Verimli Ders Çalışma Teknikleri
Verimli Ders Çalışma Tekniği
Verimli Ders Çalışma Teknikleri Her insanın olduğu gibi öğrencilerinde birçok sorumlulukları vardır. Teslim edilmesi gereken ödevler, projeler, finaller derken işe nasıl başlayacağımızı karıştırıyoruz. Genelde ağna bırakıp zamanımız kısıtlı olunca da strese giriyoruz. Bu yüzden de konsantre olmamız zorlaşıyor. Bu kadar fazla sorumluluğumuz olduğu içinde zamanımı iyi planlayıp kullanmamız gerekmektedir. Bu yüzden de daha verim alacağımız şekilde işlerimizi halletmemiz gerekiyor. İyi bir sonuç almak için düzenli ve zamanında her şeyi teslim etmemiz gerekmektedir. En önemli adımımız iyi bir plan yapmaktır. Çünkü plan olunca hem daha rahat oluruz hem de motivasyonumuz da artmış olur. Kısacası zamanı iyi kullanmak en verimli olan şeydir. Şimdi de verimli ders çalışmak için uygulayabileceğimiz tekniklere bakalım.
Verimli Ders Çalışma Teknikleri
1-Hedef belirleyin. Yapacağımız çalışmalarda motive olmak için kendimize hedef koymalıyız. Verimli Ders Çalışma Teknikleri Mesela şu kadar çalışmalıyım ki şu üniversiteye gidebileyim ya da şöyle çalışırsam sınavdan da daha yüksek alırım gibi bizi ileride iyi sonuçlara götürecek hedefler koymalıyız.
2-Kendinize uygun çalışma programı ayarlayın. Bazen o gün birden çok işimiz ya ada çalışacağımız şey olabilir. Bunları eğer planlamazsak ve bir düzene sokmazsak bu sefer yapacağımız şeyler aksayabilir. Her şeyi zamanında yapmak içinde uygun olan saatlerde ne zaman neye çalışacağımızı yazmak bizler için daha verimli olabilir. Eğer daha motive olmak istiyorsanız ya da bunların daha düzenli bir yerde olmasını istiyorsanız bir ajanda alabilir ya da boş bir defteri planlayıcı olarak yapabiliriz.
3-Çalışma alanınızı düzenleyin. Çalışacağınız yeri daha sade tutun, dikkatinizi dağıtacak şeyleri uzak tutun. Odanın ışığı, sandalyenizin rahat olması gibi fiziksel etkenleri de size en iyi gelecek şekilde ayarlayın. Dikkatinizi dağıtacak televizyon, telefon gibi teknolojik aletleri odanızda bulundurmayın.
4-Derslere düzenli olarak katılım sağlayın. Özellikle üniversitede yoklama alınmayan derslere katılım pek yoktur. Ancak derslere katılmak verimli çalışabilmemiz için çok önemlidir. Çünkü en azından o konuyu tam anlamasak da az çok bir bilgimiz olmuş oluyor. En azından hiçbir şey bilmeden çalışmaktan çok daha iyidir. O derse ne kadar zaman ayırmamız gerektiğinde farkına varmış oluruz.
Verimli Ders Çalışma Tekniği
5-Derslere önceden hazırlık yaparak gidin. Verimli Ders Çalışma Tekniği Derse önceden hazırlanıp gitmek hem o derse olan ön yargınızı kırar hem daha iyi anlarsınız hem de derse katılımızda artmış olur. Araştırmalara göre sınıf içinde yapılan soru cevap ve tartışmalar o konudaki bilgilerin daha akılda kalıcı olmasını sağlamaktadır.
6-Düzenli tekrarlar yapın. Diyelim derslere düzgün bir şekilde katıldınız fakat dersten sonra hiç tekrar yapmadınız. O an belki çok iyi anladığınızı sanırsınız ama o bilgiler tekrar edilmedikçe zamanla uçup gider. O yüzden günlük tekrar yapmalısınız hem çok zamanınızı da almaz. Yazdıklarınızı sadece okumak bile size çok fazla fayda sağlar.
7-Çalışmalarınıza erkenden başlayın. Derslere zamanında çalışmazsanız ve son ana bırakırsanız bu sefer hem çok sıkışık olursunuz hem de sosyal hayatınızda kısıtlanmış olur. Eğer her şeyi önceden ve zamanında yaparsanız bu sefer hem motivasyonunuz iyi olur hem de diğer sosyal yaşamınıza da zaman ayırmış olursunuz.
8-Çalışmanıza engel olacak faktörleri ortadan kaldırmaya çalışın. Uykusuzluk, yorgunluk, açlık, heyecan, çalışma ortamının uygun olmaması, telaş gibi sizi engelleyecek etkenleri bulup çalışmaya başlamadan bu etkenlerin olmamasını sağlayın. Mesela hemen yemek yedikten sonra derse başlamayın. 30 dk sonra çalışın. Böylece yedikleriniz de biraz sindirilmiş olur. Yemekten sonra gelen o uyuşukluğu da engellemiş olursunuz.
9-Kendinize uygun öğrenme stilini bulun. Verimli Ders Çalışma Teknikleri Kimi insanlar yazarak kimisi okuyarak kimisi de birine anlatarak sesli bir şekilde çalışırken daha verim alır. Eğer kendiniz için hangisi uygun bilmiyorsanız sırayla denemeye başlayın. Bir ders için yazarak çalışın. Daha sonra bir de sesli anlatarak deneyin. Zamanla sizde hangisi sizin için daha yararlı anlamış olursunuz.
10-Ezberlemeye uğraşmayın. Anlık yaptığınız ezberlerin sizlere ileride hiçbir faydası olmaz. O konu hakkında yorum yapmakta, ana fikri bulmakta zorlanırsınız. O yüzden bilginizin kalıcı olmasını istiyorsanız ezber değil sorularla pekiştirerek öğrenmeye çalışın.
11-Uzun süreli değil de sık molalar vererek çalışın. 2-3 saat ara vermeden çalışırsanız hem beyniniz hem de fiziksel olarak siz yorulursunuz, motivasyonunuz ve modunuz da düşmüş olur. O yüzden kendinize en uygun zaman aralıklarını seçip daha sonra kısa molalar vermelisiniz. Bu molalar da çok uzun olmamalı. 5-10 dk molalar yeterlidir. Aksi takdirde bu sefer dersten uzaklaşıp odaklanmanız azalabilir. Eğer isterseniz de pomodoro tekniğini de araştırıp kullanabilirsiniz. Sizler için daha faydalı olacağına eminim Yks’ye Nasıl Çalışmalı? yazıma da Bir göz atarsınız sizin için bir ön bilgi olur..
12-Kendinizi yaptığınız işten sonra ödüllendirin. Verimli Ders Çalışma Teknikleri Örneğin ders bittikten sonra film izleyeceğim ya da bir saat çalıştıktan sonra kendime kahve yapacağım veya şu soruları çözersem kendime çikolata alacağım gibi minik hedefler koyabilirsiniz. Böylece hem yaptığınız şeyi daha azimli yapar hem de işin sonunda motive ve mutlu olmuş olursunuz. Lise, İlkokul, Ortaokul yukarıdaki Verimli Ders Çalışma Tekniği listesini okuyup değerlendirebilir, faydalı olacaktır.
Bir Yorum