Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi

Uyku Apnesi Nedir? Uyku apnesi ciddi boyutta olan ve kişinin hayatını uyku esnasında tehlikeye atan bir uyku bozukluğudur. Uyku apnesi sendromu ise kişinin uyurken solunumunun durması ile meydana gelen bir problemdir. Dünyada insomnia uyku rahatsızlığından sonra kişilerde en çok görülen uyku bozukluğu rahatsızlığı ise uyku apnesidir. Ciddiye alınması gereken ve alınmadığı zaman kişinin hayatını tehlikeye sokan bir hastalık, günümüzde de tedavi yöntemleri olan bir uyku bozukluğudur.

Uyku Apnesi Nedir?

Özellikle son zamanlarda ismi sıklıkla zikredilen uyku apnesi sendromu, kişinin kaliteli bir hayat yaşamasını engellemektedir. Uyku Apnesi Nedir? Bu rahatsızlığı bulunan kişilerin ise uyku kaliteleri oldukça düşüktür. Geceleyin kişinin uyku sırasında boğulma tehlikesi ile karşılaşmasına neden olan bu durum, kendisinin aniden uykudan fırlaması gibi durumların kişide görülmesine neden olmaktadır.

Bu olayın meydana gelmesi ise kendisinin sık sık uyanmasına neden olmakta ve uyku düzenini bozmaktadır. Boğulma durumu çok uzun olmasa bile, ilerlemiş olan uyku apnesi sendromu ile daha ileri seviyelere gitmektedir.

Uyku Apnesi Nedir?
Uyku Apnesi Nedir?

Bu yüzden uyku apnesi rahatsızlığı bulunan insanların en yakın zamanda doktora gitmeleri ve tedavi olmaları gereklidir. Günümüzde ise gelişen teknoloji ile beraber uyku apnesine iyi gelen cihazlar üretilmiş, kişinin bu cihazları kullanarak uyku düzenlerinin normale dönmesi sağlanmıştır.

Uyku Apnesi Neden Olur?

Belli bir yaş grubunda meydana gelmeyen uyku apnesi sendromunun nedenlerini, üç ana başlık ile inceleyebiliriz. Bu rahatsızlığın meydana gelme nedenleri arasında merkezi, karma ve tıkayıcı gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Kişinin uyku sırasında solunumunun durmasına neden olan merkezi durum, kişinin nefes almasını zorlaştırmaktadır.

Uyku apnesi nedeni arasında yer alan tıkayıcı ise, kişinin bademciklerinin büyümesi ile daha fazla ortaya çıkar. Aynı zamanda kişide damak sarkma gibi durum söz konusu ise, kişinin ileride Uyku sorunu uyku apnesi hastası olmaya aday olduğunu gösterir. Aynı zamanda kişinin obezite boyutunda kilolu da olması, uyku apnesinin nedenleri arasında yer almaktadır.

Uyku apnesi olan bir kişinin kanının içerisinde yüksek miktarda karbondioksit meydana gelir. Bu durum ise kendisinin rahat nefes alamamasına neden olur. Kanda karbondioksitin çoğalması aynı zamanda kişinin oksijen alma seviyesinin de azalmasına sebebiyet verir. Uyku Apnesi Nedir? Uzman hekimler ise uyku apnesi hastalığının, yüksek tansiyon ile bağlantılı olduğunu söylemektedirler.

Uyku apnesine sebebiyet veren diğer durumlar ise şunlardır.

  • Koah, astım ve bronşit gibi kronik akciğer hastalığı olan kişilerde uyku apnesi rahatsızlığı, diğer normal kişilere göre daha sık görülür ve nedenleri arasında yer alır.
  • Kişinin fazla kilolu olması ve madde bağımlılığının bulunması, uyku apnesi nedeni olarak bilinmektedir.
  • Uyku apnesinden farklı bir uyku rahatsızlığının olması, uyku apnesini tetiklemekte ve bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Kişinin devamlı ilaç kullanması, kişide geniz etinin normalden fazla büyümesi, uyku apnesi rahatsızlığının meydan gelmesine neden olur.

Bu rahatsızlık gerekli yöntemler ile tedavi edilmezse, ileride kişinin daha fazla sıkıntı çekmesine neden olmakta ve hayatını olumsuz şekilde etkilemektedir. Tedavi edilmeyen uyku apnesi sendromu ise kişinin uyku sırasında boğulmasına ve hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.

Uyku Apnesi Belirtileri Hangileridir?

Uyku apnesi rahatsızlığı diğer uyku bozukluğu hastalıklarına göre nedenleri daha belli olan bir hastalıktır. Nedenleri belli olduğu gibi, uyku apnesi olan kişide bu belirtiler gözle görülür şekilde bulunmaktadır. Uyku apnesi belirtileri her kişide farklılıklar göstermektedir. Uyku Apnesi Nedir? Bazı kişilerde aynı durumlar ortaya çıksa da, bazı kişilerde bu belirtiler değişik şekilde görülmektedir.

Çoğu kişide görülen uyku sırasında solunum durması, bu rahatsızlığın apaçık şekilde kişide olduğunu gösterir. Kişi uyku sırasında solunumun belli bir süre durması sonucu, beyin uyuyan kişiye uyanma komutu verin ve kişi nefessiz kaldığı için hemen uyanır.

Gece boyunca birden fazla şekilde meydana gelen bu belirti, kişinin açık bir şekilde uyku apnesi sendromu yaşadığını gösterir. Kişinin uyku apnesi hastalığı ise kendisinde, bazı olumsuz nedenlere sebebiyet verir. Bu durum hem kaliteli bir şekilde kişinin uyumasını, hem de hayatına gündüz devam etmesini engeller.

Uyku apnesinin ortaya çıkardığı olumsuz durumlar ise şunlardır.

  • Uyku apnesi olan kişi gece normal bir şekilde uyusa bile, gündüz vakti sanki uyumamış gibi problemler ile karşılaşır ve uyku hissi daha ağır basar.
  • Kişi bir iş yaparken konsantrasyon kaybı ile karşılaşır ve bu durum yapacağı işte başarılı olmasını engeller.
  • Kalp ritmlerinde bozukluğun ortaya çıkmasına neden olur.
  • Kişinin tansiyonu yükselir ve baş dönmesi meydana gelir.
  • Kişinin başı normalden fazla ağrır.
  • Gece horlaması fazlalaşır ve kişide hafıza kayıpları meydana gelir.

Kişinin ağzında kuruluğun meydana gelmesi ve sinirlilik hali de, uyku apnesinin ortaya çıkaracağı bazı farklı hastalıklar ve nedenlerdir.

Ortaya çıkan bu belirtileri bazı kişilerde az, bazı insanlarda daha fazla ortaya çıkmakta ve ortaya çıkma sıklığına göre hayat kalitesini düşürmektedir. Uyku Apnesi Nedir? Bu rahatsızlığın erken teşhis konarak tedavi edilmesi, görülebilecek bu nedenlerin daha az olmasını sağlayacaktır. Bu şekilde kişinin uyku problemi çözülmüş olacak ve daha kaliteli bir yaşam sürecektir.

Uyku Apnesi Tanı Yöntemleri Nasıl Yapılır?

Uyku apnesi belirtileri ile karşı karşıya kalan bir kişinin, bu rahatsızlığı için uzman doktora gitmesi gerekmektedir. Uzman hekim ise kişinin uyku apnesinin olduğunu anlaması için, bazı tanı yöntemleri ile kendisini muayene eder. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hekim kişinin uyku apnesi sendromu olduğunu söyler. Bu durum ise bazı yapılan yöntemler ile netlik kazanır. Uyku apnesi tanı yöntemleri arasında; yapılan fiziki muayene ilk sırada yer alır.

Doktor önce kişinin yaşadığı sorunları sözlü olarak dinler, daha sonra ise kendisini bir uyku testine tabi tutar. Bu işlem ise kendisine takılan elektrotlar ile meydana gelir. Bu uygulama ise en çok tecrih edilen ve net olarak kişinin uyku apnesinin olup olmadığını gösteren tanı yöntemi arasında yer almaktadır.

Yapılan bu yöntem kişinin uyku apnesinin hangi boyutta olduğunun tanısını da ortaya çıkartır. Bu yöntem hastanın isteği ile hem hastanede, hem de kendi evinde yapılabilir. Uyku Apnesi Nedir? Kişinin vücudunda takılı olan bu elektrotlar uzun süre kalır. Kişi uyurken ortaya çıkan tüm durumları bu elektrotlar kayıt altına alır ve dijital ortamda uyku sırasında yaşanılan olaylar görülür.

Kişinin uykusunun en az dört saat olması, uyku apnesi rahatsızlığının tanı yöntemi olarak belli olmasını sağlar. Uyku sırasında görülen hipoapne sayıları ise, tanının ortaya çıkmasında önemli bir faktördür. Eğer kişinin uyku sırasında solunumu beş defa durur ve aniden uyanırsa, uzman hekim kişinin uyku apnesi olduğuna karar verir ve kendisine uygun bir tedavi yöntemi uygular.

Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir? Yöntemleri Nelerdir?

Uyku apnesi tedavi edilebilen ve zamanla ortadan kalkan bir uyku rahatsızlığıdır. Uyku apnesi tedavisi içerisinde uzman hekimlerin kullanmış olduğu bazı yöntemler vardır. Hekim hastaya yaşadığı rahatsızlık ile tedavi yöntemi uygulamadan önce, kişinin uyku apnesinin ne boyutta olduğunu görür ve kendisine bu doğrultuda tedavi yöntemi uygular.

Uyku apnesi tedavi yöntemleri içerisinde uzman doktorların en çok tercih ettiği yöntem ise, ”Cpap” adında bir hava makinesi yer almaktadır. Kişi uyumadan bu cihazın ağzında bulunan maske hastaya takılmakta ve kendisine basınçlı hava verilmektedir. Kişi gece uyku boyuncu bu cihazı takmalıdır. Uyku Apnesi Nedir? Bu cihazın en önemli özelliği ise, uyku apnesi ile ortaya çıkan solunum durmalarının önlenmesidir.

Gece uyurken uykusundan uyanmayan kişinin uykusu ise daha kaliteli olur. Bu cihaz aynı zamanda ani solunum durmalarının da önüne geçer ve kişinin aniden uykusundan solunum durması ile sıçramasını önler.

Uyku apnesi olan kişilerin bu cihazı kullanmak dışında, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmaları gerekir. Uyku Apnesi Nedir? Bu alışkanlıklardan uzak duran ve bu cihazı uyku esnasında kullanan kişilerin hastalıkları, alkol kullanan kişilere göre daha hızlı şekilde tedavi edilmiş olur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu