Türkiyede Trafik Nerden Akar-Trafiği Soldan Akan Ülkeler

Türkiyede trafik nerden akar, trafiği soldan akan ülkeler, ingilterede ve kıbrısta neden trafik soldan akar, direksiyonu sağda olan ülkeler vb… trafik akışı hakkındaki bilgileri siler için hazırladık.

Dünya’da insanların % 66’sı araçlarını sağdan akan trafikte sürerken neden bazı ülkelerde trafik soldan akar hiç merak ettiniz mi?

Türkiyede Trafik Nerden Akar

Araçlarda direksiyonun bulunduğu yer bazen trafiğin nereden aktığı konusunda kafa karışıklığına neden olmaktadır. Türkiye’de araçların direksiyonlarının solda olmasından dolayı acaba Türkiye’de trafik sağdan mı akar soldan mı? sorusu çok kez sorulmuştur. Ancak Türkiye’de trafik sağdan akar. Direksiyon bir araçta nerede bulunuyorsa tam tersi tarafından trafik akışı gerçekleşir.

Ülkelerin Trafik Akışı Nasıl Belirlenmiştir

Motorlu taşıtlar henüz ortalıkta yokken yollar, bulvarlar, caddeler taştan topraktan bile olsa trafiğin bir akış düzeni vardı. Savaş meydanları hariç kent kasaba yol akışlarında belirlenmiş prensipler uygulanırdı. İlginçtir ki bu prensiplerden büyük çoğunluğu önce ihtiyaçlarla doğup sonra inanç baskısıyla keskinleşti, ayrıştı ve halen de maliyetlerine karşın kültürel birer simgeymis gibi uygulanmaktadır.

İngilterede ve Kıbrıs’ta Trafik Neden Soldan Akar

 Yapılan araştırmalar, geçmişte insanların yaygın olarak İngilizler gibi yolun solundan gittiğini ortaya çıkarmıştır Bunun başlıca nedeni ise anatomiktir. İnsanların genelikle sağ ellerini kullandıklarından kılıçlarını solda taşırlardı ve at üstünde ya da yürürken karşıdan gelenin dost mu düşman mı olduğunu anlamak ve olası bir saldırıda solu emniyete alıp sağ elle silahını kullanabilmek için yolun hep solundan ilerlemeyi tercih ederlerdi. Bu tercih, at arabalarında da uygulanmaya başlandı. Çok atlı arabalarda arabacı dizginleri sağ elinde tutmak için sol arka atın sırtına veya arabanın sol tarafına otururdu. Bu şekilde yolun kenarını da iyi görebilmekteydi. Ancak bu durum araba sayısı çoğalıp karşılıklı geçişlerde problem çıkmaya başlayınca değişmeye başladı. Öte yandan bazı kaynaklar, trafiğin çok eski tarihlerde sağdan veya soldan olmak üzere ayrıldığını göstermektedir. M.Ö. 11. yüzyılda Çin’deki trafik kuralına göre, erkekler sağdan, kadınlar soldan, arabalar ise ortadan gidiyordu. Roma İmparatorluğu’nda ise daha ilginç bir durum söz konusuydu. Araçlarını kendi topraklarında sağdan sürerken hakimiyet altındaki Britanya topraklarında soldan gidiyordu. Sağdan sürerken hakimiyetleri 1300’lü yıllarda Papa 8. Boniface ninBütün Yollar Roma’ya çıkar” diyerek Hristiyanlara günahlarından arınmaları için bugünkü Vatikan’a gelmeleri çağrısında bulundu. Ama Roma’nın yolları çok iyi durumda olmasına karşın o yıl 2 milyon hacının yükünü kaldiracak durumda değildi.

Trafik Akışlarının Tarihçesi

Roma’ya gelecek Katolik hacıların yolda karmaşa yaratmamaları için yolun solundan ilerlemeleri talimatını vermesi, günümüze kadar sürecek bir ‘trafik’ alışkanlığını da yaratmış oldu. Bunun üzerine yollarda karmaşa çıkmasını önlemek isteyen Papa Boniface, yolun solundan gidilmesi gerektiğini de belirten bir çeşit trafik yasası çıkardı. M.S. 1300 yılında trafikte soldan seyahat etmeyi zorunlu hale getiren Papa Boniface, modern anlamda trafik kurallarının temellerinin atılmasını sağladı. İngilizler bu talimatın en sadık uygulayıcıları oldu. Ancak zaman zaman dışarıdan gelenlerin trafik alışkanlıkları yüzünden sıkıntılar yaşandı. 1756’da özellikle Londra Köprüsü’nde çıkan trafik sorunları yüzünden sonunda talimatı yasalaştırmaya karar verdiler ve İngiltere’deki tüm köprü ve yollarda soľ trafik kanunla uygulanmaya başladı. Buna tabii tüm koloniler de dahildi. Böylece, dünya nüfusunun üçte biri bu sistemle trafikte seyahat eder hale geldi. Papa’nın talimatına en ciddi direniş, 1789’daki Fransız Devrimi sırasında liderlerden Maximillien Robespierre’den gelmiştir. Katolik Kilisesi’ne ve Papa’nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğan Protestanlığın koyu savunucularından Robespierre, Katolik Kilisesine meydan okuyan Protestanlara yolun sağından ilerlemelerini emretmiştir.

Fransa’da bu uygulamanın yasalaşması aslında kendisi de bir solak olan Napolyon’un ikmal arabalarına verdiği emirle kesinleşmiştir. Bu iki önemli gelişmenin ardından Fransa’da trafik akmaya başlamıştır. Avrupa’da Avusturya-Macaristan, Rusya ve Portekis Napolyon’a uymadılar. Bu ülkeler Birinci Dünya Savaşı’nı sonuna kadar soldan trafik kullandılar. Avusturya’nın Napolyon tarafından işgal edilmiş bölümü sağdan kullanırken öteki kısım hala soldan kullanıyordu. Sonunda Hitler başta Avusturya olmak üzere tüm kıtayı sağ trafik uygulamasına geçirdi. Avrupa’da bir tek İsveç sol trafikte ısrarlı oldu. Ancak Avrupa’ya sattıkları arabaların direksiyonlarını üretirken sorunlar yaşayınca 1967’de sağ trafiğe dönen son kıta Avrupa’sı ülkesi oldular. Napolyon’un döneminde Amerika’da da arabacılar sağda oturmaya başladılar. 1792’de Lancester’den Philedelphia’ya yapılan yolun “sağ tarafı’ kullanılacaktır diye ilk kanunu Pennsylvania eyaleti çıkardı. Hiçbir zaman İngiliz işgali altına girmemesine karşın, Japonya’da trafiğin neden soldan aktığıysa geleneksel nedenlere bağlanmaktadır.

1603-1867 arası 250 yıldan fazla dış dünyaya kapalı olan Japonya’da samurayların ayrıcalıkları bu ayrımı netleştirmiş ve bu alışkanlık günümüze kadar ulaşmıştır. Silahlarını daha rahat kullanabilmeleri için soldan yürüyen samuraylara özenen halk da soldan yürümüştür. Her ne kadar muhafazakar tavırlarını korusalar” Avrupa’ya uyum sağlamak için İngiltere’de 1960 yılında trafik akış yönünü değiştirmek için çalışmalar yapılmış ancak bu değişimin milyarlarca pound’a mal olacağı ortaya çıkınca bu fikirden vazgeçilmiştir. Hindistan’da ise hem ekonomik açıdan hem de 1 milyara yaklaşan nüfus nedeniyle böyle bir değişimi gerçekleştirmek imkansız görünmektedir.

 

Trafiği Soldan Akan Ülkeler

Halen daha trafiği soldan akan Ülkeler şunlardır:

Direksiyonu sağda olan Dünyada 64 Ülkenin trafiği soldan akmaktadır.

* Avustralya

* Bangladeş

*Butan

*Bruneyi

*Cook Adaları

*Cocos Adası

*Endonezya

*Fiji

*Hong Hong

*Hindistan

*Japonya

*Kiribat

*Makau

*Malezya

*Maritus

*Nepal

*Norfolk Adaları

*Pakistan

*Papua Yeni Gine

*Pitcairn Adası

*Singapur

*Solomon Adaları

*Siri Lanka

*Tayland

*Tonga

*Yeni Zellanda

*İngiltere

*Güney Kıbrıs

*Kanal Adası

*Kuzey Kıbrıs

*Malta

*Angula

*Antigua

*Bahamalar

*Barbados

*BVI

*Kayman Adaları

*Dominik

*Granada

*Guyana

*Jameyika

*Monserrat

*St. Helena

*St. Kitts

*Nevis

*St. Luçiya

*St. Vinsent

*Suriname

*Trinidad Tobako

*Turks and Caicos Adaları

*USVI

*Bostvana

*Kenya

*Lesotto

*Malavi

*Mozambik

*Namibya

*Seychelles

*Somali

*Svaziland

*Tanzanya

*Uganda

*Zambiya

*Zimbave.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu