Vitamin B12 Eksikliği Nedir?

Vitamin B12 Eksikliği Neden Oluşur?

B12 vitamini suda çözünen vitaminlerden birisidir. Vitamin B12 Eksikliği Nedir?, Vitamin B12 Eksikliği Neden Oluşur? Suda çözülebilen vitaminler vücutta kullanır ardından idrar yoluyla vücuttan dışa atılır. B12 vitamini canlı metabolizması için diğer vitaminler gibi oldukça gerekli bir vitamindir. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda görev alıp aynı zamanda merkezi sinir sisteminin sağlıklı işleyişi içinde oldukça önemlidir. Vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısının artışı sizi daha zinde ve enerjik hissettirir. Saç, tırnak, sindirim, cilt ve beyin sağlığı için B12 önemli bir rol oynamaktadır.

Vitamin B12 Eksikliği Nedir?

B12 eksikliğinin tespiti için muayene ve kan testi şarttır çünkü B12 eksikliği diğer hastalıklar gibi net belirtiler gösteren hastalıklardan birisi değildir, bu durumdan dolayı ayırt etmesi de zordur. Uzman hekimler tarafından yapılan tedaviler sonucunda B12 eksikliğiniz kolayca tespit edilebilir. B12 vitaminini vücut üretmez genelde hayvansal gıdalar üzerinden alırız. Vitamin B12 Eksikliği Nedir? Bitkisel gıdalar doğasında B12 bulundurmaz ancak dışarıdan eklenirse alabilirler. Bu durumda beslenirken kullanacağız sebze ve meyvelerin B12 açısından bir yararı yoktur. Düzenli beslenme durumunda hayvansal gıdaları eksik tüketen kişilerin B12 vitamini eksikliği hastalığına rastlama oranı oldukça yüksektir.  B12 vitamini yeterince alınmıyorsa veya vücuda alınan B12 çeşitli sorunlardan dolayı vücutta emilmiyor ya da kullanılamıyorsa ortaya B12 eksikliği çıkar. B12 eksikliğinin belirtileri pek çok hastalık ile ortak özelliklere sahip olduğundan dolayı teşhis konması normalden zor olabilir. Bu hastalık konusunda deneyime sahip bir uzman doktor hem hastaya sorular yönelterek hem de fiziksel tedavi uygulayarak B12 teşhisini koyabilir fakat her zaman kan testi de gerektirmektedir.

B12 Eksikliği Neden Oluşur?

B12 eksikliğinin tedavisi derecesine göre değişebilir, hastalık hafif ya da şiddetli bir şekilde kendini gösterebilir. Aşırı dozda B12nin vücut üzerinde herhangi bir yan etkiye sahip olmadığı söylense de Leber adı verilen göz hastalığı ve hamilelik durumunda B12 vitamin alımının kontrollü olması gerekmektedir. Bu nedenden dolayı vücudunuzun durumuna göre almanız gereken B12 miktarı değişebilir. B12 vitaminin alımını sınırlanması gereken bazı sağlık koşulları olabilir. B12 ihtiyacınızı hayvansal gıdalardan veya doktorunuzun verdiği B12 vitamin destekleyici ilaçlarla karşılayabilirsiniz. Bu hastalık güçlü hap veya iğnelerle çok kısa bir sürede tedaviye ulaşabilir. Eğer bir vejetaryen iseniz ve beslenme programınız bu duruma göre ayarlı ise B12 alımı için ek gıdalar işine yarayacaktır. B12nin sağlıklı bir insan için taşıması gereken değerler 200-950 pg/ml dir.

B12 Eksikliği Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavisi yaş aralığınız ve sağlık durumunuza göre değişebilir. Örnek verecek olursak vejetaryen beslenme nedeniyle veya yaşınız itibariyle değerlerinizde bir eksiklik görünüyorsa B12 takviyesiyle çözülebilir. Bilişsel yeteneğin geri kazanılmasında Alzheimer hastaları için B12 vitaminin faydası olduğu yönündeki bilgilerin herhangi bir gerçeklik payı yoktur. Vitamin B12 Eksikliği Nedir? B12 eksikliği durumunda konsantrasyon eksikliği veya düşünme yeteneğinin zayıflaması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Yurtdışı tabanlı bir araştırmaya göre 50 yaş üzeri yetişkin bireylerin %3.2si ciddi seviyede,%20si ise sınır seviyesinde B12 hastalığına yakalanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu