Ağaçların Yaşı Nasıl Hesaplanır
Ağaçların yaşı nasıl hesaplanır, Dendrokronoloji nedir, dünyadaki en yaşlı ağaç, ağaç yaşı tespiti vb… akla takılan soruları sizler için araştırdık.
Dünyadaki En Yaşlı Ağaç
Bazı ağaç türlerinin çok uzun yıllar yaşayabildiğini biliyor musunuz? Dünyanın saptanmış en yaşlı ağacı, Sierra Nevada’nın (Kaliforniya-ABD) kuzeybatı yamaçlarında denizden 3275 m. yüksekte yetişmiş bir çam ağacıdır. 1963-1964 yıllarında yapılan tespitlerle bu ağacın yaklaşık 4900 yıllık olduğu anlaşılmıştır.Ağacın yaşı tespit edilirken gövdesi üzerindeki halkalardan yararlanılmıştır. Ağaç halkalarının varlığı mevsimlerle yakından ilişkilidir.
Mevsimsel farklılıkların bulunduğu kuzey yarım kürede büyüme sürekli olmayıp ilkbaharla birlikte hızlanır, yazın azalır. İşte bu büyüme hızı farklılığından dolayı ilkbaharda oluşan odun dokuları açık renkli, yazın oluşan odun dokuları ise koyu renkli halkalar şeklinde görülür. Bu durumda bir açık ve bir koyu renkli halka bir yıllık bir büyümeye karşılık gelir.
Dendrokronoloji Nedir
Yıllık halkalar diye bilinen bu halkaların sayısı, ağacın yaşını vermektedir. Bu halkalardan sadece ağaçların yaşı değil, yaşamları boyunca atlattıkları badireler de otopsi yapar gibi belirlenebilmektedir. İnsanlara yapılan otopsiden tek farkı, ağaçların yaşadıkları gövdelerinde yer alan halkalara kaydedilir ve bu halkalar okunarak ağaçlar hakkında bilgiler elde edilir. Bu konuyla uğrasan bilim dalına ise Dendrokronoloji adı verilmektedir.
Ağaçların Yaşı Nasıl Hesaplanır
Ağaçta yer alan bu halkalarla ağacın yangına, çığa, şiddetli rüzgâra ya da böcek istilasına uğrayıp uğramadığı anlaşılabilmektedir. Daha da ilginci ise bu tür olayların bile hangi yıllarda gerçekleştiği bu halkalar sayesinde öğrenilebilir. Daire biçimindeki halkalar, ağacın sürekli kaydını tutan bir bellek gibi düşünülebilir.
Ağaçların enine kesitinde yer alan halkalar sayesinde büyüme miktarları, yaş, odun tipi, budanıp budanmadığı, yara alıp almadığı, çatlaklar, hayvanların vermiş olduğu zararlar, zararların kapatılma biçimleri, reçine kanalları gibi bilgiler çok kesin bir biçimde elde edilebilmektedir. Bu halkalar yardımıyla ayrıca, • Arkeolojik kalıntıların tarihlenmesi . Geçmişte oluşan erozyon ve çökelim hızının belirlenmesi • Radyoaktif karbon yoluyla saptanan yaşların doğrulanması • Geçmişte yaşanan iklim değişikliklerinin ortaya konması mümkün olmaktadır. Yaşayan dikili haldeki bir ağacın yaşı ise artım burgusu denilen bir alet aracılığıyla bulunmaktadır. Ormancılık çalışmalarındaki mühendislik esasları çerçevesinde yapılan ölçüm işlemlerinde bu alet çok önemli bir yere sahiptir. İşlem yapılacağı zaman, ağacın 1.30 metre yüksekliğindeki gövdesine sokulmaktadır, ardından bir yaş halkası kesiti ağaca zarar vermeden alet yardımıyla dışarı çıkartılmaktadır. Ve bu kesit. üzerinden ağacın yıllık halkaları kolayca sayılır.
Ağaçların yaşı hesaplanırken yapılan çok fazla yanlışlıklar var. Sadece ağacın kesitine bakmak yeterli değil
Ağaçların yaşını anlamak için önce kesitine bakmak gerekli..şuana kadar dünyadaki en yaşlı ağaç 5 bin yaşında galiba