KYK Yurtları-Yurt Ücretleri-Giriş Çıkış Saatleri
KYK Yurtları hakkında aklınıza takılan her türlü soruya cevap bulacağınız makalemiz. Üniversite sınav ve tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından yurt arama telaşı başladı. Kimi öğrenciler özel yurtları gezerken, özel yurtları tercih etmek istemeyen ve KYK yurtlarını bir seçenek olarak gören öğrencileri bilgilendirmek için bu rehberi hazırladık.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün çatısı altında bulunan yurt hizmetleri, üniversite öğrencilerinin eğitim süreci boyunca konaklama ihtiyacını karşılama görevini üstleniyor.
KYK yurtları neredeyse 700 bine yakın öğrencinin barınma ihtiyacını karşılamaktadır. Barınmaya ek olarak kültürel ve sosyal alanlarda da destek veren yurtlar, tam ve yarı özel olarak ikiye ayrılır. Tam KYK yurtlarında standartlar ve ücretler düşük olmaktadır. Yarı özel yurtların konfor düzeyi şehirden şehire değişiklik gösteriyor olsa da nispeten yüksek seviyededir. Yarı özel yurtlarda aynı odada kalan kişi sayısı daha düşüktür. Rehberimizin KYK yurtlarında kalmayı düşünen öğrencilere iyi bir yol haritası olacağını düşünüyoruz. Rehberin devamında seçim süreci, yurtta konaklama süresi, ücretler, yurt şartları ve kuralları gibi başlıkların üzerinde duracağız.
Tam KYK ve Yarı Özel KYK Yurtları
Tam KYK yurtlarında banyo ve tuvalet gibi alanlar ortak kullanıma açıktır ve bu alanlar koridorlarda bulunur. Bir odadaki kişi sayısı 4-8 arasında değişim gösterir. Yataklar genellikle ranza olur ancak bazı odalarda bazalar da karşınıza çıkabilir. Tam KYK yurtlarındaki düşük yaşam standartı sizi soğutabilir ancak ücretlerinin düşük olması tercih sebebidir. Özellikle İstanbul ve diğer büyük şehirlerde kalacak öğrenciler için aylık 168 TL oldukça güzel bir fiyattır.
Yarı Özel KYK yurtlarının odaları 3 veya 4 kişiliktir, banyo ve tuvalet odanın içerisindedir.. Oda içerisinde kalan her kişinin kendi kullanımı için bir masa ve komidini bulunur. Oda içerisindeki masalara ek olarak özellikle yeni yapılmış yurtlarda ayrı çalışma odaları da bulunmaktadır. Aylık ücreti maksimum 285 TL olan yarı özel yurtlar en optimal seçenektir. Bunlara ek olarak odalara girişler genellikle kartla yapılır, giysi dolapları da tam KYK yurtlarına göre büyüktür.
KYK Yurtlarına Nasıl Başvurulur?
Üniversite tercihleri sonrasında yerleşebilen öğrenciler, sınav sonuçlarıyla birlikte e-devlet üzerinden başvurularını yapabilirler. Şimdi, başvuruyu yapmanız için gereken adımları sıralayalım.
İlk defa e-devlet sistemini kullanacaksanız, size en yakın PTT şubesinden şifrenizi almanız gerekmektedir.
-Şifrenizi aldıktan sonra kimlik numaranız ile sisteme giriş yapın ve karşınızdaki sayfada bulunan Hizmetler kısmına tıklayın.
-Sayfanın alt bölümüne doğru ilerleyin ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü başlığının altındaki Yurt Başvurusu’na tıklayın.
-Başvuru işlemenizi yapmak için önünüze gelecek olan taahhütnameyi kabul edin.
-Kimlik bilgilerinizi onaylayın, sonrasında öğrenim bilgilerinizi kontrol edin ve bir yanlışlık görürseniz sayfanın altındaki bölümden hata bildirin.
-Bilgilerinde hata olmayan öğrenciler, hangi şehirde üniversite okumaya hak kazandılar ise o şehrin çevresindeki bir KYK yurduna yerleştirileceği hakkındaki açıklamayı görürler.
-Bu bilgiyi kabul edin ve bilgilendirme metnini okudum kutucuğunu işaretleyin.
-Sonraki adımda iletişim ve adres bilgilerinizin bulunduğu kısım karşınıza çıkacak, eksik veya yanlış bilgileri düzeltin.
-İletişim bilgilerinizi onaylayın ve özel durum kategorisine geçiş yapın. Özel bir durumunuz bulunuyorsa ilgili şıklardan tercihinizi yapın, yoksa da “özel ve özür durumu yok” kısmını seçin.
-Karşınıza aile bilgileri kısmı çıkacaktır, buradaki bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurun. Bu sayfayı resmi kayıtlarda geçtiği şekilde doldurmalısınız.
-Son aşamaya geldiğinizde daha önceki aşamalarda yaptığınız seçimleri ve verdiğiniz bilgileri görebilirsiniz. Son kontrolünüzü yaptıktan sonra sayfanın alt bölümündeki “başvur” butonuna tıklayın.
KYK Yurt Başvuruları Ne Zaman?
2019 yılı için KYK yurt başvuruları 19 Ağustos – 29 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
KYK Yurt Ücretleri Ne Kadar
Tam KYK adı verilen yurtların ücretleri 168 TL’den başlar. Yarı özel adı verilen yurtların ücreti ise 285 TL’ye kadar çıkabilir. Kayıt sürecinde sizden bir aylık depozito ücreti talep edilecektir. Yurttan çıkışınızı yaparken bu depozito ücretini geri alabilirsiniz. Yurt ücretini bir yıllık peşin ödemek isterseniz %20 indirim yapılmaktadır.
KYK Yurtlarında İnternet Var mı?
KYK yurtlarında internet hizmeti genellikle her katta ortak kullanıma açık şekilde sunulsa da bazı yurtlarda oda içerisinde bulunur. İnternet hizmetinden yararlanmak için kimlik numaranız ve belirlediğiniz şifreyi kullanabilirsiniz.
KYK Yurtlarında Yemek Ücretleri Ne Kadar ?
KYK yurtlarında konaklayan öğrencilere haftanın tüm günlerinde, günde iki öğün yemek verilir. Sabahları 4,5 TL’lik fişiniz ile kahvaltı yapabilirsiniz, kahvaltı hafta içi saat 13.00’a, hafta sonu ise 14.00’a kadar sürer. Akşam yemeğinin fiş ücreti ise 8,5 TL olarak belirlenmiştir. Bu sınırların dışına çıkmadan o gün çıkan yemekten tüketebilirsiniz. Yemek istediklerinizi ve aldığınız ekstra ürünler fiş sınırınızı geçerse aradaki fiyat farkını ödemeniz gerekir.
KYK Yurtlarında Gece Giriş Saati
KYK Yurtları özel güvenlik görevlileri tarafından korunur ve 7/24 kamera ile izlenir. Buna ek olarak giriş ve çıkışlarınız kart veya parmak okuma sistemi ile kayıt altında tutulur. Yurtlara sabah en erken 06.00, gece en geç 23.00’da girebilirsiniz. Giriş ve çıkış saatlerine dikkat etmezseniz müdürlük tarafından uyarı alabilirsiniz. Uyarılardan sonra disiplin cezası alır ve bu süreci yurttan atılmaya kadar götürebilirsiniz. Bu yüzden öğrencilerin yurt kurallarına dikkat etmesi gerekir.
KYK Yurdu Ev İzni
Evinize gitmek için gencizbiz internet sitesi üzerinden izin alarak yurttan çıkabilirsiniz. Arkadaşlarınızda kalmak veya kütüphanede gece ders çalışmak isterseniz de aynı şekilde izin almanız gereklidir. Özel izinler, hafta sonları ve resmi tatiller dışında 75 gün izin hakkınız vardır.
Yazın KYK Yurdunda Kalınabilir Mi?
Yaz aylarında KYK yurtlarında konaklamak için yaz okulu, bütünleme sınavı veya zorunlu staj gibi sebeplerinizin olması gerekir. Yaz aylarında öğrencilerin bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek için nöbetçi KYK yurtları hizmet verir. KYK Kredi başvuruları için makalemizi okuyabilirsiniz.