Otizm Spektrum Bozukluğu
Otizm Spektrum Bozukluğu (0SB) gelişimin erken döneminde ortaya çıkan, iletişimde ve sosyal etkileşim de kalıcı bozukluk ve sınırlı tekrarlayıcı davranışlara karakterize olan nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizm terimi 1910 yılında ilk kez isviçreli psikiyatrist Bleuler tarafından kullanılmıştır. Bleuler, otizm terimini dış dünyadan kendini tamamiyle kullanmıştır.
Otizm Spektrum Bozukluğu
Soyutlamış bir birey için Kanner, 1943 yılında yayımladığı makalede insanlara karşı belirgin şekilde ilgisiz olan 11 tane çocUğun klinik gözlemini paylaşmıştır. Gözlemlediği bu çocuklarda bariz şekilde alışılmadık olan davranış Özellikleri, değişiklikte direnç ve dil işlevleri bozukluk gözlemlediğini belirtilmiştir. Kanner makalesinde “Otizm” terimini “Aşır yalnızlık” anlamında kullanmıştır.
Klinik Görünüm
Sosyal etkileşme, sinirli ilgi alanlar, iletişim bozukluğu, takıntılı olma veya tekrarlayıcı davranışlar gösterme gibi farklılıklar görülür. 6 ayı geçmesine rağmen bebeklerin sosyal gülümsemelerinin olmadığı, 12 ay geçmesine rağmen agulama, banılmamak gibi söz öncesi iletişim evrelerinin görülmediği ve bu evrelerde gecikme yaşadıktan bilinmektedir. Otizm Spektrum Bozukluğu OSB’li çocuklarda iletişim partnerleri ile göz kontağı kurma konusunda sorun yaşamaktadırlar. OSB’li çocuklar olaylara uygun jest ve mimik kullanımı ve ipuçlarını anlama konusunda oldukça zayıftır. OSB olan bireylerde gelişimin erken dönemlerinde taklit becerilerinde sınırlılıklar gözlenmektedir Duyusal alanda belirli uyaran tiplerine karşı aşırı hassasiyet veya duyarsızlık görülebilir. Bazı koku, tat, ışık veya seslere karşı tepkileri olabilir.
Otizm Spektrum Bozukluğu Dil Konuşma
OSB olan çocuklarda erken dönemde ses oyunları ve babındamalar daha az gözlenir. Ben, sen, bana, sana gibi zamirlerin yanlış kullanımı söz konusu olabilir. Zaman eklerini kullanmada sorun yaşayabilirler. Kendisine üçüncü tekil kişi olarak ya da kendi ismiyle hitap edebilir. Örneğin, su içtiğini söylemek için “Ahmet su içti.” ifadesini kullanabilir. Ekolali olarak adlandırılan daha önce söylenmiş bir ifadenin, bir parçasının ya da tamaminin bağlama Uygun olmayan biçimde tekrarlanması görülebilir.
Bazı OSB olan çocuklar daha monoton ve tekdüze konuşurken bazı çocuklarda ise sürekli yüksek ses kullanım olabilir. Genel olarak OSB olan çocuklar dil becerileri ediniminde tipik gelişim gösteren çocuklarla aynı sirayı izlerler ancak bu beceriler daha gecikmeli şekilde edinilir. Otizm Spektrum Bozukluğu OSB olan çocuklar dilin en çok pragmatik alanında sıkıntı yaşarlar. Sohbeti başlatma, sohbet esnasında sıra alma ve bağlama uygun konuşmada sınırlılıklar gözlenir.