Florür Nedir, Zararları Nelerdir?

Florür Nedir, Zararları Nelerdir? Florür, özellikle diş macunları içerisinde yer alan ve fayda sağladığı belirtilen bir maddedir. Aslında sadece diş macunları içerisinde değil pek çok maddenin içerisinde (kimyasal maddeler) de florür bulunmaktadır. Birçok tartışmaya neden olan bu maddenin zararlı olduğunu savunanlar kadar zararsız bir katkı maddesi olduğunu düşünenler de mevcut.

Florür nedir şeklindeki aramaların sonucunda bu maddenin faydalı mı yoksa zararlı mı olduğunu öğrenme isteği yatmaktadır. Kişisel bakım ürünlerinde sıkça kullanılan florürün tamamen faydalı veya zararlı olduğunu belirtmek pek mümkün değil. Zira yerine göre fayda sağlamakta ve zararlı olduğu durumlar da bulunmaktadır.

Florür Nedir?

Florür kelime kökeni olarak Fransızca bir kelimedir. Florür maddesi birçok kimyasalın içerisinde yer almakta ve günlük hayatta sıkça kullanılmaktadır. Florür Nedir, Zararları Nelerdir? Genel olarak florürün bilindiği ve sıka rastlandığı alan ise kişisel bakım ürünleridir. Özellikle diş macunları içerisinde florür içerir veya içermez şeklindeki ibarelere tanık olmuşsunuzdur. Florür içerip içermediğinin belirtilmesi tamamen tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bir ibare olmakla beraber tamamen zararlı bir madde olduğunun kesin olarak söylenmesi mümkün değildir. Zira uzun süreli kullanıma bağlı olarak florürün zararları görülebilmektedir.

Florür Ne İşe Yarıyor?

Florür diş macunlarında ve diğer kimyasallarda yer alan bir maddedir. Diş macunlarında florür kullanılmasının nedeni ise diş minesine sağladığı fayda olarak tanımlanmaktadır. Diş minesini güçlendirmeye fayda sağlayan florür, zamanla diş minesindeki dezenformasyonu iyileştirmeye katkı sağlamaktadır. Bu nedenle florür sadece zararlı bir katkı maddesi olarak görülmemekte ve diş macunları içerisinde yer almaktadır.

Sadece diş macunlarında değil çeşitli hayvansal gıdalarda, suda ve bitkisel gıdalarda da florür farklı miktarlarda yer almaktadır. Bu nedenle belli miktarda isteseniz de istemeseniz de florür kullandığınızı bilmenizde fayda var.

Normal sağlıklı yetişkin bir insan için ortalama günlük 3 mg florür alınması gerekmektedir. Kemik oluşumunda ve dişlerin gelişiminde fayda sağlayan florürün belli bir miktarda çocuk diş macunlarında da olduğu belirtilmektedir.

Florürün Zararları Nelerdir?

Florür birçok açından vücuda fayda sağlamaktadır. Aşırı miktarda kullanılmadığı takdirde vücudun ihtiyaç duyduğu florür miktarının karşılanması sağlıklı bir birey olma yolunda size katkı sağlayacaktır. Gıdalarda da farklı miktarlarda yer alan florürün faydaları olduğu kadar zararları da bulunmaktadır. Her maddenin vücudun ihtiyacı olan miktardan fazla tüketilmesi sağlığa zararlıdır bu nedenle florürün de belli miktarlarda alınması gerekmektedir.

Florürün zararları arasında en fazla konuşulan etken beyne verdiği zarardır. Fazla tüketilmesi beyni olumsuz etkilemektedir. Ezber yapma, hafıza ve düşünme gibi fonksiyonlar florür tüketim miktarı fazla olduğunda ve bu durum uzun süre devam ettiğinde ortaya çıkmaktadır. İşte florürün diğer zararları;

  • Yüksek miktarda florür alınması vücuda zararlıdır.
  • 5 gram veya üzerinde bir miktarda florür tüketilmesi kişinin ölümüne neden olabilir ve ölümcül bir etkiye sahiptir.
  • Tüketilen gıdalarda florür miktarının fazla olması hormonal dengeyi de bozmakta ve testosteron seviyesinin düşmesine neden olmaktadır.
  • Fazla miktarda florür maddesi yani vücudun ihtiyacından fazla miktarda florür alınması florürün tiroit bezlerinde depolanmasına neden olur. Florür Nedir, Zararları Nelerdir?  Bu da tiroit hormonunun olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır.

Eğer florür tüketim miktarınız fazlaysa bunu azaltmak adına florür içermeyen diş macunları kullanabilirsiniz. Ayrıca içerisinde florür içeren gıdaları sıkça tüketiyorsanız bunu azaltmanız da faydanıza olacaktır. Florürün zararları nelerdir sorusunun cevapları sadece tüketim miktarı arttığında ortaya çıkacaktır. Bu nedenle belli miktarlarda kullanılması vücuda fayda da sağlayabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu