Vücutta Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntı Neden Olur?

Sağlıklı olan bir insanda, günde ortalama olarak 100 kere kaşındığı söyleniliyor. Vücutta Kaşıntı Neden Olur? Doğal olan bu kaşıntı, genellikle vücuda temas eden böcek veya bitkilerden uzak kalmak durumunda, toksik maddelere karşı bağışıklık sisteminiz histami salgılamasında zorluk yani tetiklik de denilebilen durum oluşur. Örneğin esneme gibi bulaşıcı olabileceği olarak düşünülen kaşıntı, bazı durumlar için gerçekten de rahatsız edicici bir cilt sağlığı sorunlarına dönüşebiliyor. Tıp dilinde pruritus adı ile bilinen kaşıntı, vücudun belirli bazı bölgelerinde oluşabileceği gibi tüm vücudunuzda da görülebilir. Cildinizin nem oranını korumak, uygun olmayan kozmetik ürünleri için uzak durmak ve doğal kumaşlardan yapılan giysileri tercih etmek, vücutta kaşıntı hissinin azaltması için yardımcı olacaktır.

Vücutta Kaşıntı Neden Olur?

Uykusuzluk ve huzurluk gibi sonuçlara neden olabilen kaşıntı, alerji, deri hastalıkları ve hormonal adı verilen değişimler yani sıra immün sistem, karaciğer, tiroit bezi, böbrek hastalığı gibi ciddi olan sağlık problemlerinden de neden olabilir. Vücutta Kaşıntı Neden Olur? Vücutta kaşıntı ve kabarma tarzı reaksiyonların şiddeti ve bulunduğu bölgelerde, kaşıntı olabilecek nedenler hakkında aslında hemen hemen bilgiler verilebilir. Fakat uzman bir hekime muayene olmak durumunda olduğunuz zaman ek tetkikler yaptırmak, kaşıntının neden oluştuğunu öğrenmek ve tedavisini olabilmek için gerçekten de önemlidir. Peki, ‘Vücutta kaşıntı neden olur?’ sorusundan önce  ‘Kaşıntı nedir?’ konusunu anlamak daha önemlidir.

Vücutta Kaşıntı Neden Olur?
Vücutta Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntı nedir?

Vücudun tamamında ya da bir kısmında hissedilen kaşıntılar, herkeste görülebilinecek bir histir. Bazı durumlar için en az ağrı rahatsız edici bir boyuta bile ulaşabilen kaşıntı, pek çok sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir. Kaşıntının kontrol alıntına alınmaması durumunda ise, altta yatan hastalığın ilerlemesi ve hatta cilt problemlerine, kaşıntının etkisi ile uykusuzluğa, depresyona bile yol açacak nedenlere sebep olabilir. Kişinin yaşam kalitesine son derece de düşmesine yani bazı durumlarda kişinin kendini oysal hayattan bile soyutlanmasına sebep olabilir. Vücutta kaşıntı ve kabarmalar şekli ile görülen bu durumlar, vücudun hemen her bölümünde oluşabilir. Vücutta kabarcıklar ve kaşıntılar, deri hastalıklarının dışında ise böcek sokması gibi, streslere, parazit, mantar, alerji, kanser, diyabet, kan hastalıkları ve ilaçların yan etkenleri gibi uzun bir yelpazede bulunmakta olan rahatsızlıklardan da neden olabilir.

Vücutta kaşıntı hangi hastalıkların belirtisidir?

Kaşıntı vücudun her yerinde veya sadece belirli bölgelerde ortaya çıkabilir. Hem psikolojik hem de bir hastalığın belirtisi olabilir. Kaşıntının şiddetinin farklı olması veya azalması bazı hastalıkların belirtisi olarak kabul edilirken bu bilgi tek başına yeterli değildir. Kaşıntınızın nedenini tam olarak anlamak için doktorunuza danışmalısınız. Doktor önce hastanın tıbbi geçmişini dinler ve ardından fizik muayene yapar. Gerekirse bazı laboratuar tetkikleri ile kaşıntıya neden olan hastalığın teşhisini netleştirir. İlk teşhiste yardımcı olabilecek bazı fiziksel kaşıntılar şunlardır:

Kaşıntı Neden Olur?

Geceleri artan kaşıntı: Gece yattığınızda veya uyurken kötüleşen kaşıntı, genellikle cilt enfeksiyonlarının ve parazitlerin bir işaretidir. Şilte, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin çok fazla deterjanla yıkanması veya iyi durulanmaması da alerjik reaksiyona neden olabilir. Bazı kumaş türleri de cildi tahriş edebilir ve kaşıntının artmasına neden olabilir. Kaşıntı ve Artan Su Alımı: Aşırı su alımı ve kaşıntıya bağlı aşırı idrara çıkma gibi belirtiler diyabetten kaynaklanabilir. Kaşıntı ve kilo kaybı: Belirgin kilo kaybı, cilt renginde farklılıklar gözlenir ve kaşıntı hissi artarsa ​​malignite şüphesi düşünülmelidir. Ancak kesin tanı için tarama yapılması gerekir. Kaşıntı ve Çarpıntı: Kişide normalden fazla çarpıntı varsa veya kaşıntıya bağlı saç dökülmesi varsa hipotiroidizm düşünülmelidir. Kaşıntının nedeni, tiroid bezinin aşırı yüklenmesi nedeniyle kandaki aşırı TSH seviyesi olabilir. Kaşıntı ve deride renk değişikliği: Deride ve gözlerde sararma, koyu renkli idrar, şişlik, karın ağrısı ve kaşıntı karaciğer hastalığının belirtileri olabilir. Kaşıntı ve Halsizlik: Yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlar mevcut olduğunda hipotiroidizmden şüphelenilir.

Kaşıntı Neden Olur?
Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntılı, Kırmızı Noktalar: Cilt yüzeyinde şişlik şeklinde kızarıklık ve kaşıntı, genellikle ürtiker olarak adlandırılan kurdeşen belirtisi olabilir.

Vücutta kaşıntının nedenleri

Vücutta kaşıntının birçok farklı nedeni olabilir. Dermatolojik hastalıklar yani deri hastalıkları, iç hastalıkları, alerjiler ve bazı ilaçların yan etkileri vücuttaki kaşıntı nedenlerinden bazılarıdır. Sıkıntı ve stresten kaynaklanan kaşıntılar vücudun her yerinde olduğu gibi belirli bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Kaşıntıya neden olan bazı dermatolojik hastalıklar ve iç hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:

Dermatolojik Hastalıklar

Cilt hastalıkları sıklıkla kaşıntıya neden olur. Kişi için son derece tatsız olan bu durum, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmekle birlikte sosyal hayatını da etkilemektedir. Kaşıntı ile ilişkili bazı dermatolojik durumlar şunlardır:

Kuru Cilt: Cilt yüzeyinde pullanma, çatlama ve kaşıntıya neden olan kuru cilt, vücudun her bölgesini etkileyebilir. Genellikle eller, kollar ve bacaklarda görülür. Vücutta Kaşıntı Neden Olur? Hava koşulları, çok sıcak suda banyo yapmak, yeterince sıvı almamak ve bazı ilaçlar cildi kurutabilir. 40 yaş üstü kişilerin yarısının yaşadığı cilt kuruluğunun önüne geçmek için sıvı alımınızı artırmak, cildinizi kışın soğuktan korumak, kullandığınız sabunun türünü değiştirmek ve nemlendirici ürünler kullanmak isteyebilirsiniz.

Egzama: Dermatit olarak da bilinir; kaşıntı, cilt kuruluğu ve döküntülerle karakterize ciltte kabarcıklara neden olan bir durumdur. Klinik muayene ile teşhis konulan egzamanın kronik bir seyri vardır.

Uyuz: Deri altına yerleşen bir akar türü olan Sarcoptes scabiei, özellikle geceleri şiddetli kaşıntıya neden olur. Kabarcıklar ve sivilce benzeri döküntüler de oluşabilir. Kaşıntı genellikle diz ve dirsek derisinin kıvrıldığı ayak parmakları arasında yoğundur. Bu bulaşıcı hastalığın tedavisi losyonlar ve kremler yardımıyla gerçekleştirilir.

İç Hastalıklar

Vitamin ve demir eksikliğinin yanı sıra dahiliye bölümünden bazı hastalıklar vücutta kaşıntıya neden olur. Bazı kan hastalıkları ve enfestasyonlar da kaşıntıya neden olabilir. Yaygın olarak kaşıntıya neden olan durumlardan bazıları şunlardır:

Böbrek Yetmezliği: Sürekli kaşıntıya ve cildin kurumasına neden olan böbrek yetmezliği mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, yüksek tansiyon ve iştahsızlık şeklinde kendini gösterir. Vücutta Kaşıntı Neden Olur? Böbrek fonksiyon kaybı olarak da bilinen hastalığın birçok nedeni vardır. Sarılık: gözlerin ve derinin sararması ile karakterizedir. Semptomlar halsizlik, ateş ve kaşıntıyı içerir. Tedavi altta yatan duruma göre değişir. Siroz: Kronik karaciğer hastalığı olarak da adlandırılan siroz, karaciğerin yapısal fonksiyonlarının bozulması sonucu karaciğerin sertleşmesi ve küçülmesi ile oluşan bir hastalıktır. Halsizlik, kilo kaybı, sarılık ve kaşıntı ile karakterizedir. Tedavi, hastalığın evresine bağlı kalarak farklı boyutlarda gerçekleştirilir.

Vücutta kaşıntı nasıl tedavi edilir?

Kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olan rahatsızlıklardan biri olan vücuttaki kaşıntı, kaşıntıya neden olan altta yatan hastalığın tedavisi ile ortadan kalkar. Vücutta Kaşıntı Neden Olur? Bu nedenle kaşıntı şikâyeti olan kişilerin doktora görünmesi son derece önemlidir. Tıbbi öyküyü aldıktan sonra, doktor fizik muayene yapar. Gerekli görürse ek tetkiklerle kaşıntıya neden olan hastalığı teşhis eder ve tedaviyi organize eder.

Vücutta kaşıntıya ne iyi gelir?

Vücuttaki kaşıntıya ne iyi gelir? Kaşıntılı cildi tedavi etmek için önce kaşıntının kaynağını bulmalısınız. Vücuttaki kaşıntıyı gidermek için yaygın olarak reçete edilen ilaç grupları şu şekilde sıralanabilir. Kortikosteroid kremler ve merhemler: Cildiniz kaşınıyorsa ve kızarıyorsa, doktorunuz gerekirse bir kortikosteroid krem ​​veya merhem reçete edebilir. Diğer Kremler ve Merhemler: Diğer cilt tedavileri kalsinörin inhibitörlerini içerir. Ayrıca lokal anestezik kapsaisin ve doksepin rahatlama hissi sağlar. Vücutta Kaşıntı Neden Olur? Oral ilaçlar: Fluoksetin ve sertralin aktif bileşenlerini içeren seçici özellikte olan serotonin geri alım inhibitörleri adı verilerek bilinen antidepresanlar, bazı kronik kaşıntı çeşitlerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Stresin kaşıntıyı kötüleştirdiği durumlarda doktorunuz bunu önerebilir. Işık Terapisi (Fototerapi): Fototerapinin amacı, cildi belirli bir ışığa maruz bırakarak iyileştirmektir. Kaşıntı kontrol altına alınana kadar birden fazla seans planlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu