Depresyon İlaçları Hakkında Bilinmesi Gereken Çok Önemli Bilgiler 2024

Depresyon İlaçları Hakkında Bilinmesi Gereken Çok Önemli Bilgiler 2024 Antidepresan ilaçlar, düşük düzeyde duygudurum, mutsuzluk duyguları ve normal olarak keyif aldığınız etkinliklerden ilgi kaybı gibi belirtiler olan bir ruh sağlığı bozukluğu olan depresyonun tedavisinde kullanılır. Antidepresanlar, beyinde nöronlar arasında mesajların iletilmesini sağlayan kimyasallar olan nörotransmitterlerin düzeylerini dengede tutarak çalışır. Antidepresanlar tarafından hedeflenen bazı nörotransmitterler arasında serotonin, dopamin ve noradrenalin bulunur. Bu kimyasalların daha yüksek düzeyleri genellikle daha düşük depresyon düzeyleriyle ilişkilidir. Antidepresanlar, depresyon tedavisinde yararlı olabilir ancak etkinliği hasta bazında değişiklik gösterir. İlaçların vücutta kalma süresi de değişebilir.

Depresyon İlaçları Hakkında Bilinmesi Gereken Çok Önemli Bilgiler 2024

Bazı ilaçlar vücutta yaklaşık 36 saat kalırken, diğerleri birkaç güne kadar sürebilir. Depresyon İlaçları Hakkında Bilinmesi Gereken Çok Önemli Bilgiler 2024 Antidepresan ilaçlarının seçimi nasıl yapılır? Reçete edilen ilaç tipi, belirtileriniz, diğer sağlık koşullarınız, şu anda aldığınız diğer ilaçlar, reçete edilen tedavilerin maliyeti ve potansiyel yan etkilere göre belirlenir. Eğer daha önce depresyon geçirdiyseniz, geçmişte size işe yarayan ilacı tekrar reçete edebilir.

Eğer depresyon geçmişi olan bir aile üyeniz varsa, aile üyenizde işe yarayan ilaçlar da dikkate alınabilir. Genellikle ilacı düşük dozda almaya başlarsınız. Doz, terapötik doza ulaşıncaya kadar veya yan etkiler ortaya çıkana kadar giderek arttırılır (yan etkiler ortaya çıkana kadar). Antidepresan ilaçların yan etkileri nelerdir? Sizin ilaçlarınızı reçete eden hekim, potansiyel yan etkilerini size anlatacaktır. Sağlık koşulu için yan etkilerin en az sayıda olan ilacı reçete yazdırarak satın alabilmeniz mümkün olmaktadır.

Depresyonun tedavisine onay verilen altı farklı ilaç sınıfı vardır. Bunlar şunlardır:

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRİler). Serotonin ve noradrenalin geri alım inhibitörleri (SNRİler). Trikiklik antidepresanlar (TCA’lar). Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOİler). Norepinefrin ve dopamin geri alım inhibitörleri (NDRİler). Non-kompetitif N-metil-D-aspartat reseptör antagonistleri. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri

SSRİler, en sık reçete edilen ilaçlardan biridir. SSRİlerin bazı örnekleri şunlardır: sertralin (Zoloft®), paroksetin (Paxil®), fluoksetin (Prozac®) ve sitralopram (Celexa®). Seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin (SSRİlerin) yan etkileri şunlardır:

Agitasyon. Bulantı. İshal. Cinsel problemler, düşük cinsel istek veya orgazm olamama dahil. Baş dönmesi. Baş ağrısı. Uykusuzluk. Artmış anksiyete. Yorgunluk. İshal. Kuruluk. Tremorlar. Serotonin ve noradrenalin geri alım inhibitörleri

SNRİler, depresyonun yanı sıra uzun süreli ağrı ve anksiyeteyi de tedavi eder. SNRİlerin bazı örnekleri şunlardır: venlafaksin (Effexor®), desvenlafaksin (Pristiq®) ve duloksetin (Cymbalta®). SNRİlerin yan etkileri şunlardır:

Baş ağrısı. Baş dönmesi. Bulantı. Aşırı terleme. Kuruluk. Kabızlık. Uykusuzluk. Cinsel problemler, düşük cinsel istek veya orgazm olamama dahil. Trikiklik antidepresanlar

TCA’lar, onay verilen ilk antidepresanlardan biriydi. Yenileri ile ilişkili daha az yan etki nedeniyle, TCA’ların reçetesi daha az sık yapılır. Bu ilaçların bazı örnekleri

şunlardır: nortriptilin (Pamelor®), amitriptilin (Elavil®) ve imipramin (Tofranil®). Trikiklik antidepresanların (TCA’ların) yan etkileri şunlardır:

Kuruluk. Bulanık görme. Artmış yorgunluk ve uyku hali. Kilo alma. Tremorlar. Kabızlık. İdrar tutma (idrarını tutma) problemleri. Baş dönmesi. Artmış kalp atış hızı. Monoamin oksidaz inhibitörleri

MAOİler, onay verilen ilk antidepresanlardı. Bunların kullanımı, daha yeni antidepresanların daha güvenli olması ve daha az yan etki nedeniyle, genellikle değiştirilmiştir. MAOİlerin bazı örnekleri şunlardır: fenelzin (Nardil®), tranilcipromin (Parnate®) ve izokarbozazid (Marplan®). Monoamin oksidaz inhibitörlerinin (MAOİlerin) yan etkileri şunlardır:

Uyku hali. Kuruluk. Baş dönmesi. Baş ağrısı. Bulantı. Uykusuzluk. İshal veya kabızlık. Kilo alma. Düşük kan basıncı. Tremorlar. Artmış terleme. Cinsel problemler, düşük cinsel istek veya orgazm olamama dahil. İdrar yolu problemleri (idrarını çıkarmada zorluk). Norepinefrin ve dopamin geri alım inhibitörleri

NDRİler, dopamin ve norepinefrin seviyelerini dengede tutarak depresyonu tedavi eder. Bu ilaçların bir örneği bupropion (Wellbutrin®)’dır. Norepinefrin ve dopamin geri alım inhibitörlerinin (NDRİlerin) yan etkileri şunlardır:

Baş dönmesi. Baş ağrısı. Bulantı. Sık idrara çıkma. Anksiyete. Depresyon İlaçları Hakkında Bilinmesi Gereken Çok Önemli Bilgiler 2024 Agitasyon. Cinsel problemler, düşük cinsel istek veya orgazm olamama dahil. Uykusuzluk. Kronik ağrı. Yorgunluk. Non-kompetitif N-metil-D-aspartat reseptör antagonistleri

Non-kompetitif N-metil-D-aspartat reseptör antagonistleri (NMDA RA’lar), depresyonun yanı sıra obsesif-kompulsif bozukluk (OCD) ve öfke kontrol bozuklukları gibi başka psikiyatrik bozuklukların da tedavisine kullanılır. Bu ilaçların bir örneği ketamin’dir. Non-kompetitif N-metil-D-aspartat reseptör antagonistlerinin (NMDA RA’ların) yan etkileri şunlardır:

Baş dönmesi. Baş ağrısı. Bulantı. Anksiyete. Dikkat eksikliği. Kilo alma. Cinsel problemler, düşük cinsel istek veya orgazm olamama dahil.

Depresyon ilaçlarını ne kadar süre kullanmalısınız? Depresyon ilaçlarını kullanma süresi değişebilir. Bazı insanlar ilaçları birkaç ay kullanırken, diğerleri bir yıl veya daha uzun süre kullanır. Antidepresan ilaçları ne kadar süre kullanılacağı genellikle semptomların ne kadar süredir mevcut olduğu ve ne kadar ağır olduğuna göre belirlenir.

İlaçları yazılış şekline göre kullanmaya devam etmek önemlidir, hatta daha iyi hissetmeye başladığınızda bile. İlaçları çok erken bırakırsanız, semptomlarınız tekrar ortaya çıkabilir. İlaç kullanımınızla ilgili planınızı sağlık hizmeti sağlayıcınızla görüşmeden herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka konuşun.

Ayrıca, daha iyi hissettiğiniz halde bile terapi seanslarına devam etmek de önemlidir. Depresyon İlaçları Hakkında Bilinmesi Gereken Çok Önemli Bilgiler 2024 Terapi, size coping becerileri öğretir ve olumsuz düşünce şekillerini tanımlama ve değiştirme becerileri kazandırır, bu da gelecekteki depresyon episodlarını önlemeye yardımcı olur.

Depresyonun tedavi edilmemesi riskleri nelerdir? Tedavi edilmezse, depresyon ciddi sonuçlar doğurabilir. İşe, okula devam etmeyi ve ilişki kurma ve sürdürmeyi zorlaştırabilir. Depresyon ayrıca madde bağımlılığı, kendi kendine zarar verme ve hatta intiharı da tetikleyebilir.

Depresyon tedavi edilebilir bir durumdur. Doğru tedaviyle, depresyonu olan çoğu insan iyileşebilir ve sağlıklı, verimli bir yaşam sürdürebilir. Depresyon İlaçları Hakkında Bilinmesi Gereken Çok Önemli Bilgiler 2024 Eğer siz veya biri, depresyon belirtileri gösteren birisiyseniz, sağlık hizmeti sağlayıcıdan yardım almak için önemlidir.

Sürekli ilaç kullanımı gerektiğinde, ilaçlar genellikle depresyonun düzelmesine yardımcı olur ve semptomların tekrar ortaya çıkma riskini azaltır. Eğer ilaçları bırakmayı düşünüyorsanız, sağlık hizmeti sağlayıcınızla konuşun. İlaçları bırakmadan önce, doğru bir plan oluşturmak önemlidir ve semptomlarınızın tekrar ortaya çıkma riskini azaltmak için gereken önlemleri alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu