Yer Çekimi Nasıl Bulundu-Yer Çekimi Nedir
Yer çekimi nasıl bulundu, yer çekimi ne zaman bulundu, yer çekimini kim buldu, yer çekiminin faydaları, yer çekimi kanunu,albert einstein yer çekimi nedir, yer çekimi nasıl yazılır vb.. faydalı bilgiler için alışkanlık
Yer Çekimi Nedir
Yer çekimi, bir diğer adıyla kütle çekim kuvveti cisimlerin yeryüzünde kalmasını sağlayan, aynı zamanda evrendeki gezegenlerin güneşin etrafında kalabilmesini sağlayan çekim kuvvetidir. İnsanların ve diğer tüm canlıların dünya üzerinde uçup gitmeden durabilmesini sağlar. Fakat yer çekimi olmasaydı düğer gezegenler gibi dünyada güneşin etrafında duramayacaktı ve belki de yaşam hiç olmayacaktı. Yer çekimi nedir sorusuna cevap bulduktan sonra kim tarafından bulunduğuna geçelim.
Yer Çekimi Nasıl Bulundu
Yer çekimi yıllardır sürüp gelen yerçekimi kütlesinin keşfi hikâyesi ile bilinir. Bu hikâyeye göre Isaac Newton bir elma ağacının altında oturuyor iken başına bir elma düşer ve bundan ilham alan Newton yerçekimi kuvvetini bulur. Peki, olay gerçekten bu kadar basit midir? Yer çekimi nasıl bulundu gelin detaylı araştıralım. Bu fikrin temelleri çok daha önce Aristo tarafından ortaya atılmıştır. Aristo o yıllarda yukarıdan yere atılan bir cismin kütlesine göre ağır cisimlerin daha hızlı ve hafif cisimlerin daha yavaş düştüğünü fark etmiştir. Galileo da Aristo dan sonra bu konu hakkında araştırmalar yapmış ve cisimlerin yere düşüş hızının ağırlıklarına göre değil, yere düştükleri mesafeye göre değişiklik gösterdiğini kanıtlamıştır.
Isaac Newton yıllarca yer çekimi kanunu araştırmış ve tam anlamıyla açıklamaya ve anlamaya çalışmıştır. Aristo’nun yaşadığı dönemden beri yerçekimi kuvvetinin olduğu bilinse de neden cisimlerin bırakıldığı yere düz bir şekilde düştüğü anlaşılamıyordu. Isaac Newton’un kütle çekim kuvvetini kuramı tam olarak bu durumu açıklıyor.
Yer Çekimi Ne Zaman Bulundu
Newton’a göre dünya yeryüzüne bir çekim gücü uygular. Cisimler ağırlıklarına göre birbirlerine bir çekim kuvveti uygularlar ve buna göre de cisimler hiçbir yöne sapmadan direk yere düşerler. Bu teoriye göre de iki ağırlığın aralarındaki çekim gücü ağırlıkları arttıkça artar ve birbirlerine olan mesafeleri arttıkça azalır. Bu durumda iki cismin aralarındaki çekim kuvveti kütleleri ile doğru orantıdadır ve aralarında bulunan uzaklığa göre de ters orantıdadır. Newton’un bu keşfi bilim alanında büyük bir adımdır.
Yıllarca kütle çekim kuvveti Isaac Newton’un bulmuş yani yer çekimi ne zaman bulundu sorusunun cevabı Isaac Nevton’un yaşadığı 1642-1727yılları arasındadır. Bu kuramlar yıllarca herkes tarafından kabul görmüştür. Ancak yüz yıllar sonra Albert Einstein ortaya genel görelilik kuramı şeklinde bir görüş attı. Bu teori oldukça karışık ve bilim insanlarının bile anlamakta zorlanacağı türden bir ilkeydi. Bu nedenle uzun zaman araştırdılar ve aslında Einstein’ın kütle çekim kuvvetine yenilik getirdiğini gördüler. Peki, nedir bu yenilik?
Albert Einstein’ın Yer Çekimi Teorisi
Albert Einstein’ın yer çekimi teorilerine göre aslında iki madde arasında çekim kuvveti yoktur bu olay tamamen uzayın bükülmesi ile meydana gelmektedir. Bu durumda bu teoriye göre dünyanın kütleler üzerinde bir çekim kuvveti yoktur ama ayın kütleler üzerinde bir itme gücü vardır.
Einstein’ın kuramının doğruluk payı Newton’un kuramının doğruluğundan fazladır. Aslında genel olarak bakıldığında Newton’un ilkeleri de yanlış değildir fakat Newton’un kuramı dünya üzerindeki küçük kuvvetlerle ölçüldüğünde az da olsa doğrudur diyebiliriz. Ancak Einstein’ın teorisi uzaydaki daha büyük maddelerde düşünüldüğünde Newton’un kuramının yerini doldurur. Günümüz fiziğinde hala Newton’un ilkeleri kullanılır. Çoğunu anlamıyor olsak bile Einstein’ın kuramı en doğru ve kanıtlanmış son kuramdır.
Yer Çekiminin Faydaları
Yer çekiminin faydaları hayatımızın merkezini oluşturur çünkü neredeyse hayatımızdaki her şey yerçekimine bağlıdır. Yeryüzündeki her cismin ve her canlının düz bir şekilde durmasını sağlar. Eğer yerçekimi olmasaydı büyük ihtimalle bir hayat ve evren olmazdı çünkü yıldızların oluşunun, gezegenlerin konumunun, ayın ve güneşin dünyanın etrafında duruşunun sebebi yerçekimidir. Yerçekimi olmasaydı insanların vücut yapıları ve anatomileri bugünkü gibi olmaz ve şimdiki gibi görünmezdi. Kısaca yerçekimi olmadan bir yaşam kaynağımız olmazdı.
Yer Çekimi Nasıl Yazılır
Yer çekimi kanunu ile pek ilgili olmasa da çok merak edilen bir konu olan yer çekimi nasıl yazılır sorusunu sizler için oluşturduk. Bilindiği gibi birleşik kelimelerde iki kelime ayrı okunduğunda farklı beraber okunduğunda farklı anlam çıkıyor ise bitişik yazılır. Yer çekiminde ise bitişik de okunda ayrı da okunsa anlam deiğişikliği olmadığı için yer çekimi kelimesi ayrı yazılır.