WordPress Site Hızlandırma

WordPress Site Hızlandırma Başlangıçta bir blog aracı olarak piyasaya sürülmesine rağmen, WordPress yıllar içinde güçlü bir web sitesi oluşturucusu ve son derece güçlü bir içerik yönetim sistemi (CMS) haline geldi. Birçok kişi WordPress’in bir blog platformu olduğunu bilse de, bu inanç son derece yanlıştır.

WordPress Site Hızlandırma 

WordPress’i bu kadar popüler ve tercih edilen yapan özellikler, WordPress Site Hızlandırma kullanımının çok kolay olması ve farklı türde web siteleri oluşturabilecek kadar esnek olmasıdır. Yakın tarihli bir ankete göre, internetteki web sitelerinin %32,3’ü WordPress tarafından desteklenmektedir.

WordPress Site Hızlandırma İçin Yapılacaklar

WordPress, web sitelerini hızlandıran ve çeşitli optimizasyon seçenekleri sunan eklentilere sahip olduğu için çok popülerdir. Aşağıdaki dünyaca ünlü markalar da dahil olmak üzere birçok marka, web sitelerini güçlendirmek için WordPress’i kullanır:  Facebook  vb.

WordPress Site Hızlandırma
WordPress Site Hızlandırma

Web sitesi hızı neden önemlidir?

Kullanıcı olarak yavaş yüklenen bir web siteleri kullanıcı yönünden negatif etki bırakmaktadır. Kullanıcının sayfa yavaşlığından dolayı siteyi hemen terk etmesine yol açmaktadır. Web sitesi hızı neden önemlidir? Yani bir web siteniz olsa bile, ziyaretçilerinizin yavaş yüklenen bir web sitesini beklemesinin ne anlama geldiğini az çok tahmin edebilirsiniz. WordPress Site Hızlandırma Temel düzeyde, yavaş yüklenen bir WordPress sitesindeki en büyük sorunlardan biri, ziyaretçileriniz için kötü bir kullanıcı deneyimidir. Ayrıca, yavaş bir web sitesi yalnızca kötü bir kullanıcı deneyimine yol açmaz. Yavaş bir web sitesinin ana dezavantajları şunlardır:

  • Düşük Seo Sıralaması
  • Daha Düşük Dönüşüm Oranı
  • Daha Yüksek Hemen Çıkma Oranı
  • Tüm Bu Dezavantajlar WordPress Sitenize Zarar Verebilir.
  • Bu nedenle, bir web sitesi hızlandırma işini düşünmek, WordPress siteniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
WordPress Site Hızlandırma
WordPress Site Hızlandırma

WordPress’te Web Sitesi Hızı Nasıl Ölçülür?

Hızlı bir web sitesi arama motorlarındaki sıralamanızı önemli ölçüde iyileştirmenize yardımcı olabilir. WordPress’te Web Sitesi Hızı Nasıl Ölçülür? SEO ve site hızı arasındaki ilişkiyi iyi anladıktan sonra, sitenizin mevcut yükleme süresini analiz etmeniz gerekir. Ancak söz konusu hız birçok farklı değişkene bağlı olduğu için sayfadan sayfaya değişiklik gösterebilir. Bu değişkenler şunlardır:

  • Hız Testi İçin Sayfa Boyutu
  • Sayfanın Önbelleğe Alınıp Alınmadığı
  • Ne Tür İçerik Barındırıyor, Statik Veya Dinamik

Yukarıdaki değişkenler göz önüne alındığında, web sitesinin ana sayfası, genellikle web sitesinin yükleme hızını test içindir. Site hızını ölçmek için SEO uzmanları aşağıdaki üç aracı yaygın olarak kullanır ve önerir:

Webpagetest.Org 

Araçlar.Pingdom.Com 

Gtmetrik 

Sayfa Hızı Analizleri

Aslında, PageSpeed Insights aracı, sayfalarınızın ne kadar hızlı yüklendiğini size söyleyecek bir araç işlevi görmez. Ancak, bu aracı kullanarak, WordPress’i hızlandırmak için hangi değişikliklerin yapılabileceğine dair fikir edinebilirsiniz.

WordPress’te Web Sitenizi Nasıl Hızlandırırsınız?

Hızlı sayfa yükleme, yalnızca kullanıcı deneyimini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda sayfa görüntülemelerinizi artırır ve SEO’nuzu iyileştirmeye yardımcı olur. WordPress web sitesi hızlandırma optimizasyonu uygulayarak daha hızlı bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

Barındırma/Sunucu Tercihleri

WordPress sitenizin hızı söz konusu olduğunda sunucu seçimi çok önemlidir. Performansı optimize edilmiş WordPress barındırma seçimi, web sitenizin arka uç performansını iyileştirmede büyük rol oynayabilir. WordPress Site Hızlandırma Basitçe söylemek gerekirse, sunucu tercihleriniz yavaşsa, ön uçunuz ne kadar iyi optimize edilmiş olursa olsun, web sitenizin hala yavaş olması muhtemeldir.

Örneğin, yeni web sitenizi sınırsız bant genişliği, etki alanı, e-posta vb. sunduğunu iddia eden bir paylaşılan barındırma sağlayıcısına koymak çok akıllıca bir fikir gibi görünüyor. WordPress Site Hızlandırma Paylaşılan barındırma sağlayıcıları, yoğun trafik saatlerinde iyi yükleme hızları sağlayamaz. Paylaşımlı barındırma sağlayıcısı aynı sunucu alanını diğer birçok web sitesiyle paylaşmanız gereken uygulamadır. Ayrıca, diğer insanların ne kadar kaynak kullandığını bilmediğiniz için düşük performans verme eğilimindedir. Bu nedenle, bir host seçerken aşağıdaki faktörlere dikkat etmelisiniz:

WordPress Site Hızlandırma işlemi
WordPress Site Hızlandırma işlemi

Mevcut sunucu konumu çok önemlidir. Fiziksel mesafe insanların indirme hızını etkilediğinden, sunucunun fiziksel konumu da sayfa yükleme sürelerini etkiler. Bu nedenle hedef kitlenizle birlikte konumlanmış bir sunucu seçmelisiniz.

HTTPS performansını iyileştirebilen ve çok sayıda küçük http isteğini işlerken daha iyi performans gösteren HTTP/2 gibi modern teknolojileri kullanmalısınız.

WordPress Tema seçimi  önemi

Web sitenizde seçtiğiniz tema, web sitenizin ön uç içeriğinin temeli olduğu için web sitenizin ön uç optimizasyonunda doğal olarak önemli bir rol oynayacaktır. WordPress Site Hızlandırma Elbette, WordPress temanızda tonlarca dinamik öğe, widget, sosyal medya düğmesi, kaydırıcı ve daha fazlasının olması çok dikkat çekici olabilir. Ancak, temanız ne kadar fazla öğeye ve sayfa boyutuna sahipse, o kadar yavaş yükleneceğini unutmamalısınız.

Bu nedenle web siteniz için bir tema seçerken göz önünde bulundurabileceğiniz en önemli özellik, temanızın daha hafif olması gerektiğidir. Bunun için varsayılan WordPress temasını ve çeşitli tema denetleyicilerini kullanabilirsiniz. Elementor Theme Builder’ı kullanarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

JS ve CSS dosya boyutu ve düzeni

Web sitenizin CSS kodu, ön uçunuzu uygun şekilde optimize etmenize olanak tanıyan başka bir yapıdır. CSS dosyalarını optimize etmek için kullanabileceğiniz iki temel strateji vardır. Bu fırsattan yararlanmanın en iyi yolları aşağıdaki stratejilerdir:

Sitenizden resimlerin boyutunda küçültme yapmak  için öncelikle CSS kodunuzu küçültmelisiniz.

HTTP isteklerini azaltmak için ayrı CSS dosyalarını birleştirmeniz gerekir. Daha spesifik olarak, bir büyük HTTP isteği, birden çok küçük HTTP isteğinden daha verimlidir. Ancak, makineniz HTTP/2 kullanıyorsa, küçük ve büyük istekler arasındaki farkın o kadar büyük olmadığını unutmamalısınız.

(LCP) gibi kullanıcı deneyimi  performansı iyileştirmeye yönelik gelişmiş bir optimizasyon yöntemi, kritik CSS’yi dahada önemli hale getirmektedir. WordPress Site Hızlandırma Ayrıca, CSS’nin geri kalanını daha sonra yüklemek üzere ertelemek gelişmiş bir optimizasyon yöntemidir. Autoptimize veya WP Rocket gibi birçok performans eklentisi ile bu optimizasyonları ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.

WordPress Nedir
WordPress Nedir

Web sitenizle ilgili herhangi bir sorun yaşamamak CSS ve JS dosyalarınızın boyutunu küçülterek ve yeniden konumlandırarak web sitenizin yükleme hızını önemli ölçüde artırabilirsiniz.

WordPress Görsel optimizasyon

Web sitenizde kullandığınız görseller, sayfa boyutunuzu artırmanıza en çok katkıda bulunur. HTTP arşivinde yer alan verilere göre görseller web sitenizin dosya boyutunun neredeyse yarısını oluşturuyor. WordPress Site Hızlandırma Görüntü optimizasyonunun püf noktası, kaliteden ödün vermeden görüntünün boyutunu küçültmektir.

PageSpeed Insight uzantısını, Photoshop uygulamasını veya başka bir aracı kullanarak resimlerinizi manuel olarak optimize etmeyi seçerseniz, bu oldukça uzun sürecektir. Web sitenizde görsel optimizasyon sağlayacak başlıca eklentiler şunlardır:

  • Optimol
  • WP Sıkıştırma
  • Lens pikseli

EWWW Görüntü İyileştirici 

WordPress sitenizde yukarıda önerilen eklentilerden herhangi birini kullanmak, görüntü boyutunu önemli ölçüde azaltabilir ve sitenizin hızını artırabilir.

GZIP sıkıştırması

Gzip ile sunucu düzeyinde verileri sıkıştırabilir ve sitenizin dosya boyutunu %70’e kadar küçültebilirsiniz. Bant genişliği kullanımını ve bir web sitesinde oturum açmak için gereken süreyi büyük ölçüde azaltabilen gzip sıkıştırmasını etkinleştirmek için birçok performans eklentisinden yararlanabilirsiniz. Eklentileden bazıları;

  • WP Roketi
  • Gzip sıkıştırmasını etkinleştir
  • Sayfa Hızı

Bu eklentiler ile web sitenizin yüklenme hızını artıran gzip sıkıştırması yapabilirsiniz.

WordPress Tarayıcı Ön Belleği

WordPress tabanlı bir site her zaman aktif bir sitedir. Kullanıcılar siteyi ziyaret edip site içinde gönderiler paylaştıkça önbelleğe alma işlemi devam eder. Bu, web sitenizin yavaşlamasına neden olabilir.

Önbelleğe alma işlemi siteyi yaklaşık 5 kat daha hızlı hale getirmektedir. WordPress Site Hızlandırma Sonuç olarak sistem, sayfayı sürekli olarak yeniden yüklemek yerine kopyaladığı bilgileri kullanarak web sitesini çok daha hızlı açmaktadır. Kullanabileceğiniz ana WordPress tarayıcı önbelleğe alma eklentileri şunlardır:

  • WP Roketi
  • WP Süper Önbellek
  • İçerik Dağıtım Ağı (CDN) 

Sitenizin yükleme süresi küresel düzeyde azaltılabilir. Bunun için CDN adlı bir dağıtım ağı kullanılmaktadır. Bir dağıtım ağı, site içeriğini statik tutar ve “terminal sunucusu” adı verilen bir ağa gönderir. Sonuç olarak, web sitesi önbelleğe alınır ve yükleme süresi hızlandırılır. WordPress kullanıcıları için önerilen bazı iyi CDN’ler şunlardır:

  • Anahtar Cdn
  • Stackpath (Eski Adıyla Maxcdn)
  • Veritabanı Temizleme 

Veritabanınızdaki gereksiz verileri silmek, site boyutunuzu minimumda tutacak ve yedeklerinizin boyutunu küçültmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca; spam yorumları, sahte kullanıcıları, eski içerik taslaklarını ve hatta veritabanı temizliğinizde ihtiyacınız olmayan eklentileri ve temaları kaldırmalısınız.

Bu, veritabanınızın ve web dosyalarınızın boyutunu azaltarak WordPress sitenizi hızlandırır. Veritabanı için eklentilerden bazıları;

  • WP Roketi
  • WP optimizasyonu
  • Eklenti optimizasyon

Kötü kodlanmış WordPress eklentileri genellikle sitenize aşırı yük bindirerek sayfa yükleme hızını ve sitenizi yavaşlatır. Daha da kötüsü, birçok eklenti, sitenizden kaldırsanız bile verilerini silmez. Bu, sitenizin veritabanı sorgulama sürecini yavaşlatabilir.

Sahip olduğunuz eklentiyi optimize etmek veya zaten optimize edilmiş olanı seçmek daha iyidir WordPress öncelikle PHP ile yazıldığından, en son PHP sürümünün kullanılması web sitenizin hızında önemli bir rol oynar. WordPress Site Hızlandırma Tüm iyi WordPress barındırma şirketleri sunucularında PHP’nin en son sürümünü kullandığından, web sitenizde en son PHP’yi kullanmak web sitenizin performansını büyük ölçüde artırabilir. WordPress Site Hızlandırma, WordPress Site Hızlandırma İçin Yapılacaklar, Web sitesi hızı neden önemlidir? WordPress’te Web Sitesi Hızı Nasıl Ölçülür? Sayfa Hızı Analizleri gibi tüm hızlandırma özetleri sizlerle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu