Zararlı Alışkanlıklardan Korunma Yolları

Zararlı alışkanlıklar, zararlı alışkanlıklardan korunma yolları, zararlı alışkanlıklardan kurtulma yolları, kötü alışkanlıklar, kötü alışkanlıklar nasıl başlar vb… alışkanlıklar…

Zararlı Alışkanlıklar Nelerdir?

Kişinin düşünmeden otomatik olarak gerçekleştirdiği davranışlara denilmekte olup; kişinin üzerinde düşünülmeden yapılan davranışların olumsuz olmasına ise zararlı alışkanlık denir. Zararlı alışkanlıkların bir an önce önüne geçilmesi gerekir.  Zararlı alışkanlıkların bir üst seviyeye taşınma durumuna da bağımlılık denir. Alışkanlık insan iradesi ve isteğiyle belirli bir süre içerisinde değiştirilirken bağımlılıktan kurtulma sürecinde profesyonel destek alınmalıdır.

İyi davranışların alışkanlık olarak çocuğa kazandırılması da zararlı alışkanlıkların bağımlılık seviyesinde geçmeden ortadan kaldırılması da ebeveynler ve eğitmenlerin desteğiyle olur.

Kötü Alışkanlıklar Nasıl Başlar

Çocukluk döneminde ortaya çıkan zararlı alışkanlıkların değiştirilmesinde ebeveynlere de eğitmenlere de büyük rol düşer. Alışkanlıkların en güzel yanı değiştirilebilir olmasıdır. Bu yüzden çocuk gelişiminde zararlı alışkanlıkları bulunan çocukların iyi alışkanlıklara yönlendirilebilmesi için alışkanlığın neden zararlı olduğunun basit bir şekilde anlatılması gerekir. Ancak sorunun kaynağının çözümü için alışkanlık sürecinin de doğru bir şekilde bilinmesi önemlidir.

Kötü alışkanlıklara başlamanın ilk yolu tetikleyici unsurdur. Örneğin çocuğunuz stresten kaynaklı gece yatağına işeyebildiği gibi tırnaklarını da yemeye de başlayabilir. Buradaki tetikleyici unsur strestir. Bir sonraki adım ise zararlı alışkanlığın farkında olmadan rutin bir harekete dönüşmesidir. Çocuğunuz bir süre sonra hiç farkında olmadan her stres durumunda işemeye başlar ya da tırnaklarını yer. Tamamen bilinçsiz bir şekilde beynin düşünmeden yapmış olduğu kötü bir alışkanlıktır. Son aşama ise ödül aşamasıdır. Bu aşamada stres nedeniyle işeyen ya da tırnaklarını yiyen çocuğun ödülü stresin yerini konfor ve rahatlama hissinin almasıdır. Zararlı alışkanlığın kötü tarafı beynimiz düşünmeden hareket ettiği için birey alışkanlığı farkında olmadan yapar. Sonuç olarak da hem kendi bedenine istemeden zarar verebilir hem de toplum içerisinde utanılacak bir şey yaptığı takdirde içine kapanabilir.

Zararlı Alışkanlıklardan Korunma Yolları

Zararlı alışkanlığın iyi tarafı ise kişinin farkında olmasıyla ya da çevresinin yardımıyla zararlı alışkanlığın yerinin iyi bir alışkanlıkla doldurulabilmesidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise zararlı alışkanlığın ilerlemeden ortadan kaldırılması olacaktır. Aksi takdirde zararlı alışkanlık bağımlılığa dönüşeceği için hem farklı zararlı alışkanlıklar ortaya çıkabileceği gibi sorunun çözümü için de profesyonel destek alınmalıdır.

Zararlı alışkanlığın ortadan kaldırılmasının yolu ise değişimi başlatmaktır. Alışkanlığımızın nedeni beynimizin tüm davranışları düşünmeden otomatik olarak yapmasıdır. Çözüm ise beynimizi yanıltmaktan ya da başka bir deyişle uyarmaktan geçer.  Zararlı alışkanlığın ortadan kaldırılması için en etkili yol değişimdir. Örneğin evde kitap okurken sürekli olarak çay içtiğimiz için kansızlık sorunuyla karşı karşıyaysak yapılması gereken beyni uyarmaktır. Kitap okumayı ev yerine dışarıda, balkona ya da kütüphanede yaparsak rutinde bir değişiklik olduğu için otomatik davranış kalıbından çıkan beyin farkında olarak yani düşünerek aksiyon alacaktır. Böyle bir durumda da çay alışkanlığı son bulacak ya da çay içmenin miktarı azalacaktır.

Alışkanlığın matematiği çözüldüğünde iyi alışkanlıklar kazanmak da zararlı alışkanlıklardan korunmak oldukça kolay olacaktır.

Ebeveynlerin çocuklarında rastladığı zararlı alışkanlıkları ortadan kaldırırken kızmak, ceza vermek yerine önce neden yapmaması gerektiğini anlatmalıdır. Sonraki adım ise çocuğun özgüvenini kırmadan alışkanlık matematiğine uygun şekilde davranılarak zararlı alışkanlık ortadan kaldırılır.

Zararlı alışkanlıklar bireyin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıktıysa ya da farkına vardıkları yaşa kadar herhangi bir çözüm bulunamadıysa ilk adım kişinin isteğidir. Birey zararlı alışkanlığının farkına vararak zinciri kırmak istiyorsa hayatında ufak değişikliklerle beynini yanıltma yoluna gitmeli ve azimli olmalıdır. Rutin bozulduğunda zararlı alışkanlık otomatik olarak değil düşünerek adım atılması gerekeceği için zararlı alışkanlık da bir süre sonra ortadan kalkacaktır. 40 günde alışkanlık makalemizi okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu