Oruç Tutmanın Beyin saglıgına Faydaları
Oruç Tutmanın Beyin saglıgına Yararları
Oruç Tutmanın Beyin saglıgına Faydaları Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanların beslenme düzeni de değişiyor. Oruç tutarken bağışıklık sistemi kadar beyin sağlığı da çok önemlidir. Oruç tutarken dolaşım ve sindirim sisteminin olumlu yönde etkilendiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek olduğu herkes tarafından kabul görmektedir. Gün içerisinde 14/ 15 saatlik açlık durumunda bedenimiz baştan aşağıya kendini yeniliyor iken bu süreçten beyin sağlığı nasıl etkileniyor? Oruç tutmanın beyin sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir? Öncelikli olarak beyın sağlığımız neden bu kadar önemli, açlık beyine neler yapıyor, oruç tutmak beyine zarar verir mi? gibi cevabı yanlış bilinen bilgi kirliliğini düzeltmek gerekir.
Oruç Tutmanın Beyin saglıgına Faydaları
Binlerce yıl önce, yani besine bu kadar kolay ulaşılması mümkün olmayan yıllarda atalarımız karınlarını doyurmak için ne yapardı? Cevap çok basit, besine ulaşmak için uğraşıyor, zaman harcıyor, nerede nasıl karnımı doyururum diye mücadele ediyorlardı. Hatta besine ulaşmak için günlerce aç kalınan dönemler olmuştur. Günümüzde ise herşey insanoğlunun elinin altında ve gıdaya ulaşmak çok kolay. Fakat genetik yapımız binlerce yıl öncesinden bu yana aç kalmaya alışıktır. Uzun süreli açlık sağlığımızı olumsuz yönde etkilemez, aksine vücut ve beyin kendini yeniler.
Açlık ve beyin sağlığı
Beyin sağlığını korumak için ona meydan okumak gerekir. Her şeye kolay ulaşmak ancak beyni tembel yapar. Yeni bir dil öğrenmek çok etkili bir meydan okuma yöntemidir. Bir müzik aleti kullanmayı öğrenmekte beynimizi geliştirir. İşte, orucun faydalarından biri de açlığa ve beyne meydan okumaktır. Oruç Tutmanın Beyin saglıgına Faydaları Oruç tutarken baştan aşağı tüm bedenimiz açlık ile bir savaş halinde olur. Açlığı beyin bir tehdit olarak algılar ve her zamankinden daha fazla kapasiteyle çalışır. Daha fazla kapasiteyle çalışan beyin yeni hücre üretilmesini sağlayan bir başka bir protein üretir.
Orucun Beyne Fayfaları
Sık sık yemek yiyen insanlarla günde sadece iki öğün yiyen ve iki öğün arası uzun süreli aç kalan insanlar arasında karşılaştırma yapıldığında ortaya şu sonuç çıkmıştır. Öğünler arasında uzun süre aç kalan kişiler kronik nörolojik hastalıklara karşı daha dirençli oldukları tespit edilmiştir. Yani beyin uzun süreli açlıkta yeni beyin hücreleri üretiyor ve dış dünyaya karşı daha güçlü bir duruş sergiliyor. Bu da hem bedenimizin hem de beynimizin kronik hastalıklara karşı bağışıklığının güçlü olmasını sağlıyor.
En az onbeş onaltı saat olacak şekilde vücut aç kaldığı zaman otofaji adı verilen bir süreç başlıyor. Nedir peki otofaji; hasarlı ve hastalıklı hücrelerin temizlenmesidir. Oruç Tutmanın Beyin saglıgına Faydaları Bu temizleme işlemi uzun süreli açlık durumunda beyinde de olur bedenimizde de olur. Oruç tutarken beynimiz diğer organlar tarafından daha az uyarıldığı için beyin daha yüksek kapasite ile çalışır. Algı ve öğrenme kabiliyeti artar. Oruçluyken hafıza ve bellek daha fazla kayıt yapar. Alzheimer, Parkinson, MS gibi nörolojik rahatsızlıklara karşı daha dirençli olmak için oruç tutmanın faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.