Bebeklerin Bıngıldakları Ne Zaman Kapanır?
Bebeklerin Bıngıldakları Ne Zaman Kapanır? Ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri bebeklerin bıngıldaklarının ne zaman kapanacağıdır. Bu konuda bilgi verebilmek için öncelikle bıngıldağın ne olduğunu bilmek gerekir.
Bebeklerin Bıngıldakları Ne Zaman Kapanır?
Bıngıldak, kafasında bulunan açıklıktır. Yumuşak nokta olarak da bilinir. Yetişkin bireylerde bıngıldak yoktur. Bebeklerin kafasında bulunan bu açıklık, doğum sırasında bebeğin beyninin zarar görmesini engeller. Anne karnındayken bebeklerde altı bıngıldak bulunur. Ancak doğum haftasında sadece bir bıngıldak kalır.
Bebeklerde bıngıldakların kapanması, gelişime bağlı olarak değişkenlik gösterir. Beyin, doğumdan sonraki iki yıl hızlı bir şekilde büyür. Bu da kafa içinde hacim değişikliğine ve basınca neden olur. Bebeklerin Bıngıldakları Ne Zaman Kapanır? Bıngıldak, esnek olduğundan hızlı değişimin dengede olmasını ve beynin zarar görmesini engeller.
Bebekler dünyaya geldiğinde kafası, şeklini almamış ve gelişmemiştir. Zamanla kafatası esner, kemikler üst üste biner. Böylelikle bıngıldak kapanır.
Bıngıldağa Dokunulabilir Mi?
Bebeklerin kafasında bulunan bu esnek yapının dokusu, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Nasıl bir şey olduğunu öğrenmek için dokunma ihtiyacı duyulur. Aynı zamanda bebeğe zarar verir endişesi olur. Ancak endişe duymaya gerek yoktur. Bebeklerin Bıngıldakları Ne Zaman Kapanır? Sert darbeler olmadıkça bıngıldağa dokunmak, bebeğe zarar vermez.
Bıngıldak, esnek olduğu için hassas olduğu düşünülür. Bilinenin aksine korunaklı bir yapıdır. Bebeğin saçını taramak, dokunmak ya da yıkamak gibi aktivitelerde sakınca yoktur. Ayrıca baş, alından arka kısma doğru hafif dokunulduğunda bıngıldak kolaylıkla hissedilebilir.
Bıngıldak Kaç Haftadan Sonra Kapanmaya Başlar?
Bebeklerde bıngıldağın kapanması, bebeğin vücut yapısına ve gelişimine göre değişkenlik gösterir. Genellikle bu süre, 12 ile 18 haftaları arasındandır. Ancak bazı çocuklarda bu süre 24. aya kadar sürebilir.
Bıngıldağın erken sürede kapanması, bebeğin gelişiminin iyi olması anlamına gelmez. Her ay bıngıldak gelişimi ve başın çevresi ölçülmelidir. Ayrıca bıngıldağın hissedilmemesi, kapandığını göstermez. Bazı sağlık problemlerinin belirtisi olabilir. Kraniyosinostoz (beynin gelişimini engelleyen hastalık) gibi rahatsızlıklar bu dönemde görülebilmektedir. Bu tür problemlerle karşılaşmamak için düzenli doktor kontrolüne gidilmelidir.
Bıngıldak Normalden Büyük Olabilir Mi?
Bebeklerde bıngıldak büyüklüğü, belli uzunlarla sınırlı değildir. Kafanın birçoğunu kapsayan esneklik, bıngıldak olarak tanımlanamaz. Bebeklerin Bıngıldakları Ne Zaman Kapanır? D vitamini eksikliği, beyinde basıncın artması, yetersiz beslenme ve iskelet sisteminin bozuk olması, kafatasının gelişimin engeller. Bu yüzden bu hususlara dikkat edilmelidir.
İlgili Yazı : Anne ile Bebek