Böbrek Taşı Çeşitleri-Kanala Düşen Böbrek Taşı Kaç Günde Düşer

Böbrek taşı çeşitleri, kanala düşen böbrek taşı kaç günde düşer, kalsiyum böbrek taşı, sistin böbrek taşı, enfeksiyon böbrek taşları, ürik asit böbrek taşları gibi sağlık makaleleri için aliskanlik.com

Böbrek Taşı Çeşitleri

Böbrekte taş oluşumu farklı şekillerde ve farklı yapılarda gerçekleşir. Kalsiyum taşı‚ ürik asit taşı‚ sistin taşı ve enfeksiyon taşı olmak üzere toplamda 4 adet böbrek taşı çeşidi bulunmaktadır. Şimdi bu yapıları daha yakından inceleyelim.

Kalsiyum Böbrek Taşı

Karşılaşılan böbrek taşı vakalarının büyük bir çoğunluğu kalsiyum böbrek taşı olmaktadır. Kalsiyum taşı dediğimiz yapı da kalsiyum oksalat ve kalsiyum fosfatın birleşiminden meydana gelir. Kalsiyumun insan vücudu için ne derece önemli bir mineral olduğu bilinen bir gerçek. Bu yüzden de düzenli olarak vücuda alınması gerekiyor. Vücut kendisi için gerekli olan kalsiyum miktarını alıp kullanırken kalan kısmını da idrar yolu ile böbrekler üzerinden dışarıya atar. İşte kalsiyum taşı da bu atım sırasında mineralin böbrek içerisinde kristalleşerek atılamaması ile oluşur.

Bu duruma sebep olarak net bir hastalık söz konusu değildir. Kalsiyum taşı biriktiren bünyelerde genel olarak genetik kaynaklı olan bir kalsiyum metabolizmasında aksaklık vardır. Bu gibi durumlarda özellikle hastanın ya da risk grubunun yapması gereken kontrolleri aksatmamak ve C vitamini tüketimi ile kalsiyum oksalat miktarını azaltmak olmalıdır.

Sistin Böbrek Taşı

Sistin böbrek taşı olarak bilinen yapı aminoasitlerden oluşmaktadır. Genetik bir hastalık olan sistin taşı oluşumu çok nadir karşılaşılan bir problemdir. Bu hastalıktan detaylı bahsetmek gerekirse idrar ile atılan sistin miktarı fazla olmaktadır. Bu da böbrekte taş oluşumunu tetiklemektedir. Sistin taşının tedavisi kalsiyum taşı gibi daha sık karşılaşılan böbrek taşı problemlerine göre daha zor olmaktadır. Kesin bir çözümü olmayan sistin taşı oluşumu için genel olarak ameliyat uygulanır. Ancak bu sorunun tekrar oluşmasına ne yazık ki engel olamaz.

Enfeksiyon Böbrek Taşı

Kalsiyum taşları kadar olmasa da enfeksiyon böbrek taşları da sık karşılaşılan bir hastalık türü. İdrar yollarında birtakım asitler bulunur. Çeşitli sebeplerle vücuda alınmış olan mikroplar da bu asitleri etkisiz hale getirirler. Bu sayede kendi yaşamları için daha elverişli bir ortam oluşturmuş olurlar. Bunun sonucu olarak üreler de zaman içerisinde bozulur. Sonuç olarak mikroplar taşları oluşturur ve ciddi boyutlara kadar büyüyebilirler.  Enfeksiyon taşında bayanlar daha büyük bir risk altındadır. Bu yüzden risk grubu için idrar tahlilleri düzenli olarak yapılmalıdır.

Ürik Asit Böbrek Taşı

Ürik asit diye bilinen yapı besinlerin yakılması ile meydana gelir ve idrar yolu ile vücuttan atılırlar. Ancak bu atım her zaman için düzgün bir şekilde gerçekleşemeyebilir. Bu hastalığın risk grubu da erkeklerdir. Özellikle erkek hastaların eklemlerinde ürik asit birikimi oluşabilir. Aynı şekilde böbreklerdeki birikimler de taşları oluşturur. Ürik asit böbrek taşları oluşumuna sebep olan faktörler çoğu zaman genetik kaynaklı olsa da birtakım ilaçların fazlaca tüketimi‚ aşırı kilo alımı ya da fazla et tüketimi de olabilmektedir.

Kanala Düşen Böbrek Taşı Kaç Günde Düşer

En şiddetli ağrılardan biri olan böbrek taşı düşürme sancısı doğum sonrası yaşanan en büyük ağrılardan biri olarak geçmektedir. Kanala düşen böbrek taşları idrar yolu ile atılana kadar damarı zedeleyerek dışarı çıkmaya çalışır ve kanalı kanatarak ve parçalayarak dışarı atılır. Peki kanala düşen böbrek taşı kaç günde düşer sorusu böbrek taşı düşürenlerin en merak ettiği konuların başında gelmektedir. Kanala düşen böbrek taşı boyutuna göre düşme süresi uzamakta veya kısalmaktadır. Ancak kanala düşen bir taşın ortalama olarak düşme süresi 12 saat civarındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu