Çalışan Hamile Hakları 2024-Evlat Edinmede Analık İzni

Çalışan hamile hakları 2024, hamile hakları 2024, sigortalı hamile kadının hakları, hamilelikte izin hakları 2024,hamilelikte işten ayrılma, evlat edinmede analık izni  vb.. haklar hakkında makaleler için aliskanlik.com

Çalışma hayatının içinde olup sadece hamile olduğu için işi bırakmak durumunda olan veya çalışma hayatının içerisinde hamile olduğu halde bazı izin ve yardımlardan kendisini mahrum hisseden anne adayları bilinçlendirilerek çalışan hamile hakları 2024 hakkında bilgi sahibi olabilir ve doğum sonrası çocuğunu daha elverişli ortamda büyüterek çalışmaya devam edebilmelidir.

Çalışan Hamile Hakları

Hamilelikte izin hakları 2024 yılı için 16 haftadır. Doğumdan önce 8 doğumdan sonra 8 hafta izin hakkı mevcuttur. Doğumdan önce verilen 8 haftalık izin çoğul gebelik durumu söz konusu ise 10 haftaya kadar çıkarılabilir. Bu verilen kurallar birebir iş kanununda geçen kurallardır ve iş hayatının neresinde çalışırsanız çalışın aynı şekilde seyretmektedir. Sağlık durumum iyi diyen kadın çalışan illa ki son 8 hafta izne ayrılmaz bu izin hakları da yanmaz. Bunları doğumdan sonra ki günlere ekleyerek hem çocuğuyla daha uzun süre geçirip hem de bu süre zarfında ücretini alabilir. İzin süreleri esneyebilir. Ancak, son 8 hafta rapor ile çalışılması gerektiği unutulmamalıdır. Çalışabilir raporu olmadan çalışmanız iş kanunu gereği yasaktır.

İş kanunu her zaman anne adayını koruyacak şekilde düzenlenmiştir. Sigortalı hamile kadının hakları da aynıdır memur hamile kadın hakları da aynıdır. Anne adayının bu haklarını doğru ve adabıyla kullanması beklenmektedir. Sadece hamile kaldı diye işinden eşleri tarafından alınan veya hamilelerin düşük yapma korkusundan kaynaklı iş akdine son vermek istemesi görülmüş yaşanmış hadiselerdir. Çevrenin ve bizlerin iş kanunu hamilelik hakları konusunda bilgilenmesi önemlidir.

Hamilelikte İşten Ayrılma

Hamile olup işten ayırılmayı veya istifa eder tazminatımı alırım diyenler aman yanılmasın. Hamilelik sürecince işveren tarafından iş akdiniz sonlandırılmadığı sürece tazminat alınmaz. İşverenin böyle bir teşebbüste bulunması durumunda iş kanunun belirttiği oranda tazminat verilmesi ve tazminat davası süreci başlayabilir tarzında konular başlayabilmektedir.

Evlat Edinmede Analık İzni

Evlat edinmede analık izni için evlat edinilen çocuğun yaşı önemlidir. Çocuk 3 yaşının altındaysa evlatlık alan aileden anne veya babaya 8 hafta izin verilmesi mümkündür. Evlatlık edinmekte bir anne baba misyonu olarak düşünüldüğünden bu konu hakkında da haklarınızın olduğunu incelemeyi göz ardı etmeyiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu