Oruç Tutmak Vücut Sağlığı Açısından Neden Önemlidir?

Oruç Tutmak Vücut Sağlığı Açısından Neden Önemlidir? Üç ayların başlaması ile İslam âleminde bir neşe ve mutluluk yaşandı. Bu aylar, aynı zamanda Oruç ayı olan Ramazan ayının da müjdecisi demektir. İnsanlar üç aylarda Ramazan ayının bir provasını yaparlar. Bu aylarda oruçlar tutulur, hayırlar yapılır, dua ve zikirler çoğaltılır.

Oruç Tutmak Vücut Sağlığı Açısından Neden Önemlidir?

Ramazan ayı haricinde en fazla oruç tutulan aylardır bu aylar. Oruç Tutmak Vücut Sağlığı Açısından Neden Önemlidir? Çünkü bu aylarda oruç tutmak diğer zamanlara göre daha fazla sevaptır. Ramazan’ı oruçla geçirmek isteyenler, hazırlığa bu aylarda başlarlar. Bedenini, oruç tutmaya elverişli hâle getirirler.  Oruç tutmanın manevi yönden insana katkısı çoktur. Allah, insana zarar verecek hiç bir şeyi hoş karşılamamıştır. Yapılmasını istediği her ibadette mutlaka bir hikmet ve fayda vardır. Konumuz bu olmadığı için onu başka bir makalede ele almayı temenni ederek, orucun vücudumuz için faydalarını anlatmaya çalışalım.

Oruç Tutmak Vücut Sağlığı Açısından Neden Önemlidir?
Oruç Tutmak Vücut Sağlığı Açısından Neden Önemlidir?

Oruç Tutmanın İnsan Vücuduna Hangi Faydaları Vardır?

Oruç tutmak, düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanabilmemiz için iyi bir fırsattır. Oruç Tutmak Vücut Sağlığı Açısından Neden Önemlidir? Gün içerisinde tüketilen gıdaları hazmetmekle uğraşan vücudun bağışıklık ve savunma sistemi zayıflar. Oruç tutmak, sindirime ayrılan zaman azalmasına neden olur. Mide ve bağırsaklar, bu süreçte dinlenmiş olur. Dinlenen mide ve bağırsaklar kendini yeniler. Özellikle, sürekli çalışan karaciğer, oruç sayesinde dinlenmiş olur. Bunun yanında oruç, vücudumuzda bulunan her dinlendirir ve hastalıklara karşı direnci artırır. Oruç tutmanın insan sağlığına faydaları şunlardır:

Hücrelerin Onarılmasına Yardımcı Olur

Oruç tutulduğunda vücuttaki hücreler, hücresel bir işlem başlatır. Bu işleme otofaji adı verilir. Bu hücresel işlem sayesinde hücreler parçalanır. Zamanla hücrelerde oluşan ölü ya da işlevsiz proteinler dışarı atılır Vücuttaki otofaji oranı artarsa kanser ve Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riski azalır.

Vücudun İnsülin Direncini Azaltır

Oruç, tip 2 diyabet hastası olanlarda diyabet riskini düşürür. Tip 2 diyabet özellikle, hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan ve son zamanlarda sık görülen kronik bir hastalıktır. Kandaki yüksek şeker, insülin miktarının artmasına neden olur. Tutulan oruç sayesinde,

kan şekeri seviyelerinde önemli ölçüde azalma olacağından, insülin direncinde de azalma meydana gelir. Yine orucun, şeker hastalığının vücutta yaptığı tahribattan biri olan böbrek hasarına karşı da koruyucu bir etkisi olduğu anlaşılmıştır. Tüm bu sonuçlar gösteriyor ki, tip 2 diyabet hastalığı  riski yüksek olan kişiler için oruç tuttmak, koruyucu bir etkiye sahiptir.

Stresi Ve İltihabı Azaltmaya Yardımcıdır

Stres; diyabet, şişmanlık, kanser, yaşlanma gibi pek çok rahatsızlığa neden olan olumsuz bir durumdur. Tutulan oruç sayesinde, vücudun strese karşı direncinde artış olduğu görülmüştür. Ayrıca oruç, birçok yaygın hastalığın meydana gelmesinde önemli bir neden olan iltihaplara karşı da koruma sağlar.

Oruç Tutmak Kalp Sağlığını Korur

Türkiye’de ve dünyada en fazla görülen kronik hastalıklardan biri de kalp rahatsızlıklarıdır. Nedenleri arasında, kişinin hareketsiz kalması ve sağlıksız beslenme ön planda yer alır. Oruç, kalp sağlığı üzerinde etkisi olan iyi huylu kolesterolü artırır ve kötü huylu kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Ayrıca orucun, şeker ve yağın düzenlenmesinde aktif rol alan, kalp hastalıklarına karşı koruyan hormonun seviyesini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Bilişsel Fonksiyonları Artırmada Kişiye Yardımcı Olur

Oruç sayesinde ağır fiziksel aktivitelerden uzaklaşan beyin, yapılan diğer işlere daha fazla yoğunlaşır. Vücut gereksiz aktivelerle uğraşmaz, algılama ve öğrenme gibi faaliyetlere daha fazla zaman ayırır. Açlığın, beyin fonksiyonları için faydalı olan yeni sinir hücrelerinin büyümesini olumlu etkilediği, yapılan araştırmalarda belirtilmiştir.

Kanseri Önlemede Kişiye Yardımcı Olur

Kanser hastalığı, hücrelerin kontrolsüz olarak büyümesi sonucu ortaya çıkar. Oruç sayesinde ise vücut kendini kontrol etmeye vakit bulur. Bu şekilde kanser hücrelerinin oluşumunu ilk baştan engellemiş olur. Bunun yanında oruç, kanser tedavisinde uygulanan kemoterapinin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Alzheimer ve Parkinson Hastalıklarını Geciktirir

Alzheimer ve Parkinson hastalığı, tedavisi tam olarak olmayan, yaşamın ileriki dönemlerinde ortaya çıkan ve sık olarak görülen bir hastalıklardandır. Bir hastalığın oluşumunu engellemek için, koruyucu tedbirler almak büyük önem taşır. Yapılan araştırmalar, orucun Alzheimer ve Parkinson hastalığının oluşumunu geciktirip etkisini azaltabileceğini ortaya çıkarmıştır.

Mide ve Bağırsakların Dinlenmesini Sağlar

Tutulan oruç süresince mide aktif olarak çalışmaz. Bu sayede de mide asidi düşer. Uzun süre çalışmayan mide ve bağırsaklar dinlenme fırsatı bulur. Oruç Tutmak Vücut Sağlığı Açısından Neden Önemlidir? Oruç, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Oruç sayesinde kalori yakımı daha sağlıklı ve sorunsuz işler. Sindirim sistemi ile ilgili şikâyetlere oruç tutmak iyi gelir.

Oruç Tutmak Güzel Bir Cilde Sahip Olmayı Sağlar

Oruç, Karaciğer, mide ve böbreklerin zararlı maddelerden arınmasını sağlar. Bu organların sağlıklı oluşu cilde de faydalar sağlar. Cildin, canlı ve parlak bir yapıya sahip olmasına yardımcı olur.

Sayılan bu faydalar dışında orucun birçok faydaları daha vardır. Üç ayların başladığı şu dönemlerde, hem sağlıklı kalmak hem de ibadet amacı ile oruç tutabilirsiniz.  Oruç Tutmak Vücut Sağlığı Açısından Neden Önemlidir? Herhangi bir sağlık sorunu olanların, önce uzman bir hekime danışmaları ve daha sonra oruç tutmaları daha uygundur. Hem bir ibadet olarak, hem de sağlıklı olmak için belirli aralıklarla oruç tutmak önem arz etmektedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu