Çocuğun Okula Alışma Süreci-Çocuğu Okula Alıştırma Yöntemleri
Çocuğun okula alışma süreci, çocuk okula nasıl alıştırılır, çocuklarda okula uyum, anne ve baba çocuğu okula nasıl alıştırır, çocuğu okula alıştırma yöntemleri vb.. eğitim makaleleri için aliskanlik.com
Çocuğun Okula Alışma Süreci
Öğrencinin başarılı olması için okula uyum sürecinin başarılı bir şekilde atlatılması gerekir. Bu süreci yönetmek okulda öğretmenin evde ise anne ve babanın görevidir. Çocuklar okula uyun sürecinde bir takım sorunlar yaşarlar. Çocuğun okula alışma süreci bu bağlamda çok önemlidir. Bu süreçte anne ve babalar çocuklarının yanında yer alıp onlara destek olması gerekir. Çocukların okula uyum sürecinde anne ve babaya düşen görev ve sorumluluklar şunlardır:
Okul öncesi çocuklar okulun ilk günlerinde ayrılık korkusu yaşarlar. Anne ve babasının dizinin dibinde büyüyen anne ve babası ile hiç ayrılmamış olan çocuklar okul sürecinde zorluk yaşar. Anne ve babasından 5-6 saatlik ayrı kalmak çocuğa zor gelir. Bu dönemde anne ve baba çocuklarla sıkı ilişki kurup mesafeli ayrılıklar yaparak çocukların ayrılık korkusunu yenmesine destek olmalıdır. Anne ve baba bu dönemde çocukla yeterince vakit geçirmelidir. Anne ve babasıyla sık vakit geçiren çocukların güven duygusu gelişir.
Çocuğu Okula Alıştırma Yöntemleri
Çocuğu okula alıştırma yöntemleri başında Anne ve baba bu dönemde aşırı korumacı tavırlardan uzak durmalıdır.
- Çocuğun kendi öz bakım ve becerilerini kendisinin yapmasına izin vermelidir. Onun adına bütün işleri yapmak çocukların okula uyumunu güçleştirir. Anne ve babaya bağımlı bireyler haline gelirler. Bütün işlerinde anne ve babadan destek beklerler. Çocuk adına işleri yapmak çocuğun öz güven duygusunu zedeler. Kendi ayakları üzerinde duran bireyler yetiştirmek için çocuklara mutlaka görev ve sorumluluklar verilmelidir.
- Anne ve baba arasında yaşanan gerginlikler ve tartışmalar çocukların okula uyum sürecini olumsuz etkiler. Anne ve babalar sorunlarını çocuklara yansıtmamalıdır. Çocuğun yanında mutlaka mutlu aile tablosu çizmelidir. Çocuğun yanında söylenmek, şikayet etmek çocuğun ruhsal psikolojisini olumsuz etkiler.
- Çocuğun okula uyumunu güçleştiren bazı durumlar vardır. Bu durumlarda çocuğun olumsuz etkilenmesini minimum düzeye indirmek gerekir. Kardeşin doğumu, eşlerin boşanması, evin taşınması, hastalık gibi durumlar çocuğun okula uyumunu zorlaştırır. Çocuğun hayatındaki en ufak değişiklik çocuğun okul yaşantısını da sıkıntıya sokacaktır.
- Çocuk okula başlamadan önce bazı davranışları kazanmış olması gerekir. Tuvalet eğitimi kazanmamış çocuklar okulda zorlanır. Tuvalet eğitimi çocuğun benlik algısını ve kişilik yapısını etkiler. Bu yüzden katı tuvalet eğitiminden sakınmak gerekir. Katı tuvalet eğitimi çocukların bencil ve cimri olmasına neden olur. Tuvalet eğitimini almayan çocuk okulda tuvalet konusunda sıkıntıya düşer. Okula başlamadan önce mutlaka çocuklar tuvalet eğitimini almış olmalıdır.
- Çocuklara evde mutlaka kurallar koyulmalıdır. Çocukların kurallar uyması sağlanmalıdır. Evde kural oluşturmayan anne ve babalar çocukların okulda zorlanmasına neden olur. Çocuk evdeki gibi okulda da kurallara uymaz.
- Çocukların okul arkadaşları ile okul dışında da iletişim kurmasına izin verilmelidir. Böylece çocukların okula ve arkadaşlarına bağlanması sağlanır. Arkadaşı olan çocuk okula gitmek için can atacaktır. Okul çocuk için iyi bir eğlence ve oyun ortamı olmalıdır. Bunu sağlamak da okulda öğretmenlerin görevidir. Okul sonrası çocuğun evde hoş karşılanması, okulda neler yaptığının sorulması çocuğun okulu sevmesine katkı sağlar.