Sonbahar neden yorgunluk mevsimi diye biliniyor?

Sonbahar neden yorgunluk mevsimi diye biliniyor? Sonbaharla birlikte günler kısalıyor ve havalar daha soğuk oluyor. Günün kısaltılması, vücudun kontrol merkezi olan hipotalamus tarafından melatonin ve serotonin üretimini etkiler. İnsanları yorgun ve motivasyonsuz hissettirebilir. Sonbaharda yorulmamak için güneşte kalmanız, beslenmenize ve uykunuza dikkat etmeniz, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz son derece önemlidir.

Sonbahar neden yorgunluk mevsimi diye biliniyor?

  • Güneşin faydası nedir?
  • Mevsimler değiştiğinde nasıl beslenmeliyiz?
  • Enerjik hissetmek için hangi yiyecekleri yemelisiniz?
  • Değişen mevsimlerde hangi fiziksel aktiviteleri yapılmalıyız?
  • Mevsimler değiştiğinde nasıl uyunur?
  • Soğuk havalarda bulaşıcı hastalıklardan korunmak için neler yapılabilir?

Güneş ışığının faydaları nelerdir?

Güneş ışığı, sonbaharda depresyon ve yorgunluğuna karşı etkili bir çözümdür. Güneş, enerjiyi, yaşamı, pozitifliği temsil eder. Sonbahar neden yorgunluk mevsimi diye biliniyor? Bu sebeple güneş, günlük hayatı düşündüğünüzden daha fazla etkiler. Sirkadiyen ritimleri, uyku-uyanıklık döngülerini, ruh halini ve gen ifadesini düzenler. Güneş ışığı ile birçok hastalığın tedavisi çok eski zamanlardan beri var olmuştur. Mısırlılar ve Eski Yunanlılar güneşi şifa için kullanırken, Romalılar güneş ve açık havanın sağlığı korumadaki etkilerini çok takdir ettiler. Güneş ışığının tedavi için kullanıldığı “helikoterapi” antik çağlardan beri geçerli bir tedavi yöntemi olmuştur.

Mümkün olduğunca yeterli güneşe maruz kalma önerilir. Güneş ışığı eve girebilmeli, sabah uyanınca perde ve panjurlar açılmalıdır. Sabah yürüyüşleri ve açık havada geçirilen zaman önemlidir. Yorgunlukla ilgili sözler Güneş ışığı vücudumuzu D vitamini üretmesi için uyarır ve aynı zamanda zihinsel sağlık için de faydalıdır.

Mevsim değişikliğinde nasıl beslenilmeli?

Mevsimsel yorgunlukla mücadelede bedensel aktivite ve sağlıklı beslenme önemlidir. Sonbahar neden yorgunluk mevsimi diye biliniyor? Protein açısından zengin dengeli bir beslenme, yorgunluk ve mevsimsel rahatsızlıkların üstesinden gelmede etkilidir. Enerjinizi artıran ve yorgunlukla savaşan besinler tüketmek, sonbahar yorgunluğu ve üzüntüsünden kurtulmanıza yardımcı olur.

Bazı gıdalar merkezi ve periferik sinir sistemleri üzerinde uyarıcı etkiye sahiptir. Demirhindi şarabı kan şekerini dengeleyici, yorgunluğu azaltıcı ve canlandırıcı etkiye sahiptir. Potasyum ve magnezyum değeri yüksektir.

Kahve, çay, çikolata içeren alkaloidler vücudu güçlendiren ve sinir sistemine direkt müdahale edebilen ünlü bir üçlüdür. Adrenalin aktivasyonu ve kan damarlarının genişlemesi gibi enerji verici özelliklere sahiptirler. Makul miktarlarda tüketilmelidir.

Ayçiçeği, muz ve ıspanak; bunlar vücut için çok önemli olan magnezyumu içeren harika besinlerdir. Ayrıca hindi, soya peyniri, somon, yumurta, kabak çekirdeği ve yulaf gibi meyve ve sebzeler serotonin öncüsü olan triptofan açısından zengindir. Elma, muz, üzüm, armut, ceviz, kabak ve badem fosfor, potasyum ve A, C ve E vitaminleri bakımından zengindir, bağışıklık sistemi ve kas yorgunluğu ve yorgunlukla mücadele için temel müttefiklerdir.

Enerjik olmak için hangi yiyecekleri yemelisiniz?

Protein açısından zengin besinleri tercih etmelisiniz. Meyve ve sebzelerde bulunan polifenoller sağlık için çok faydalı ve gereklidir. Fakat uzun süreli enerji elde etmek için tavuk ya da balık gibi yağsız proteinler, tam tahıllı ekmek ve fasulye gibi karbonhidratlar sık kullanılmalıdır. Örneğin organik tahin; yüksek bakır, selenyum ve fosfor içeriği olduğu gibi ayrıca zengin bir protein kaynağıdır.

Şeker ve paket gıdalar gibi zararlı karbonhidratlardan kaçınılmalıdır. Bunun nedeni, şekerden gelen enerjinin genellikle sizi daha çok yoran bir düşüşe neden olmasıdır.

Mevsim geçişlerinde hangi fiziksel aktiviteleri yapmalıyım?

Yılın mevsimlerinin değişmesiyle ilişkili olumsuz ruh hali ile başa çıkmak için endorfin salınımını yükselten fiziksel aktivitelerin yapılması önerilir. Endorfinler mutluluk getiren doğal maddelerdir. Her türlü fiziksel aktivite, pozitifliği ve enerjiyi yeniden kazanmada yardımcı olur. Açık havada yürüyüş yapmak, gittiğiniz her yerde güneş ışığının tadını çıkarmak sonbahar rutininizin bir parçası olmalıdır.

Rahatlamanın ve gevşemenin bir yolunu bulmalısın. İşin daha yoğun olduğu ve daha serin mevsimler bazıları için çok stresli olabilir. Bu stres uykuyu bozabilir. Yüksek stresle doğal olarak mücadele etmek için bahçeyle uğraşma, yoga, meditasyon ya da aromaterapi gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

Mevsimler değiştiğinde nasıl uyunur?

Stresi azaltmak uykuyu iyileştirir. Mümkün olduğunca düzenli bir uyku programına uyulmalıdır. Her gün aynı saatte yatmalı ve sabah aynı saatte kalkmalısınız. Sonbahar neden yorgunluk mevsimi diye biliniyor? Yatak odası, güzel bir uyku için doğru sıcaklıkta sessiz ve karanlık olmalıdır.

Mevsimsel değişiklikler çeşitli nedenlerle yorucu olabilir. Ancak basit, güneş dostu yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı beslenme ve bağışıklık sistemini desteklemek, mevsimleri daha hızlı atlatmanıza, daha enerjik ve mutlu hissetmenize yardımcı olabilir.

Özellikle girp ve soğuk algınlığı mevsiminde bağışıklık sisteminin desteklenmesi çok önemlidir. Yorgun olmak hastalığa yol açabilir. Sonbahar neden yorgunluk mevsimi diye biliniyor? Bazı araştırmalar, yetersiz uykunun bağışıklık sistemi üstünde zararlı bir etkisi olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar uyku ve bağışıklığın ilişkili olduğunu söylüyor ve uykunun bağışıklık fonksiyonunun önemli bir parçası olarak görülmesi gerektiğine inanıyor.

Soğuk havalarda artan bulaşıcı hastalıklardan kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?

  1. Ellerinizi sık sık yıkayın.
  2. Gözlerinizi ovmaktan kaçının.
  3. Bağırsak sağlığını ciddiye alın.
  4. Bağışıklık sistemini besleyici bir diyetle destekleyin.
  5. Probiyotikler, antioksidanlar, vitaminler gibi uygun bağışıklık güçlendiriciler doktor tavsiyesi üzerine kullanılabilir. Diyet, polifenoller açısından zengin baharatlar ve yeşilliklerle desteklenebilir.
  6. Su içmeyi ihmal etmeyin.
  7. Aşırı sıcak ve aşırı soğuktan korunulmalıdır.
  8. D vitamini doğal olarak takviye edilmeli ve D vitamini yönünden zengin besinler tüketilmelidir.
  9. D vitamini takviyesi özellikle kış aylarında doktorunuzun önerdiği dozda alınmalıdır.
  10. Kışın melatonin hormonu yeterli seviyede tutulmalıdır.
  11. Uyku düzenlerine dikkat edilmeli.
  12. Tam besin takviyeleri bir doktor tarafından önerildiği şekilde kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu