Bina Deprem Testi İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Bina İçin Deprem Sağlamlık Testi Nasıl Yapılır?

Bina Deprem Testi İçin Nasıl Başvuru Yapılır?, Bina İçin Deprem Sağlamlık Testi Nasıl Yapılır?,  6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde yaşanan yıkıcı depremden sonra tüm Türkiyenin en önemli konusu haklı olarak gelecekte olası bir depremde daha az can kaybı verilmesi için, hatta hiç can kaybı olmaması için alınası önlemler oldu.

Bina Deprem Testi İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Birkaç gündür ki, arama motorlarında yapıla bilecek önlemlerin alınması hakkında binlerce araştırmalar yapıldı.  Bu araştırmalardan biri de “Bina deprem testi için nasıl başvurulur?” sorusu oldu.

Herhangi bir binanın depreme dayanıklı olub olmadığını, konutun deprem kurallarına uygun yapılıb yapılmadığını tespit etmek için “KAROT  TESTİ” yapılmalıdır.

Bina Karot Testi

Yaşadığımız konutların depreme ne kadar dayanıklı olub olmadığını ölçmek için bina duvarlarından  Karot makineleriyle silindir şeklınde binaya zarar vermeden beton örneği alınır. Eğer test uygun şekilde yapılırsa , konutun duvarlarına hiç bir şekilde her hangi olumsuz bir etki oluşturması söz konusu değildir.

Bu yöntemle alınan betonlar analiz edilir.  Bu analiz sırasında örnek betonlara basınç testleri yapılır. Yapılan testler direnç ve kalite konusunda yeterli bilgiyi veriyor.

Deprem yönetmeliğine göre, alınan beton örneği C20 nin altındaysa, bu betondan yapılan binalar risk grubuna giriyordur.

Beton risk tespiti yapıldıktan sonra eğer beton örneği C20nin altında çıkarsa, bina için yıkım işlemi başlatılabiliyor.

Bina Deprem Testi İçin Nasıl Başvuru Yapılır?
Bina Deprem Testi İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

KAROT TESTİ  İÇİN NEREYE BAŞVURMAMIZ LAZIM?

    Herkesin aradığı sorulardan biri de “Karot testi için nereye başvurmamız lazım?” sorusudur.

Bu testi yaptıra bilmeniz için ikamet ettiğiniz şehrin Belediye, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız.

Bunun yanı sıra aynı zamanda binanızın  depreme dayanıklılık testini yaptıra bilmeniz için bazı özel şirketlere de başvuru yapa bilirsiniz.

Başvuru  sonrası sonuçlarınızda yaşadığınız binanın yaşam koşullarına uyum sağlamadığı,depreme dayanıklı olmadığı çıkarsa, o zaman bina ile ilgili yıkım kararı alınır.

Binanın yıkımı için binada yaşayanlara 60 günlük bir süre verilir. Bu süre bitince binanın elektriği ve suyu kesilir,oturum izni sonlandırılır.

Beton örneği analiz sonuçlarında raporunuz  yönetmeliğe uygundursa ve geçerli not almışsa binanız depreme karşı oldukça güvenilirdir demektir.

Ama bu deprem zamanı binanın herhangi hasar almayacağı demek değildir. Bina Deprem Testi İçin Nasıl Başvuru Yapılır? Raporu yönetmeliğe uygun  sonuçlanan bina deprem zamanı herhangi hasar alsa bile, bu hasarın binanın yıkılması ve ya ölüme sebebiyet vermesi durumu oldukça güçtür. Son olarak sevdiklerinize deprem sözleri sayfasında bir mesaj beğenip gönderebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu