Besin Zehirlenmesi, Nedenleri, Tedavisi

Besin Zehirlenmesi

Günlük hayatta beslenmek için birçok gıda maddesi tüketilir. Besin Zehirlenmesi, Nedenleri, Tedavisi Bu gıda maddelerinin son kullanma tarihinin geçip geçmemesi, temiz olup olmaması gibi durumlar sağlık açısından oldukça önem taşıyan detaylardır. Bu şekilde basit gözüken fakat dikkat edilmediği taktirde çeşitli sağlık sorunlarına yol açan küçük detaylar, besin zehirlenmelerinin önüne geçmesi açısından da önemlidir. Besin zehirlenmeleri toplumsal bir alanda olabildiği gibi bireysel de olabilmektedir. Herhangi bir iş yerinde ya da davette dağıtılan yemeklerden zehirlenen kişiler olduğu gibi kişinin kendi tükettiği yiyeceklerden zehirlenme ihtimali de bulunmaktadır. Besin zehirlenmesi yaşamamak için tüketilen yiyeceklerin temizliğine ve tazeliğine dikkat etmek gerekmektedir.

Besin Zehirlenmesi Belirtileri

Besin zehirlenmesi belirtileri içerisinde en bilindik olanı kusmadır. Herhangi bir hastalık durumu yokken kusma görülmesi bu durumun tüketilen yiyeceklerden kaynaklandığını akla getirir. Besin zehirlenmesinin diğer belirtileri ise ishal, yüksek ateş, karın ağrısı ve halsizliktir. Bu belirtilerin hafif ya da şiddetli bir şekilde yaşanması tamamen kişinin vücut direnci ile bağlantılı bir durumdur. Besin Zehirlenmesi Bağışıklık sistemi güçlü olan bir kişi rahatsızlığı daha hafif yaşarken bağışıklık sistemi zayıf olan kişi rahatsızlığı daha şiddetli yaşamaktadır. Besin zehirlenmesini atlatmak için yaklaşık 3-4 gün civarında bir süre gerekmektedir. Ayrıca bu rahatsızlığın yaşanıp yaşanmadığını anlamak için sadece belirtiler yeterli olmamaktadır. Kusma, ateş, karın ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler sadece besin zehirlenmesinin değil başka hastalıkların habercisi de olabilir. Bu nedenle durumun zehirlenme olup olmadığını anlamak için belirtiler görülmeden önceki saatlerde ve gün içerisinde tüketilen gıdaları tespit ederek son kullanma tarihlerine ve tazelik durumlarına bakılması gerekir. Son kullanma tarihi geçmiş olan bozuk gıdalar besin zehirlenmesinin ana nedenidir. Bunların haricinde besin zehirlenmesi yaşayan kişinin en az 2 gün boyunca kusması ve gün içerisinde en az 4-5 defa koyu renkte dışkı yapması gerekir. Tüm bu belirtilerin görülmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak kişinin tedavi edilmesi gerekir.

Besin Zehirlenmesi Tedavisi

Besin zehirlenmesi tedavisi için bir sağlık kuruluşuna başvurulur ve laboratuvar sonuçları beklenir. Laboratuvarda incelenen kan, dışkı ve idrar örneğinin yanında zehirlenmeye yol açtığı düşünülen besinlerin incelemesi de yapılabilmektedir. Besin zehirlenmesi tedavileri genel olarak antibiyotikle yapılmaktadır fakat her tedavide de antibiyotik kullanılmamaktadır. Besin Zehirlenmesi Zehirlenmenin ileri derecede olduğu tespit edilirse serum takma işlemi de uygulanabilmektedir. Besin zehirlenmesi esnasında görülen ishale ise ilaç uygulaması yapılmamaktadır. İshal durumunda bağırsakta birçok bakteri bulunur ve bu bakteriler ilaçla engellenmeye çalışıldığı zaman yayılma eğilimi gösterebilir. Bu nedenle ishalin kendi kendine bitmesi ve mikropların dışkı yoluyla dışarı atılması sağlanır. Besin zehirlenmelerinden korunmak için de yemekleri buzdolabında saklamaya, tekrar ısıtırken en az 10 dakika boyunca kaynatmaya, et ürünlerini sıcakta bırakmamaya ve ürünlerin son kullanma tarihlerine ve taze olup olmadıklarına dikkat edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu