Uzaya Gönderilen Hayvanlar-Uzaya Gönderilen İlk Hayvan
![](https://aliskanlik.com/wp-content/uploads/2020/10/Uzaya-Gonderilen-Hayvanlar-742x470.jpg)
Uzaya gönderilen hayvanlar, uzaya giden ilk hayvan adı, uzaya gönderilen ilk canlı, uzaya giden ilk kedi, uzaya giden ilk köpek vb.. yararlı bilgiler için aliskanlik.com
Uzaya Gönderilen Hayvanlar
Uzaya gidenler her zaman için insanlar olmuyor. Özellikle ilk zamanlarda, daha astronotlar uzaya gönderilmeden önce, hayvanlar denek olarak kullanılarak insanların uzaya gönderildiklerinde nasıl etkilerle karşılaşacakları saptanmaya çalışıldı. Bu dönemde pek çok hayvan uzaya gönderildi. Bu yazımızda uzaya gönderilen uzaya gönderilen hayvanlar hangileridir göz atacağız.
10.Köpek Laika
Laika her ne kadar uzaya gönderilen ilk canlı olarak bilinse de asıl görevi sadece yörüngede dünyanın etrafını turlamak oldu. Uzaya giden ilk hayvan adı Laika’dır. Husky cinsi bu sevimli köpek Moskova’da sokakta yaşayan köpeklerin arasından seçildi. Uzay programına dahil edilerek uzun bir süre eğitim aldı. 1957 yılının Kasım ayında Sputnik 2 uydusuna konarak uzaya gönderildi.
Ancak bu yolculuk dönüşü olmayan bir yolculuktu. Bu durum herkes tarafından biliniyordu. Uzaya giden ilk köpek olan Laika yörüngeye fırlatıldıktan sadece iki saat sonra hayatını kaybetti.
9.Maymun Gordo
Sovyetlerin uzay konusundaki sıkı çalışmaları hayvanların denek olarak kullanılmasına sebep oluyordu. Bu hayvanlardan bir tanesi de maymun Gordo oldu. Köpek Laika’nın tersine Gordo yörüngeye fırlatıldıktan sonra tekrar geri dönecekti. Yerden 600 mil yükseğe fırlatıldıktan sonra yeniden yeryüzüne döndü ve denize bir iniş yaptı. Her ne kadar dönüşü olan bir yolculuk olarak planlanmış olsa da Gordo’yu taşıyan kapsül denize çok sert bir şekilde indi ve Gordo bu iniş sırasında hayatını kaybetti.
8.Bayan Able ve Baker
Bayan Able ve Baker 1959 yılının mayıs ayında yerden 300 mil yüksekliğe fırlatıldılar. Gordo ve Laika’nın tersine iki maymun da bu yolculuktan sağ olarak geri döndüler. Diğer iki hayvanlı yolculuğa göre bu iki maymunun uzaya gönderilmeleri sonucunda çok daha önemli bilgiler elde edildi. Bunda dünyaya geri dönebilmelerinin de katkısı önemliydi. Bilim adamlarının bu yolculuktan öğrendikleri en önemli şey ise canlıların uzayda karşılaştıkları baskıya dayanacak kadar dayanıklı olmalarıydı
7.Belka ve Strelka
Sovyetlerin uzaya gönderdiği diğer iki hayvan ise Belka ve Strelka adını taşıyan köpeklerdi. Diğer uçuşlardan farklı olarak iki köpek dünyanın yörüngesine çıktıktan sonra burada 24 saat boyunca kaldılar. Sovyetlerin uzaya gönderdiği bu iki köpek, diğer uzaya gönderilen köpeklerden çok daha farklı bir üne sahip oldular. 1960 yılında televizyonda yayınlanan bir animasyon filminde dahi rol aldılar.
6.Şempanze Ham
Amerikan ordusu tarafından özel olarak eğitilen Şempanze Ham, bu eğitimin sonucunda uzaya gönderildi. Ham’ın diğer hayvanlardan farkı ise uzaya gönderilen ve insana en yakın özelliklere sahip hayvan olmasıydı. Amerika’nın Cape Canaveral Uzay Üssü’nden bir kapsül ile uzaya fırlatıldı. Yine diğer hayvanlardan farklı olarak Ham, kendisini taşıyan kapsüle çeşitli komutlar verebiliyordu. Bu sayede çok daha fazla bilgi bilim adamları tarafından öğrenilmiş oldu.
5.Şempanze Enos
Ham’ın başarısından sonra bir diğer Şempanze Enos da uzaya gönderilmek için eğitildi. Bu uçuş ise Merkür programı altında yapılmıştı. Çalışmanın amacı insanların uzayda sorunsuz bir şekilde taşınmasıydı. Enos’un uçuşu kendisinden sonra yapılacak olan uçuşlar için önemli kapılar açtı. Uçuş başarılı bir şekilde tamamlandı ve Enos dünyaya geri dönmeyi başardı.
4.Kedi Felicette
Paris’in sokaklarından kendi başına dolaşan Uzaya giden ilk kedi olan Kedi Felicette, Fransız bilim adamları tarafından uzaya gönderilmek için rastgele seçilen bir sokak kedisiydi. 1963 yılında uzay çalışmaları gerçekleştiren Fransızların, canlıların uzayda başlarına neler geleceğini araştırmaları kapsamında uzaya gönderildi. Yerden 156 kilometre yüksekliğe kadar çıkan Felicette, bu uçuştan başarı ile ayrıldı. Felicette’in uzaya gönderildiği roket tamamen Fransızlar tarafından geliştirilen bir roketti ve bu uçuş bu yüzden de önem taşıyordu.
3.Veterok ve Ugolyok
Sovyetler 1966 yılında Veterok ve Ugolyok adında iki köpeği daha uzaya yollamak için çalışmalara başladılar. Veterok kelime anlamı “kömür”, Ugolyok ise “hafif rüzgâr” anlamına geliyordu. Diğer uçuşlardan farklı olarak bu uçuş tam 22 gün sürdü. Bu canlı içeren bir uçuş için oldukça uzun bir süreydi. İki köpek dünyanın çevresinde defalarca tur attılar. Bu uçuştan çıkarılan en önemli sonuç ise uzun süreli uzay yolculuklarında canlıların nelerle karşılaşacaklarının öğrenilmesi oldu.
2.İki İsimsiz Kurbağa
1968 yılı Amerika ve Sovyetler Birliği’nin uzay savaşlarının zirve yaptığı yıldı. Sovyetler daha önce uzaya göndermedikleri bir hayvan olan kurbağayı bu sefer uzaya gönderdiler. Üstelik iki kurbağa vardı. Hayvan çeşitliliği yaratmak her hayvanın uzay yolculuklarına nasıl tepki vermeleri açısından önemliydi. Uzaya gönderilen u iki kaplumbağa sadece Orta Asya’da görülen Horsfield Kaplumbağalarıydı. Diğer uçuşlardan farklı olarak bu sefer yolculuk dünya yörüngesinin dışına aya yakın bir bölgeye yapılmıştı. Bu sayede bu iki kaplumbağa uzayın içine kadar giren ilk hayvanlar oldular ve başarılı bir şekilde dünyaya dönüş gerçekleştirdiler.
1.Örümcekler Anita ve Arabella
Uzaya hayvan göndermenin bir sınırı olmadığı gönderilen iki örümcek sayesinde bir defa daha anlaşıldı. Sıradan örümcekler olan Anita ve Arabella 1973 yılında NASA tarafından uzaya gönderildiler. Bu yolculukta gözlemlenmek istenen ise örümceklerin yerçekimi olmadan ağlarını örüp öremeyecekleri. Bunu başarmaları insanların da uzaydayken dünyada yaptıkları pek çok eylemi yapabilme olasılıklarını gösterecekti. Örümcekler ilk zamanda ağ örme konusunda zorlansalar da bir süre sonra bu zorluğun üstesinden gelerek dünyadaki gibi ağ örmeyi başardılar.