanoz olma riski vardır.

Tetanoz Diğer Adı

Hipokrat’tan beri bilinen Tetanos, Clostridium Tetani adı verilen sporlu bakterinin salgıladığı toksine bağlı olarak gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Kasların gevşemelerine zaman yayacak kadar sık gelen uyarılarla kasların devamlı kasılma hali olarak tanımlanır ve genelde çocuklarla yaşlılarda ölümle sonuçlanabilir. Hastalığın ilk belirtisi çene kaslarında görüldüğünden bundan dolayı tetanoz hastalığının diğer adı Çene Kitleyen veya Kazıklı Humma‘dır.  Yüz kaslarının kasılması sonucu oluşan alaycı gülümseme ifadesi, tedavi olumlu sonuç vermezse kalıcı olur.

Tetanoz Belirtileri

Tetanoz hastalığının başlıca belirtileri arasında yutkunurken sıkıntı çekme, kas ağrıları başlar ve yürümekte zorlanır. Tetanos mikrobu oksijeni sevmez. Bu yüzden havasız ortamlarda, toprakta, gübre yığınlarında kolayca yaşar. Ayrıca insan ve hayvanların bağırsak kanalında bulunur ve buradan dış dünyaya yayılır. Yani tetanos mikrobuna yeryüzünün her yerinde rastlamak mümkündür ve vücuda batan, yara açan her şeyde potansiyel tetanos tehlikesi vardır.

Tetanoz Hayvanlarda Olur mu

Hastalık koyun, keçi ve inek gibi hayvanlarda da görülür. Domuzlar ve köpekler tetanosa daha dirençliyken kuşlarda hiç rastlanmaz. Oksijensiz ortam mikrobun üreyip çoğalmasına imkan tanır. Şayet koşullar elverişsizse uygun bir ortam buluncaya kadar uyuklama devresine girer ve uzun yıllar dayanabilir.

Tetanoz Kuluçka Süresi

Oksijensiz kalan bir yaraya girerlerse gelişirler. Giriş noktasında üreyen mikrop, toksinlerini organizmanın her yerine dağıtır. Tetanoz kuluçka süresi 8-16 gündür bu kuluçka döneminden sonra tüm vücudu etkilemeye başlar. Derideki basit bir çizikten bile insana bulaşabilir. Yaraya bulaşınca kanla oksijen alamayan bu ölü dokuda hızla etkin hale geçer ama dokunun kendisine zarar vermez. Üreyen mikropların yaydıkları toksinler vücuda yayılarak hastalığa neden olurlar

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur

Tetanozdan korunmanın en etkin yolu, çocukluk çağında başlatılan ve her beş yılda bir tekrarlanan tetanos aşısıdır. Aşılanmamış kimselere ise tetanosun antitoksini verilerek geçici bağışıklık kazandırılır.

Hastalık tüm dünyada yaygındır fakat gelişmiş ülkelerde neredeyse kaybolmuş gibidir. Endüstrileşmiş ülkelerde çoğunlukla deri yaralanmaları ve yanıklardan, seyrek olarak da cerrahi girişimlerden sonra ortaya çıkar. Eroin bağımlılığı olanlarda steril olmayan aletlere ve eroine eklenen maddelere bağlı olarak görülür. Gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde göbek bağının uygun olmayan şartlarda, örneğin taş, steril olamayan bıçak veya jilet gibi aletlerle kesilmesi sonucu oluşan yenidoğan tetanosu çok sık görülür. Ve buna bağlı yenidoğan ölümleri yaklaşık % 10 civarındadır. Yeni doğan tetanosundan bebeği korunmanın yolu, gebelik döneminde yaptırılan tetanos aşısıdır. Tetanos aşısı, hem anne adayını hem de bebeği doğum ve doğum sonu dönemde tetanos hastalığından korur. Annede oluşan antikorlar plasenta yoluyla bebeğe geçer, böylece bebek yenidoğan tetanosundan korunmuş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu