Egzama Nedir? Egzama Tedavisi , Egzama Nasıl Geçer?

Egzama

Egzama Nedir? Egzama Tedavisi , Egzama Nasıl Geçer? Egzama, bireylerde çok sık görülen ciltte veya vücutta genellikle şişme, kabarcık, kızarıklık şeklinde gözüken ve kaşıntıya neden olan bir cilt hastalığıdır. Neden oluştuğuna dair net bir kanı yoktur. Kullanılan deterjan malzemelerinden veyahut çevresel faktörlerden kaynaklanan sorunlardan dolayı oluşur. Egzama hastalığının riski olmamasına rağmen yine de bir doktora görünmelidir. Egzama hastalığının tedavisi çok uzun sürmekte olan bir süreçtir.

Egzama Neden Olur?

Egzama Nedir?

Egzamanın oluşumunda genel olarak kullanılan deterjan, sabun, çamaşır suyu, alerji gibi etkenler sayılabilir. Elleri çok fazla yıkamak ve temizlikte çamaşır duyu gibi şeyler kullanmak egzamanın artmasına yol açmaktadır.  En çok görüldüğü yerler ise genellikle el, elin iç kısmı ve saçta görülen egzama türleridir.

Egzama Nedir? Egzama Tedavisi , Egzama Nasıl Geçer?
Egzama Nedir? Egzama Tedavisi , Egzama Nasıl Geçer?

Egzama Belirtileri

Egzama belirtileri nelerdir sorusuna cevap verecek olursak eğer deride oluşan kızarıklık, kabarcıklar, pullanma ve kaşıntı gibi durumlar egzama belirtilerine işarettir. Vücutlarında egzama görülen bireylerde egzama belirtilerinin hepsi bir anda da görülebilir ya da sadece bir tanesi de görülebilmektedir. Akut egzama ve kronik egzama diye ikiye ayrılmıştır. Akut egzama daha çok kaşıntı ve akıntı olarak görülmektedir.  Kronik egzamada ise tam tersi durum söz konusudur. Cilt hastalığı ileri boyutlara kadar ilerleyebilmektedir ve kronik egzama genel olarak deride pullanma, kabarcık şeklinde görülür. Egzama Nedir?  Vücudun her yerinde bu egzama türü görülebilmektedir. Genel olarak görülen yer el, parmak arası, elin iç kısımlarındadır. Bu egzama türü acı ve kaşıntı hissi verdiğinden dolayı elle yapılmakta olan bir sürü işi kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştırır. Saçta da görülebilen bu egzama saçın derisinden pul pul dökülmektedir ve kaşındıkça derinin kanama ihtimali yükselmektedir. Kaşıdıkça egzama daha da artar.

Egzamanın Çeşitleri

Atopik dermatit, çocuklukta görülmeye başlanıp yetişkinliğe doğru azalma gösteren bir egzama türüdür. Bebeklerde genellikle kafa derisinde ve yanaklarda görülür. Çocuklarda ise dirsek ve dizlerde görülmektedir. Yetişkinlik döneminde görülen yerler ise göz kapakları, kulaklar, ellerin iç kısımlarında ve meme uçlarında görülebilmektedir.

Kontak dermatit dediğimiz egzama türü ise genellikle kullandığımız deterjanlardan( bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, oje, parfüm, makyaj malzemesi, diş macunu, sakız  vb.) oluşan ve ciltte kızarma, tahrişe neden olabilmektedir.

Seboreik dermatit neden dolayı oluştuğu bilinmeyen ve derinin altında yağ oluşturan egzama türüdür. Görüldüğü yerler yüzde, kaşlarda, burun kenarlarında, saçın derisinde, sakalda ve kulaklarda pul pul dökülme şeklinde görülebilmektedir.  Bu egzama türü kulak egzaması olarak da bilinmektedir. Çocuklarda genel olarak kulaklar ile birlikte başlayan ve enfeksiyonun görüldüğü bir egzamadır. Stres ve alkol oluşumunu engeller.

Numuler egzama genel olarak görüldüğü yerler kol ve bacaklardır. Demir para boyutundadır ve kaşıntılı bir şekilde görülür. Akut zamanında kızarıklık ve kabuklanmaya neden olmaktadır.

Gravitasyonel egzama genellikle yaşlı olan bireylerde ve çoğunlukla ayakta çalışmakta olan bireylerde görülmektedir. Doğum yapan kişilerde de gözlemlenebilir. Bacak kısımlarında ve ayaklarda varislerin ortaya çıkmasıyla birlikte kan dolaşımı düzensizleşir. Egzama Nedir?  Ve gravitasyonel egzama meydana gelmektedir. Bacaklarda görülen semptomlar kızarıklık, kuruluk, su toplaması şeklinde görülmektedir. Egzama ilerledikçe ciltte değişmeler meydana gelir ve ciltte koyu lekeler oluşmaktadır. Ülser gibi yaralar meydana gelir.

Egzama Nasıl Geçer?

Egzama kolay geçen bir cilt hastalığı değildir. Doktorun verdiği ilaçlar ve kremler haricinde bireyin de yapması gereken şeyler vardır. Öncelikle deterjan, sabun, çamaşır suyu gibi temizlik ürünlerin kullanımı azaltılmalıdır.

  • Egzamanın nasıl oluştuğunu ve neyin tetiklediğini öğrenmek amacıyla alerji testi mutlaka yapılmalıdır.
  • Duş alırken sıcak veya soğuk duşa önem verilmelidir.
  • Egzamada oluşan kızarıklık, kabarcık, pullanma, dökülme ve kabuklanma için doktorun önerdiği kremler kullanılmalıdır.
  • Egzamanın oluşmaması için bağışıklığın güçlendirilmesi gerekmektedir.
  • Stres yapılmamalıdır.
  • Egzama olan yer kaşınmamalı ve yaraya dönüştürülmemelidir.

Egzama Tedavisi Nasıl Olur?

Bireylerde egzamalar meydana geldiğinde bir doktor ya dermatoloğa görünmesi gerekmektedir. Egzamanın kesin bir çözümü yoktur. Egzamadan tedavisinde uygulanan yöntemler; Egzama Nedir? Egzama Tedavisi , Egzama Nasıl Geçer?  Yazımız sizlere faydalı olmaya devam ediyor.

Kortizon tedavisi, ıslak pansumanlar ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik kullanılan ilaç tedavileridir. Cildi güçlendirmek içinse uygulanan yöntemler nötrüler sabunlar, bariyer sabunlar, egzama sabunları ve kullanılan nemlendiricilerdir. Atopik egzama ise bazı bireylerde hayvanlarla temas halinde olmaktan dolayı tetiklenebilmektedir. Yapılan diyet programı, hayvanların uzaklaştırılmasında ve bulunan tozların ortamlardan azaltılması egzamayı bitirmede yardımcı olur. Egzama Nedir?  Egzama eldivenleri yünlü olduğundan dolayı egzama olan bireylerin kullanmasında fayda vardır ve kullanılmadan önce mutlaka doktora başvurulup kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu