Kimler Kan Veremez?

Hangi Hastalar Kan Veremez?

İnsanlar çeşitli kaza ve yaralanmalar geçirebilmektedir. Kimler Kan Veremez? Bu yaralanmaların ya da kazaların sonucunda kan kaybı yaşanabilmektedir. Kan nakli de bu durumlar içindir. Kan nakli yapılacak olan kişi ve kan verecek olan kişi arasında kan uyumu olmak zorundadır. Genellikle anne, baba ve kardeşler arasında kan uyumu olduğu için bu kişilerden kan alınmaktadır. Kan vermek oldukça alçakgönüllü bir davranıştır ve başka bir insanın hayata tutunmasını sağlar. Bu nedenle kan bankaları ve Kızılay gibi kuruluşlar bulunmaktadır ve ihtiyacı olan insanlara kan ulaşımını sağlamaktadır. Kan vermek sağlıksal bir durum olduğu için çeşitli engeller de bulunabilmektedir. Örneğin aralarında kan uyuşmazlığı olan kişiler birbirlerine kan verememektedir. Bu nedenle kan verme konusunda dikkatli olmak gerekir. Herhangi birisine kan verememe gibi bir durum bulunmasının yanında hiç kimseye kan verememe gibi bir durum da bulunmaktadır. Bunun nedeni bulaşıcı hastalıklar olabildiği gibi yaş etkeni de olabilmektedir. Kan veremeyen kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kimler Kan Veremez?

  • Hepatit B, Hepatit C ve AIDS hastalığı olan kişiler hiçbir zaman kan veremezler.
  • Sıtma hastalığı olan kişiler tedavi gördükten 3 yıl sonra kan vermeye başlayabilirler fakat hastalık esnasında ve tedaviden hemen sonra kan veremezler.
  • Frengi hastalığı olan kişiler hastalığın tedavisinden 1 yıl sonra kan vermeye başlayabilirler.
  • Kuduz aşısı yaptırmış olan kişiler aşının üzerinden 1 yıl süre geçmeden kan veremezler.
  • Kızamık, kabakulak ve çocuk felci aşısı yaptırmış olan kişiler aşının üzerinden 2 hafta süre geçmeden kan veremezler.
  • Kendisine kan nakli ya da diğer ismiyle kan transfüzyonu yapılan kişiler 1 yıl boyunca kan veremezler. Bunun nedeni vücudun çok fazla yorgun düşmüş ve kan ihtiyacını yeni yeni karşılamış olmasıdır.
  • Büyük ve ağır ameliyatlar, cerrahi işlemler ve operasyonlar geçirmiş olan kişiler en az 6 ay boyunca kan veremezler. Kimler Kan Veremez? Bunun nedeni organların kana doymamış olmasıdır. Ameliyatta yeteri kadar yorulan vücut, dinlenmeden kan verme işlemini kaldıramaz.
  • Astım, bronşit ve alerji hastaları kan veremez. Alerji hastaları içerisinde sadece polen alerjisi olan kişiler de bulunmaktadır. Bu kişiler ise sadece polen alerjisinin açığa çıktığı ve fazlalaştığı bahar döneminde kan veremezler.
  • Hamile kişiler kan veremez. Hamilelik süreci bittikten 6 hafta sonra kan verebilmeleri mümkündür.
  • Verem ya da diğer adıyla tüberküloz hastaları kan veremezler. Tedavinin sonlanmasından 5 yıl sonra kan verebilmeleri mümkündür.
  • Şeker ve diyabet hastaları da kan veremeyen kişiler içerisinde yer almaktadır.

Kan Veremeyen Kişiler

Yukarda bahsedilen kişiler kan vermeleri mümkün olmayan kişilerdir. Kimler Kan Veremez? Bu hastalıklar atlatıldıktan ve tedavi süreci geçtikten belli bir süre sonra kan verebilmeleri mümkündür. Ayrıca bu süre içerisinde vücudun dinlenmesi ve ihtiyacı olan kanı üretmesi de sağlanabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu