İyi Alışkanlıklar Edinmek

 İyi alışkanlıklar edinmek, iyi alışkanlıklara örnekler, en iyi alışkanlıklar, uyku alışkanlığı, yeni alışkanlıklar vb.. hayata dair tüm alışkanlıklar

İyi Alışkanlıklar Edinmek

Günlük yaşantınıza katacağınız belirli alışkanlıklarla hedeflerinize ulaşmanız ve başarıyı yakalamanız mümkün. Hepimizin yapmaktan hoşlandığı ya da zararlı olarak adlandırılan alışkanlıkları vardır. Düşüncelerimiz, söylediklerimiz, kişisel özelliklerimiz hatta yediğimiz yemekler bile alışkanlıklarımızın ürünüdür. Kişilik özellikleri şekillendiren ve hayata olan bakış açısını değiştirme gücüne sahip olan iyi alışkanlıklar, yaşam kalitesini de etkilemektedir.

Hayatın en değerli parçalarından biri olan alışkanlıklar, psikolojik ve fiziksel sağlığı etkilemektedir. Bize iyi gelen davranışları alışkanlık haline getirdiğimiz takdirde başarıyı yakalayabiliriz. Kötü alışkanlıklar ise bizi koyduğumuz hedeflerden uzaklaştırmaktadır. Örneğin sağlıklı bir yaşam istiyorsak sigaradan uzak durmalı, fast food yeme alışkanlığımızın önüne geçmeli, düzenli olarak egzersiz yapmalıyız. Zararlı alışkanlıkları değiştirmek kolay bir iş olmasa bile bunun için çaba sarf etmeliyiz. Bazen de işe nereden başlayacağımızı bilemez, kendimizi yetersiz ve güçsüz hissederiz. Böyle durumlarda aile üyeleriyle, arkadaşlarla konuşmak ya da profesyonel bir yardım almak gerekebilir. İyi alışkanlıklar edinmek özel hayatınızı ve sosyal hayatınızı kolaylaştırmaktadır.

İyi Alışkanlıklara Örnekler

Başarıya ve mutluluğa giden yolda size rehberlik edecek birçok alışkanlık vardır. Siz de bu alışkanlıklardan en faydalı olanları yapmaya başlayabilirsiniz. Bunları gündelik yaşantınızın bir parçası haline getirdiğiniz vakit yararlarını görmeniz mümkün. Bu yararları gördükçe yeni alışkanlıklara yer açar, zararlı olanlardan kurtulursunuz. Aşağıda sıraladığımız alışkanlık örnekleri size yol göstermesi bakımından önemlidir.

1.Kaliteli Bir Uyku

Az uyumak ya da kalitesiz bir uyku insan sağlığı için büyük bir problemdir. Az uyumak obeziteye, bağışıklık sisteminin bozulmasına, bilişsel rahatsızlıklara ve çeşitli hastalıklara neden olur. Yorgun ve uykusuz olduğunuz vakit yaratıcılık seviyeniz, başarı oranınız, karar verme yetiniz dahi etkilenir. Önemli olan ihtiyaç duyduğunuz kadar uyumaktır. Uzmanlar 7 saatlik bir uykunun yeterli olduğunu söylemekte. Bu süre yaşa göre de değişiklik göstermektedir. Kaliteli bir uykuyu alışkanlık haline getirebilmek için uyku sürelerinizi ölçmelisiniz. Erken yatıp erken kalkmak, alışkanlık söz konusu olduğunda en faydalısı olacaktır. Çok zor uyanan biriyseniz alarm kurmaktan çekinmeyin. Vücudunuz ve zihniniz zamanla uyanmak istediğiniz saate alışacaktır.

2.Düzenli Egzersiz

Bir şeyi alışkanlık haline getirmek için onu devamlı yapmalı, günlük rutininize dahil etmelisiniz. Bu alışkanlıkların en sağlıklı ve faydalı olanların başında düzenli egzersiz yapmak gelir. Egzersiz yaptıkça çeşitli hastalıkların etkilerinden kurtulmak mümkün. Fiziksel olduğu kadar psikolojik ve ruhsal olarak da olumlu sonuçlar alırsınız. Çünkü spor yapmak stresi azaltmakta, endorfin hormonunun salınımını arttırmaktadır. Bunun için spor salonlarına yüksek miktarda paralar ödemeniz de gerekmez. Evinizde de basit birkaç hareketle egzersiz yaparak sağlıklı ve dinç kalabilirsiniz. Düzenli egzersizleri alışkanlık haline getirmeniz, daha zor olanların önünü açacaktır.

3.Verimlilik Saati

Gün içinde bir saat dahi olsa size verim katacak bir etkinlik yapmanız en iyi alışkanlıkların başında gelmektedir. Bu etkinliğe istediğiniz adı verebilirsiniz. Önemli olan ne dediğinizden çok ne yaptığınızdır. Bir saat, bir hafta ya da bir gün boyunca yapacağınız ve belirli bir düzene oturtacağınız bu etkinlik vakti, alışkanlık elde etmenizde büyük bir rol oynar. Amacınız kendinizi geliştirmek ve yenilikleri kabullenmek olmalıdır. Bu verimlilik saatinde günlük yazabilir, yoga yapabilir, dua ya da meditasyon yapabilir, yeni bir dil öğrenmeye çalışabilir, ilham verici şeyler okuyabilirsiniz. Tüm bunların yanında uzun veya kısa vadeli planlarınızı yazmak faydalı olacaktır. Bu sayede sizi gelecekte neyin beklediğini görürsünüz. Kendinizi bir sonraki hamlenize hazırlar, problemleri daha kolay atlatırsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu