Epilepsi Tedavisi Var Mıdır?

Epilepsi nedir? Nöbet Sırasında Ne Yapmalı?,

Epilepsi nedir?, Epilepsi Tedavisi Var Mıdır?, Epilepsi Nöbeti Sırasında Ne Yapmalıyız?, Epilepsi Nebetlerinin Çeşitleri, Epilepsi Nöbetleri Sebepleri, Epilepsi Tedavi Yöntemleri?

Epilepsi nedir?

Epilepsi nedir? Epilepsi, bir diğer adıyla sara hastalığı, Epilepsi Tedavisi Varmı? beyin içindeki bölgelerden hücrelerin yanlış elektrik sinyalini yollamasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Bu hastalık kronik bir hastalıktır. Doğduktan sonra veya daha sonrasında, bir nedenden dolayı beyinde hasar yaşayan insanlarda baş gösterir. Kendini ortaya çıkarma yöntemlerinden en bilineni nöbet geçirmektir. Bu nöbetlerin belirli bir zamanı ve saati yoktur. Her an ortaya çıkabilir ve beyni etkisi altına alabilir.

Epilepsi Tedavisi Var Mıdır?

Nöbet şekilleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Epilepsi Tedavisi Var Mıdır? Bunun sebebi ise nöbet beynin herhangi bir yerinde gerçekleşebilir. Bundan kaynaklı olarak nöbetler çeşit çeşittir. Bazı nöbetlerde, bilinç kaybetme, kontrol edilemez vücut hareketleri olabilir. Nöbetlerin çoğu en az 30 saniye en çok ise 2 dakikadır. Eğer 4 veya 5 dakikadan fazla sürerse, doktor yardımı almak gerekir. Bu hastalığın tanısını koymak için, kişinin en az iki kere nöbet geçirmiş olması gerekir.

EPİLEPSİ NÖBETİ SIRASINDA NE YAPMALI

Epilepsi nöbeti geçiren bir hastanın yanında bulunan kişinin hastayı yan çevirmesi gerekir. Bunun sebebi nöbet esnasında hastanın salyasını veya varsa kumasının boğazına kaçması engellenir. Nöbet geçiren kişinin, dilini ısırmaması için, dişlerinin arasına sert bir cisim yerleştirmek doğru bir davranış değildir. Epilepsi Tedavisi Var Mıdır? Bu koyulan cisim kırılıp, nöbet geçiren kişinin boğazına kaçabilir. Çok ısırırsa da dişlerini kırabilir. Başını çarpmaması için ise başının altına yastık veya başka bir destek konulmalıdır. Eğer hastanın gözlükleri varsa, çıkartılmalı, hastanın etrafı açık bırakılarak nefes almasına imkan sağlanmalıdır.

EPİLEPSİ NÖBETLERİNİN ÇEŞİTLERİ

Parsiyel nöbet: bu tür nöbetlerde kişinin bilinci açık olur. Bu nöbetin üç farklı çeşidi vardır.

  1. Temporal lobdan dolayı nöbetler: bu nöbetler kendini, aniden korkma, yaşanmış bir olayı yaşanmamış olarak görme, kötü tat alma, kötü koku almakla gösterir.
  2. Frontal lob nöbetleri: bu tür nöbetlerde, kişinin hareketlerinde gözle görülür sorunlar oluşur.
  3. Periatel lob nöbetleri: bu nöbetlerde ise, aşırı uyuşukluk, kişinin görme alanının etkilenmesi ve bu etkilenmenin flaşa benzet ışıklarla olması, değişik renkler görme olarak ortaya çıkar.

Kompleks parsiyel nöbet: bu nöbetlerde, bilinç etkilenmesi olur. Çiğneme, yutkunma ve bir şey ararmış gibi bakınma durumu olur. Hata dakikalar sonra kendine gelir ve nöbet geçirdiğini bile hatırlamaz.

Jenaralize nöbet: bu nöbet türü bütün beyne yayılır. Sara nöbeti olarak da bilinir. Kişi hareketsiz bir hale gelip, yere düşer. Sonrasında bütün vücudunda, ve kaslarında gevşeme meydana gelir. Kişinin vücudunda büyük değişiklikler olmasa da bilincini tamamen kaybeder.

EPİLEPSİ NÖBETİNİN SEBEPLERİ

Epilepsi nöbetlerinin birden fazla nedeni olabilir. Her kişi de ve her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Kişinin doğrudan beynini etkileyen her hastalık epilepsiye neden olabilir. Bu nedenlerden bazıları da şöyledir…

  • Kafada oluşan travmalar,
  • Beyindeki tümör,
  • Genetik rahatsızlıklar,
  • Anne karnında yaşanan bir enfeksiyon,
  • Doğum anında bebeğin nefes alamaması,
  • Menenjit enfeksiyonu.

EPİLEPSİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Epilepsi tedavisinde, hastaların çoğunun tercihi ilaçlarla tedavi olmaktır. Bu ilaçlar nöbetlerin durmasını sağlar. Bu yüzden ilaçların saatlerinde kullanılması önemlidir. İlaçlar çoğu hastada olumlu yönde etkili olur. Ancak bazı hastalara istenen etkiyi veremez. Bu tür hastalara ise bir inceleme yapılır. Beyin yapısındaki anormallik incelenip, buna göre bir cerrahi müdahale yapılır. Epilepsi Tedavisi Var Mıdır? Bu cerrahi yöntemlerden birisi, epiliptik sorunun kendisini ortadan kaldırmaktır. İkinci yöntem ise, nöbetlerin şiddetini, sıklığını azaltmak ve hastayı rahatlatmaktır. Bazı hastalara ise vagus denen pil takılır ve nöbetlerin sıklığı bu şekilde azaltılır. Bu pil belli aralıklarla sinirlere sinyal verir ve azalma bu şekilde sağlanır. Bu tedavi yöntemi kalıcı düzeltmelere sebep olur ve hasta uzum süre nöbet geçirmez. Epilepsi hastaları alkolü, sigarayı azaltmalı ve sağlıklı hayatı seçmelidirler. Doktorların bu hastalara yaptığı tavsiyeler şu şekildedir.

  • İlaçları düzenli ve doğru bir şekilde alın,
  • Vücudunuzun ihtiyacı olan uykuyu verin,
  • Bol bol egzersiz yapın,
  • Alkolden ve nikotinden uzak durun

Bunlara dikkat edilirse, epilepsi hastaları da diğer insanlar gibi yaşamlarına devam edebilir, işlerini yapabilirler.

Bu arada önceki yazımı Karın Düzleştiren Yoğurt Kürü Yazımıza bir göz atmanızı rica ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu