KYK Kredi Borçları- KYK Borç Hesaplama-KYK Borcu

KYK’dan kredi aldıysanız ve ödemeler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız rehberimizi mutlaka sonuna kadar okuyun. KYK kredi borçları ne zaman ödenir? KYK kredi borç ödemesi nasıl yapılır? KYK kredi borcu silinir mi? Çok daha fazlasını sizler için yanıtladık.

Kredi ile Burs Arasındaki Fark

KYK, ülkemizde öğrencilerin eğitim süreçleri boyunca ihtiyaçlarını karşılamak için başvuruda bulundukları bir kurumdur. Burs, ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere verilir ve karşılıksızdır. Kredi ise T.C. Vatandaşı olan öğrencilere maddi destek sağlamak, kültürel ve sosyal açıdan gelişimlerini rahatlatmak için normal eğitim süresince verilen borç paradır. Burs yalnızca belirli sayıda öğrenciye verilir iken , kredi ise şartları karşılayan tüm öğrencilere verilir. Burs başvurusunda bulunmak için makalemizi okuyabilirsiniz.

KYK Borcu Hesaplama

Öğrenim süreniz boyunca aldığınız kredi miktarına Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki artışlar dahil edilir ve borcunuz hesaplanır. Öğrencilerin ödemeleri gereken kredi borcu, öğretim süresince aldıkları kredi miktarının üç katını geçmez. Süresinde ödenmemiş borçlara her sene belirli oranlarda gecikme zammı eklenir, bu yüzden üç kat sınırlaması getirilmiştir.

KYK Borçları Ne Zaman Ödenir?

KYK Kredi borcu olan öğrenci, kredi borcunu, kurumun normal öğrenim süresinin bitiş tarihinden iki sene sonra başlamak üzere, krediyi aldığı süre içerisinde aylık taksitlerle öder. Kredi borcunuzu ve geri ödemelerinizi e-devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz.Kredi ve Yurtlar Kurumu ödemelerinizi banka veya kredi kartları ile Ziraat Bankası’ndan gerçekleştirebilirsiniz.

KYK Borcu Silinir Mi?

“Hayatını çalışarak kazanamaz” ibaresi yer alan bir sağlık raporu bulunanların, kredi alırken veya aldıktan sonra hayatını kaybedenlerin borcu silinir. Kredi alırken durum değişikliği olan ve “öncelikli burs alacak öğrenci” başlığı altına giren öğrenciler, bu durumu belgelendirebilir ve kredilerini bursa çevirebilirler.

KYK Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Askere gidecekler, işsizler, lisans eğitiminden sonra ara vermeden yüksek lisansa geçiş yapacak öğrenciler e-devlet üzerinden borç erteleme talebi oluşturabilirler. Bu durumlardan birine sahip değilseniz ve ödeme yapamıyorsanız günlük gecikme zammı uygulanmaya başlar.

iki veya daha çok taksitini düzenli ödemeyenler ve hiç ödeme yapmayan öğrencilerin borçları vergi dairesine aktarılır. Bu zamana kadar varsa yaptığınız ödemeler sisteme aktarılır ve kalan borçlarınız vergi dairesine geçer. Vergi dairesine geçen borçlarınız ile ilgili ödeme ve sorgulama işlemlerini İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapabilirsiniz. Borcunuz vergi dairesine aktarıldıysa Ziraat Bankası’ndan ödeme yapmaya çalıştığınız zaman borcunuz vergi dairesine aktarılmıştır, uyarısıyla karşılaşacaksınız.

 Düzenli ödeme yapan veya en fazla bir taksit aksatmış öğrenciler ise ödemelerini Ziraat Bankası üzerinden yapmaya devam edebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu