Depremin Çocuklar Üzerinde Etkisi

Deprem ve Çocuklara Psikolojik Etkileri

Deprem bir dünya gerçeğidir. Depremin Çocuklar Üzerinde Etkisi Ülkemizde genç oluşumlu jeolojik bir yapıya sahip olduğu için sık sık deprem felaketi ile karşılanmaktadır. Deprem felaketi insanlar için korkutucu ve kaygı verici bir etkiye sahiptir ki özellikle cocuklar bu durumdan çok etkilenmektedir. Bu durum çoğu zaman çocuklarda tramvatik etkiye sahip olabilmektedir. Kaygı bozukluğu, kaybetme korkusu, korku, çığlık, ölüm korkusu, utanma, şok, ağlama,yalnız kalma korkusu, güvensizlik hissi vb. birçok psikolojik tramva bunlardan birkaçıdır. Bu durumu aşmak elbette kolay değil fakat hayat devam ediyor ve deprem gerçeği hayatımız boyunca her zaman olacaktır.

Depremin Çocuklar Üzerinde Etkisi

Depremden sonra çocuklara nasıl yaklaşmalıyız ve bu tramvatik durumla nasıl mücadele edebiliriz?

1. Çocukları deprem temalı görüntülerden uzak tutmalıyız. Özellikle arka plana duygusal müzik eklenmiş deprem anı ve enkaz görüntüleri çocuklar için durumu daha büyük ve korkutucu algılaması neden olacaktır.

2. Depremi yaşamış çocuklarda eve girme ve o anı tekrar yasama korkusu oluşmaktadır. Eve girmek istemeyen çocuğu zorlamak ve umursamaz davranmak daha büyük tramvaya neden olacaktır. Bu nedenle çocuğu yavaş yavaş alıştırmak ve sürekli yanında olduğunu hissettirmek gerekmektedir.

3. Çocuklardan depremi büyükler gibi karşılamak ve olgunluk beklemek en büyük yanlıştır. Depremin Çocuklar Üzerinde Etkisi  Korku ve kaygı durumunun bastırılmasına neden olur bunun yerine korkularını yenmek ve yaşanılan durumu çocuğun düzeyine göre anlatmak gerekir.

Depremin Çocuklar Üzerinde Etkisi
Depremin Çocuklar Üzerinde Etkisi

4. Çocuklarda depremden yada bir korku anından sonra yeni alışkanlıklar meydana gelebilir ( tırnak yeme, parmak emme, yalnız kalamama, uyumadan güçlük, kabus görme, ağlayarak uyanma, sürekli kaygı ve korku hali, sese duyarlılık…) Bu durumlara ebeveynlere çok önemli görevler düşmektedir. Çocuğun yaşadığı bu durumun normal olduğunu ve yalnız olmadığını göz kontağı, kurarak anlatılmalı.

5. Çocuklara mutlaka ve mutlaka deprem anlatılmalı. Depremin doğal bir afet olduğu yaşanılan sürecin normal ve güvenlik için evini değiştirmesinin normal olduğu anlatılmalı. Deprem asla abartilmamalı yalın ve anlaşılır düzeyde anlatılmalı.

6. Depremde etkilenen çocukların ihtiyaçlarının fiziki olarak giderilmesi yapıcı etkiye sahip olacaktır. Gıda, barınma ve ısınma güven çemberine güçlendirerek psikolojik tahribatı azaltacaktır.

7. Çocuklar televizyonlardan bir süre uzak tutulmalı depremi televizyondan izlemek çocuklardan daha büyük kaygı bozukluğuna neden olmaktadır. Çünkü cocuk için deprem sadece bulunduğu yerdedir.

8. Depremden etkilenen çocuklar için oyuncak tercihi çok önemlidir. Seçtiğimiz oyuncak yeni bir tramvaya neden olabilir yada deprem anını tekrar hatirlatabilir. Oyuncak kepçe ve oyuncak kamyon bunlara örnek gösterilebilir. Bunların yerine boyama kalemleri peluş oyuncaklar tercih edilebilir.

10. Depremden encok okulöncesi dönemdeki çocuklar etkilenmektedir. Depremin doğal bir etken değil kendisi tarafından yapılan bir hata olduğunu düşünebilir. Ebeveynin mutlaka çocuğa rehberlik yapması ve durumun kendisi dışında bir olgu olduğu anlatılmalı.

Deprem ve Çocuklara Psikolojik Etkileri

Deprem yaşanılan en büyük felaketlerden birisidir. Tahribatı ise maddi, manevi ve psikolojiktir. Depremin gerçek olduğunu kabul etmelidir ve tedbirimizi almalıyız. Depremin Çocuklar Üzerinde Etkisi  Dilerim ki böyle bir felaket ülkemizin başına birdaha gelmesin.

Geçmiş olsun yaralı ülkem. Kolay olmayacak ülkecek enkazımızı toplamak. Sevdiklerinize Deprem sözleri ile moral verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu