Kemanı Kim İcat Etti-Kemanın Tarihçesi

Kemana benzeyen büyük çalgı aletinin adı, büyük kemana ne denir, keman çeşitleri, kemanın tarihçesi, kemanı kim icat etti, kemanın Türk toplumundaki yeri keman hakkındaki soruların tamamı için aliskanlik.com

Kemanın Tarihçesi

Yaylı, telli çalgılar arasında yer alan keman geçmişten günümüze kadar gelmiş olan en köklü enstrümanlardan biridir. Kemanın tarihçesi ise çok eskiye dayanıyor diyebiliriz. İlk olarak orta Asya toplumunda kopuz adı verilen çalgıya kadar dayandığı söylenmektedir. Kemanın yayılması ilk önce Çin daha sonrasında ise orta doğu bölgesinde başlamıştır.

Kemanı Kim İcat Etti

Keman ok ve yay olarak bilinen ilk çıkış noktasına dayanmaktadır. Telli çalgılar arasında en popüler olanıdır. Kökeni yüzlerce yıl öncesine dayanan litra ve bandura her ne kadar olsa da kemana benzemese bile zaman içerisinde geliştirilerek günümüz de ki keman halini almıştır. Bir diğer rivayete göre Türkiye’de bazı okullarda metot dersi olarak gösterilmeye devam edilen Lavingac’a göre kemanın eski Oğuz Türklerinin kullandığı Oğuz kemençesinin geliştirilmiş hali olarak tabir edilmesidir. Bir diğer ortaya atılan rivayet ise; Arapların eskiden kullandığı rebabın gelişmiş halidir diyenlerde bulunmaktadır.

Keman zaman geçtikçe popüler bir çalgı haline geliyor. Bunun en büyük sebebi ise farklı besteciler tarafından benimsenerek büyük orkestralara solo ve eşlik enstrümanı olarak kullanılmasıdır. Yani kemanı kim icat etti sorusunun cevabı tam olarak bilinmemek ile beraber ilk orkestrada 1565 yılında St.Riggo ve Corteccia’nın eserlerinde kendine yer bulmuştur.

Keman Akordu

Keman telleri hayvan bağırsağı veya metalden imal edilmektedir. Keman akordu üzerinde toplam 4 adet tel bulunur ve akort edilmesi için önce pest sesten tiz sese doğru gidilir. Kemanın normal melodi akışı ise: SOL-RE-LA-Mİ olarak bilinmektedir. Fakat bizim toplumumuza uyum sağlaması açısından DO-SOL-RE-LA olarak tekrardan güncellenmiştir.

Kemanın Türk Müziğindeki Önemi

Keman ülkemize ilk Osmanlı zamanında giriş yapmıştır. Tam olarak tarih veremesek de Trabzon ve İstanbul gibi şehirler de baş göstermiştir. Hatta bir Osmanlı paşası olan İbrahim Paşa’nın kemana olan merak dillere destandır. Hatta yakın dönemde çekilen Osmanlı dizisi muhteşem yüzyılda işlenen bir konuydu. Bu dönemde her ne kadar popüler olsa da Türk halkı tarafından tam benimsenememiştir. Sadece eski müzikhol ve meyhanelerde çalınmaya başlanmış bir müzik aleti olarak görülmekteydi.

Keman Çeşitleri

Keman: Keman çeşitleri arasında en küçük olanıdır diyebiliriz. Keman öğrenmek için öncelikle çene ve omuzdan destek alarak kollarımızı düz ve paralel bir açıya getiriyoruz. Kemanda bir perde olayı olmadığı için çalması oldukça zor olarak görülmektedir. Keman öğrenebilmek için baya bir pratik yapmanız gerekiyor. Öncelikli olarak yay tutuş ve tele sürme şekliniz orantılı olmalıdır. Daha sonra yapacağınız nota çalışmaları ile öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Viyolo: Kemana göre bir tık daha büyük olan viyolo kemanla aynı şekilde icra edilmektedir. Fakat keman ile arasında ki fark tellerinden daha bas ve yanık sesler çıkarmaktadır. Bu sebeple daha çok soft tınılarda kullanılmaktadır.

Çello: Çello, keman ailesinin ebat olarak en büyüklerinden biridir diyebiliriz. Boyu 1.2 metre kadar olan çello bir kişi tarafından bir sandalyeye oturularak bacakların arasında sabitlenerek çalınır. Kemana benzeyen büyük çalgı aletinin adı olarak da çokça sorulur ve bulmacalarda büyük kemana ne denir diye sorulur. Genellikle orkestra ortamında tek başına çalınmasıyla ünlüdür. Ayrıca birçok müzik dalında da kullanıldığı görülmektedir.

Kontrabas: Keman gurubunda bulunan kontrabas çello’dan daha büyük ve ailenin tek büyük ebatlı çalgısıdır. Boyu ortalama 2 metreye kadar çıkmakta olup 60 cm kadar genişliğe sahiptir. Bu çellonun tam tersi oturarak değil ayakta icra edilmektedir. Ayrıca kontrabas hakkında bilmeniz gereken en önemli husus elle çalınmasıdır. Kontrabas genellikle en iyi caz müzik ile beraber boy göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu