Kıl Kurdu Nasıl Düşürülür-Kıl Kurdu Zararları

Kıl kurdu nedir, kıl kurdu belirtileri, kıl kurdu reçete, kıl kurdu bitkisel tedavi, kıl kurdu nasıl düşürülür, kıl kurdu zararları, kıl kurdu belirtileri vb… sağlık bilgileri için aliskanlik.com

Kıl Kurdu Nedir

Kıl kurdu nedir, bağırsaklara yerleşen ve makat bölgesini kaşındıran bir parazit türüdür. Bu parazitler enfeksiyona sebep olurlar. Özellikle çocuklarda sıkça karşılaşılan bu rahatsızlık, fazlasıyla da bulaşıcıdır. Bu nedenle fark edilir edilmez tedavisi yapılmalıdır. Peki kıl kurdunun belirtileri nelerdir ve nasıl geçer?

Kıl Kurdu Nasıl Yumurtlar

Kıl kurdu, tıp dünyasından “enterbius vermicularis” olarak adlandırılmaktadır. Bağırsaklarda yaşayan bu parazitler üreme amacıyla anüs yoluyla bağırsaklardan çıkar ve makatın giriş kısmına yumurtalarını bırakırlar. Bu bölgeye bırakılan yumurtalar kaşınmaya sebep olur. Kıl kurduna sahip kişi bu bölgeyi kaşıdığında yumurtaları el (tırnak) yoluyla almış olur. Bu şekilde kıl kurdu başkalarına da bulaşır. Daha çok çocuklara bulaşmasının sebebi de, kişisel hijyenin yetişkinlere göre daha az olmasıdır. Özellikle okullar, yuvalar, kreşler ve yurtlar kıl kurdunun en çok görüldüğü yerlerdir.

Kıl Kurdu Neden Olur

Kıl kurdu neden olur. bulaşma yoluyla geçer. Yumurta yoluyla her türlü eşyadan insana geçebilir. Daha sonra yumurtalardan çıkarak genellikle bağırsak bölgesine yerleşirler. Yatak örtüsü, havlu, yiyecek, içecekler, oyuncaklar, okul sıraları, tuvaletler en çok kıl kurdu yumurtası bulunan yerler ve nesnelerdir.

Bulaşıcığı en büyük tehlikesi olan kıl kurtları, huzur evi, okul, çocuk esirgeme kurumu, asker koğuşları gibi kalabalık alanlarda çok çabuk yayılabilir.

Kıl Kurdu Zararları

Kıl kurdu zararları çok fazladır.Bunlardan en yaygını kıl kurdu enfeksiyonudur. Kıl kurdu enfeksiyonu, kötü kokulu gaz, karında şişkinlik, sancı ve mide bulantısı belirtileri gösterir. Ayrıca makat bölgesinde aşırı kaşınma hissi oluşturur. Bu durumda rahatsızlığı yaşayan insanda gerginlik, sinirlilik ve huysuzluk gibi psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonu da oldukça sık görülen şikayetlerdendir. Kurtların düşük bir ihtimal de olsa mesaneye yerleşme ihtimalleri vardır. Bu durum idrar yolu enfeksiyonuna yol açmakta, hatta kansere bile sebebiyet vermektedir.

Kıl Kurdu Belirtileri

 Kıl kurdu belirtileri aşağıda sıralanmıştır.

– Uyku Bozukluğu

– Diş Gıcırdatması

– Hızlı Kilo Verme

– Özellikle Geceleri Makat ve Vajinal Bölgede Kaşınma İsteği

– Yorgunluk, Halsizlik

– Karın Ağrıları

– Baş Dönmesi

– Apandisit

– Direncin Zayıflaması

– Dışkıda Gözüken Kurtlar

– Burun Kaşıntısı

Kıl Kurdu Nasıl Düşürülür

Kıl kurdunu tedavi edebilmek için öncelikle kıl kurdunun varlığından emin olmak gerekmektedir. Kıl kurdu testi selofan bant denilen bir test ile yapılır. Doktor duruma göre ultrasyon testi de talep edebilir. Ultrasyon testi kurtların başka bir organa geçip geçmediğini tespit eder. Sonuçlara göre ilaç verilir. Tam tedavi için muhtemelen 6 haftalık bir süreç gereklidir. Bu süreçte sıkı hijyen ve ilaç tedavisi uygulanır. Bulaşma riskinden dolayı hasta ile aynı evde yaşayan kişiler de bu ilacı kullanmak durumundadırlar.

Kıl kurdu nasıl düşürülür? Tedavi süresince temizliğe önem gösterilmelidir. Makat bölgesi sürekli sıcak su ile yıkanmalıdır. Bu şampuan, duş jeli gibi ürünler yerine doğal sabun kullanılmalıdır. İç çamaşırları yüksek ısıda yıkanmalı ve ütülenerek giyilmelidir. Yatak çarşafları günlük olarak değiştirilmelidir. Kaşıma ihtimalinden dolayı tırnaklar sürekli kesilmeli ve bölgeyi kaşımamayta özen gösterilmelidir. Hastalık süresi boyunca mümkün olduğu kadar ortak tuvaletlerden uzak durulmalıdır.

Kıl Kurdu Bitkisel Tedavi

Kıl kurdu bitkisel tedavi yöntemleri ile daha rahat kurtulabilecek bir hastalıktır. Greyfurt, kıl kurdu tedavisinin en büyük destekçisidir. Günde 1-2 adet yiyebilir veya suyunu sıkarak içebilirsiniz.

Pelin otu içerdiği satonin, isothujone ve thujone maddeleri sayesinde kıl kurtlarının vücuttan atılımını sağlar. Pelin otunu sıcak bir suda demleyerek tüketmek yeterlidir.

Kekik Çayı vücuttaki bakteri ve virüsleri atmayı kolaylaştırır. Kekik 10-15 dakika kadar demlenmeli ve aç karnına içilmelidir. Özellikle sabah uyanıldığında mide boşken içildiğinde etkisi artmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu