Jeneratör Nasıl Elektrik Üretir?

Jeneratörler nasıl elektrik üretir, jeneratör ne işe yarar, jeneratör nasıl çalışır, jeneratörün iç yapısı, jeneratör nerelerde kullanılır vb… yararlı bilgileri sizler için hazırladık.

Jeneratörler, elektrik kesintilerinde en çok aranan makinelerdir. Pratik işlevleri sayesinde çok işe yararlar. Çünkü pek çok endüstriyel kuruluş başta olmak üzere hava alanlarında, iş merkezlerinde, hastanelerde elektrik kesintilerine karşı işlerin aksamaması için büyük jeneratörler kullanılır.

Jeneratörler Elektriği Nasıl Üretir?

Jeneratörler, hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren makinelerdir. Ancak bu hareketin sağlanması yani elektrik kesildiğinde jeneratörün devreye girmesi için yine elektrik, petrol gibi enerji türlerine ihtiyaç duyulur. Devreye giren jeneratör, manyetik alan içerisinde bulunan iletkenin dönmesini sağlar ve o iletkende elektrik akımı oluşur. Böylece hareket enerjisi, elektrik enerjisine dönüştürülmüş olur. Eğer jeneratör otomatik olarak devreye giriyorsa 15-20 saniye sonra tekrar elektrik üretilme başlanır veya hiç güç kaybı olmadan jeneratör elektrik ürer meye başlar. Elle çalışan bir jeneratörün ise birisi tarafından çalıştırılması gerekir. Bu tip jeneratörler daha çok geç elektrik enerjisi verilen yerlerde kullanılır. Elektrik santrallerinde jeneratörlerin elektrik enerjisi üretmesi için gerekli olan hareket enerjisi değişik yollardan sağlanır. Termik santrallerde kömür, fueloil gibi fosil yakıtlar yakılarak kazandaki su buhar haline getirilir. Oluşan yüksek basınçlı su buharı türbinin hareket etmesini sağlar ve elektrik enerjisi üretilir. Nükleer santrallerde ise kazandaki suyun buharlaştırılması nükleer enerjiyle sağlanır. Hidroelektrik santrallerde barajda biriken su yüksekten hızla akarak türbinin kanatları üzerine düşer. Böylece türbine bağlı jeneratörden elektrik enerjisi elde edilir. Bu yollarla üretilen elektrik, kablolar yardımıyla transformatöre getirilir. Burada elektriğin voltajı düşürülerek taşımaya uygun hale getirilir ve iletim hatlarıyla çok uzak mesafelere taşınır. Bu sistem basit gibi görünse de günümüzde elektrik enerjisi üretmenin en etkili yöntemidir.

Günümüzde hayatımızın vazgeçilmez unsuru durumuna gelen jeneratörlere ihtiyaç elbette ki elektrik ampulünün keşfiyle duyulmaya başlandı. Thomas Joseph Swarm bu müthiş icatlarından sonra NewYork’ta, Londra’da ve Milan’da elektrik enerjisini da kullanmak için DC üreten merkezler kurdular.  Thomas Edison ve arkadaşlarından sonra 1882 de New ektrik enerjisini aydınlatmada kullanmak için DC üreten merkezler kurdular.

Bundan az sonra DC ve AC akımlarının kullanılması hakkında tartışmalar başladı. 1890 yılının başlarına kadar olan transformatörlerdeki ve jeneratör sistemlerindeki gelişmeler sonucunda Amerikalı Nikola Tesla AC’nin elektriği güç naklindeki kullanım avantajlarını ispat etti. AC jeneratörlerini kullanan ilk büyük hidroelektrik santrali ise Niagara Şelalesi’nde 1895’te açıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu