Gebelikte ki Majör Depresyon
Gebelikte ki Majör Depresyon Kadınlarda olduğu gibi, depresyon hamilelik sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilir ve diğer gebeliklerde tekrarlayabilir. Doğum sonrası depresyonun çoğu, çocuk bakımı, doğum sonrası hormonal değişikliklerin etkileri ve bipolar bozukluğun çok az belirtisi dahil olmak üzere zihinsel stresten kaynaklanır.
Gebelikte ki Majör Depresyon
Depresyon, hayatlarının bir noktasında 4 kadından 1’ini etkileyen bir hastalıktır. Genellikle kadınların da çocuk sahibi olmayı düşündüğü yirmili ve otuzlu yaşlarda başlar. Gebelikte ki Majör Depresyon Siz veya tanıdığınız birinin depresyonu varsa, özellikle ilaç kullanıyorsanız veya zaten hamileyseniz, hamile kalmanın güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz, ilacı almaya devam etmek güvenlidir.
Majör Depresyon Nedir ?
Majör depresyon bir duygu durum bozukluğudur. Araştırmalar, duygu durum bozukluklarının beyin kimyasındaki değişikliklerle bağlantılı biyolojik hastalıklar olduğunu gösteriyor. Bazı insanlar belirgin bir sebep olmadan depresyon yaşayabilirken, duygusal stres bazen değişime yol açabilir.
Hamilelik Döneminde Depresyon Nedir ?
Sanılanın aksine hamilelik bir kadını depresyondan korumaz. Kadınların yaklaşık %20’si hamilelik sırasında bazı depresif belirtiler yaşar ve yaklaşık %10’u majör depresyon yaşayabilir. Majör depresyon öyküsü olan kadınlar, özellikle hamileliklerini planlarken antidepresan almayı bırakırlarsa, hamilelik sırasında depresyonun tekrarlama riski altındadır.
Hamilelik planlayan veya hamile olan bir kadında depresyon tedavisi, doktor ve hastanın birlikte karar verdiği bir süreçtir. Psikoterapi hafif semptomlar için yardımcı olabilir, ancak majör depresyonu tedavi etmek için sıklıkla antidepresan tedavi gerekir. Antidepresanların plasentadan geçişi hamile anne için sorun olabilir. Tedavi edilmeyen majör depresyon, maternal ve fetal yetersiz beslenme, sigara, alkol tüketimi, intihar davranışı, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini taşır. İlaçların hamile kadınlar üzerindeki etkileri ile ilgili bilgiler sınırlıdır. Etik nedenlerle hamile kadınlara ilaç testi yapılmamaktadır. Bu bilgi, ilaç üreticilerinden ürün satın alan hamile kadınların verilerine ve hamilelik sırasında hastaneye kaldırılan ve antidepresan kullanan kadınların verilerine dayanmaktadır.
Gebelik planlarken tedavisi
Depresyonda olan birçok kadın, semptomları önlemek için antidepresan alırken hamile kalmak isteyebilir. İlacı almayı bırakıp bırakmayacağınız, depresyon geçmişinizin ciddiyetine bağlı olacaktır. Bir kadın şiddetli depresyona sahipse ve en az 6 aydır rahatsa, hamile kalmaya çalışmadan önce ilaçlarını azaltabilir. Kalıntıların vücuttan kaybolması için gübrelemeden birkaç hafta önce ilacı almayı bırakmak gerekebilir. Psikoterapi, semptomların tekrarlanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Gebelikte ki Majör Depresyon Bununla birlikte, bir kadının birden fazla majör depresyon dönemi varsa, uzmanlar hamilelik sırasında tam dozu almaya devam etmeyi önerebilir. Zaten güvenli bir antidepresan alıyorsa, almaya devam edebilir. Bununla birlikte, hakkında çok az şey bilinen bir ilacı kullanan kadınlar için daha güvenli olduğu düşünülen başka bir ilaca geçmeniz önerilir.
Depresyonda olan gebelik isteyen ve tedavi istemeyen kadın hakkında
Hafif depresyonda semptomlar ancak psikoterapi ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte, semptomlar şiddetliyse, ister ilk dönem isterse birden fazla kurs olsun, ilaç tedavisi ve psikoterapinin bir kombinasyonu önerilir.
Hamileliğin İlk Üç Ayındaki Tedaviler
Hamileliğin ilk üç ayı , annenin karnındaki yeni büyüyen bebeklerde, ilaçların gelişebileceği önemli bir zamandır. Kadınlar, hamileliğin başında antidepresanları, yukarıda tartışılan sebeplerden biri için kullanabilir veya ilaç kullanımı sırasında esnek olabilir. Eğer geçmişte sadece kısmi belirtiler varsa, uzmanlar hamile olanın ilacı birkaç hafta boyunca yavaşça azaltır. (Bununla birlikte, ciddi depresyondan birden fazla saldırı olmadığı sürece, hamilelik testinden önceki dönemde ilacı azaltmanın iyi olduğunu hatırlamak gerekir. Birden fazla birden fazla depresyon saldırısı olan kadınlar için uzmanlar devam eder. Nispeten bir şekilde gidecektir. Tıbbi tedaviyi gidermek için güvenli ilaç ve gerekirse. Uzmanlar, geleneksel olmayan bir saldırıda iki uyuşturucu veya uyuşturucu ayrılır.
Tüm bu durumlarda uzmanlar, frekans depresyonunu önlemek için psikoterapinin kullanımının bildirilmesini tavsiye ederler. İlaçların hamilelik sırasında bozulma cihazlarından kaynaklandığı konusunda endişeler. Bununla birlikte, erken çocuğun gelişiminde ilaçlara veya mikro-değişikliklere neden olabilecek sorular vardır. İlk üç ayda (ciddi depresyonun saldırıları gibi) kullanım nedeni, tıp doğuma göre devam etmelidir, çünkü kadınlar hamilelik veya tarihi depresyon sonrası doğum sonrası depresyonda hassastır.
Tıbbi bir kadın işe yaramazsa? İlk adım, zaten varmışlarsa psikoterapiyi başlatmak veya daha da kötüleştirmektir. Ciddi bir depresyon öyküsü varsa, ilk etiket ilacın bittiği yerden birçok uzman belirtilerinden döner. Kadınlar geçmişte bir depresyon öyküsü varsa, uzmanlar depresyon vizyonunun, ilacın başlamasından önce tüm depresyona geri dönmesini bekliyorlar. Peki ya bir kadının depresyon öyküsü ve gelişmiş gebelik aşamalarında? Bu ilaç doğum sonrası depresyon (doğum sonrası depresyon) önlemek için yeniden başlatılmalıdır? Uzmanlar, depresyondan sonra depresyon kursları olanlar için iyidir, ancak bu ilacın devam etmesini beklenen, geçen aya kadar beklenen vergi bekleniyor. Ayrıca İntihar sözleri hastaların kulağında belirebiliyor
Depresyon Tedavisinde ki Kullanılan İlaçlar
Antidepresanların farklı kimyasal etkileri ve yan etkileri vardır. Hamile kalmayı planlayan veya hamile kadınlarda depresyon tedavisi görenler için uzmanlar, beyinde serotonin denilen bir kimyasalın seviyelerini yükselten antidepresanlar önermektedir. Bu ilaçlara Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri (SSGI’ler) denir. SDGI şu anda dünyada en çok reçete edilen antidepresandır ve milyonlarca kadın tarafından kullanılmaktadır. Bu ilacın kadınlarda diğer antidepresanlardan daha etkili olduğuna dair bazı kanıtlar var. Bu nedenle birçok kadının SDGI alırken hamile kalması şaşırtıcı değildir.
Veriler, SSAB alan annelerin çocuklarında doğum kusurları oranının ilacı almayan kadınlara göre daha yüksek olduğunu, ancak “yaklaşık %2-3” olduğunu göstermektedir. Bu, şu anda SDAB’lerin doğum kusurlarına neden olduğuna dair bir kanıt olmadığı anlamına gelir. Uzmanlar ayrıca serotonine ek olarak beyindeki diğer kimyasalları da etkileyen başka bir antidepresan türü olan trisiklik antidepresanları tercih ediyor. Trisiklik antidepresanlar 40 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. SSAB’de olduğu gibi, hamilelik sırasında yaygın kullanımı konjenital malformasyonlara dair hiçbir kanıt göstermemiştir. Diğer bazı antidepresanların doğum kusurlarına neden olduğuna dair bir kanıt yok, ancak doktorlar hamilelik sırasında yaygın olarak kullanılmadıkları için onları güvenli görmüyor.
SSGI İlaçların Yan Etkileri Hakkında Kısa Bir Bilgi
Uykusuzluk, sinirlilik, huysuzluk, mide bulantısı, ishal ve cinsel sorunlar. Yan etkiler kişiden kişiye değişir. Herhangi bir yan etkiniz olursa hemen doktorunuza söyleyiniz. İlaçlarınızı kesmeyin. Doktorunuz dozunuzu düşürmeye veya farklı bir SSGI’ye geçmeyi deneyecektir.