Kanamalarda İlk Yardım

Kanamalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Kanamalarda İlk Yardım İnsanlar çeşitli kaza ve yaralanmalar sonucunda kanama durumu yaşayabilirler. Kanamalar durdurulmadığı zaman daha büyük problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle kanamalarda ilk yardım yapılması oldukça önemlidir. Kanamalar iç kanama ve dış kanama olarak iki şekilde incelenmektedir. İç kanamaların tespit edilmesi zordur. Çünkü gözle görülebilecek şekilde bir kanama meydana gelmemektedir. İç  kanama, iç organlarda oluşan kanamalardır. Dış kanamalar ise tespiti çabuk yapılabilen ve gözle görülmesi oldukça kolay olan kanamalardır. Kanamaya ilk yardım uygulanmaması ve kan kaybının fazla olması durumunda bilinç kaybı ve şok gibi durumlar meydana gelebilmektedir.

Kanamalarda İlk Yardım

Kanamaların meydana geldiği yerler de ilk yardım yapılması açısından önem taşımaktadır. Kanamalar üç farklı damarda oluşabilmektedir. Kanamalarda İlk Yardım Bu damarlar atardamar, kılcaldamar ve toplardamardır. Atardamarda oluşan kanamalara arter kanaması adı verilmektedir. Arter kanamalarının rengi parlak kırmızıdır. Kılcaldamarda oluşan kanamalara ise kapiller kanaması denir. Kapiller kanamaları sürekli ve yavaştır, daha çok sızıntı halinde bir kanamadır. Toplardamar kanamalarının diğer adı ven kanamasıdır. Ven kanamalarının rengi koyu kırmızıdır ve sürekli bir kanama şeklindedir.

İç Kanamalarda İlk Yardımın Önemi

İç kanamalarda yapılacak olan ilk yardımlar oldukça önemlidir. İç kanama geçiren bir kişinin sarsılmaması gerekmektedir. Hemen bir ambulans çağırılmalı ve hastaneye götürülmelidir. İç kanamalarda gözle görülebilir bir durum olmadığı için ilk yardım yapmak pek kolay olmamaktadır. Dış kanamalarda ise yapılabilecek birçok ilk yardım şekli bulunmaktadır. Dış kanamalarda en kolay uygulanan yöntemler parmakla kanama durdurma, basınçlı sargı, turnike yöntemi ve atelleme yöntemidir.

Kanamalarda İlk Yardım Yöntemleri

Turnike Yöntemi: Turnike yöntemi diğer yöntemlerin bir işe yaramadığı zamanlarda en son seçenektir. Turnike, herhangi bir organın kopmasında ya da çok derin kesiklerde uygulanır. Bu yöntemle kanayan kısım deri ve kemik arasına sıkıştırılır ve kanama azaltılarak durdurulmaya çalışılır. Turnikenin sürekli uygulanması ve gevşetilmemesi kangren oluşumuna neden olabilmektedir. Kanamalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır? Ara ara baskının azaltılması gerekir. Ayrıca turnike yapılırken tel ve ip gibi keskin cisimler kullanılmaz. Herhangi bir sargı bezi, temiz bir mendil, çorap gibi kumaşlarla turnike yapılabilir. Kesik üzerine uygulanma süresi ise en fazla 2 saat olmalıdır. Baskının azaltılması da 20 dakikada bir şeklinde olabilir.

Atelleme Yöntemi: Atelleme yönteminin bir diğer adı destekleme yöntemidir. Kanama durdurulduktan sonra kırık ya da çıkık bulunan kısmın dik durması için herhangi bir çubukla sargı yapılması işlemidir.

Burun Kanamasında İlk Yardım: Burun kanaması yaşandığı zaman yapılması gereken en önemli şey başı aşağı eğik konumda tutarak burnu sıkmaktır. Aynı zamanda alın ve burun kısmına soğuk bir bez ya da buz konularak kanamanın geçmesi beklenir.

Basınçlı Sargı: Kanamalarda uygulanması gereken ilk yardım yöntemlerinden birisi de basınçlı sargıdır. Kanamalarda İlk Yardım Basınçlı sargı damarlara belli bir basınç uygulayarak kanamanın durmasına yardımcı olur. Siz de kanamalarda ilk yardım konusunda bu yöntemleri kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu