Hamilelikte Sağlıklı Beslenme
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Yöntemleri?
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Hamilelik süreci oldukça özel ve farklı bir süreçtir. Hamilelikte Kilo Alma Bu süreçte annenin vücudunda birçok farklılık gözlenir. Annenin rahminde büyüyen bebek annede hormonel ve fiziksel birçok değişikliğe yol açar. Hamilelik boyunca bebek plasenta vasıtasıyla beslenmesini ve diğer bütün fizyolojik ihtiyaçlarını anneden karşılar. Bu dönemde annenin bebeğin sağlığı için öncelikle kendi sağlığına dikkat etmesi gerekir. Hamilelikte sağlıklı beslenme bebeğin sağlığı için en önemli şeylerden biridir.
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Yöntemi?
Hamilelik döneminde bebeğin gelişiminin tamamlanması için annenin tüm besin gruplarından yeteri miktarda tüketmesi gerekir. Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Annenin tükettiği her besin maddesi plasenta aracılığı ile bebeğe ulaşır ve bebeğin gelişiminde rol oynar. Gebeliğin 20. haftasından itibaren annenin besin gereksinimi daha çok artar. Gebeliğin üçüncü ayından sonra ise annenin vücudu emzirmeye hazırlanmak üzere yağ depolamaya başlar. Annenin vücudunu gebelik sonrasına hazırlaması ve bebeğin gelişimini doğru şekilde sağlaması için doğru beslenmesi gerekir.
Hamilelikte Beslenme Önerileri
- Annenin hamilelik döneminde her besin grubundan tüketmesi gerekir. Örneğin hamilelikte yenecek meyve miktarı günde en az 7 porsiyon olmalıdır.
- Hamilelikte alınan protein miktarları da bebek için oldukça önemlidir. Günlük tüketilen besinlerin %25-30’ unun protein içerikli besinlerden oluşması gerekir. Özellikle de kırmızı et ve balık tüketimine özen göstermek gerekir.
- Balık hem protein hem de omega 3 içeren özel bir besin kaynağıdır. Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Hamilelikte çocuğun zihinsel gelişimi için haftada en az 2 kere balık tüketmek gerekir.
- Hamilelikte bebeğin kemik yapısını geliştirmek annenin de kemik yapısını korumak için süt ve süt ürünlerinden bolca tüketmek gerekir. Her gün 4-5 porsiyon süt ve süt ürünü tüketimi bebeğin iskelet yapısını geliştirir ve annenin de iskelet yapısını korur.
- Bebeğin ve annenin kan hacminin korunması için bol bol süt tüketimi önemlidir. Günde en az 10-12 bardak su vücudun sistemlerinin düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır.
- Gebelikte folik asit ihtiyacı artarak iki katına kadar çıkar. Bu dönemde annenin bol bol folik asit tüketmesi gerekir. Folik asit yetersiz alındığında bebeklerde düşük doğum ağırlığı, nöral tüp defektleri gibi problemler görülebilir.
- Hamilelikte annenin beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir. Annenin beslenmesi bebeğin gelişimini direkt olarak etkileyecektir. Bu nedenle annenin diyet programına özen göstermesi gerekir.
Hamilelikte Kilo Alımı
Hamilelik döneminde kilo alımı gayet normal ve ön görülebilir bir durumdur. Annelerin hamilelik döneminde kilo almaktan korkmaması gerekir. Hamilelikte Kilo Alma Kilo almaktan çekinerek yapılan düşük kalorili diyetler bebeğe zarar verecektir. Hamilelik döneminde 7-12 kilogram arasında kilo alımı gayet normaldir. Annelerin bunun farkında olması ve bundan çekinmemesi gerekir.
Hamileliğin ilk üç aylık döneminde annede çok fazla kilo artışı görülmez. Bu dönemde annede 1-2 kiloluk değişimler görülebilir. İkinci üç aylık dönemde ise bebeğin gelişimi hızlanır ve bebek kilo almaya başlar. Bu dönemde annenin de besin ihtiyacı artar. Annelerin hamilelikte en çok kilo aldığı dönem bu dönemdir. Bu dönemde 5-6 kiloluk kilo artışları görülebilir.
Hamileliğin son üç aylık döneminde ise bebek iyice gelişmiştir. Doğuma doğru giden bu dönemde annelerin 4-5 kilo daha aldığı görülmektedir. Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Annenin hamilelik döneminde 15 kilodan daha fazla alması anne için de bebek için de problemler oluşturabilir. Annede fazla kilo alımına bağlı olarak diyabet ve tansiyon gelişebilir. Bebeğin fazla irileşmesi de doğumu zorlaştırabilir.
Hamilelik döneminde hem bebeğin gelişimini olumsuz etkilememek hem de kilo alımını sınırlamak için diyetisyenle görüşülüp uygun bir beslenme programı oluşturulabilir. Diyetisyenler annenin kilosunu kontrol ederek uygun bir diyet listesi oluşturacaktır.