Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizm Nedir? ve Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizm artık çağımızın hastalığı her 44 çocuktan 1′ i otizmli olarak dünyaya gelmektedir. Otizm doğuştan gelen yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan gelişimsel yetersizliktir. Belirtileri 6. Aydan itibaren fark edilebilir derecede olan otizm yaş ilerledikçe netleşmektedir. Otizmin tanısı kan, idrar vb benzeri hiçbir tıbbi ölçüm cihazıyla ölçülenemeyen tanısı sadece klinik anlamda davranışlarla psikatristler tarafından ölçülen nörolojik belirtileri olan bir rahatsızlıktır.
Otizm Nedir?
Otizmin ameliyat vb hiçbir tıbbi işlemlerle tedavisi şimdilik mümkün değildir. Otizm Nedir? Otizm günümüzün hastalığı olma yönünde yol almaktadır. Otizm Belirtileri Nelerdir? Birçok uzmana göre hastalığın etken maddesi genetik ve çevresel faktörler olarak kabul edilse de tıbbi anlamda asıl sebebi bilinmemektedir. Otizmin tamamen tedavisi imkansız olan kısmen rehabilitite edilebilen hastalıktır ve otizmli bireylerin % 70 inde zeka geriliği mevcutken % 10 luk bir kısmındada Üstün zeka mevcuttur. Otizm kızlara oranla erkeklerde daha büyük bir paydaya sahiptir.
Otizm Belirtileri Nelerdir?
Erken tanı ve sürekli yoğun özel eğitim bu hastalık için önemlidir. Bu yüzden duyarlı olmak ve böyle bir hastalıkla karşılaşma olasılığımiz olduğunu kabul etmek bizim icin faydalı olacaktır. Gelin otizmin belirtilerine bakalım.
1. Otizmli birey göz teması kurmaktan kaçınır.
2. Otizmli bireye ismiyle seslendigimizde o yöne bakmaz.
3. Otizmli çocuklar yaşıtlarına oranla daha geç konuşur hatta çok az sayıda kelime konuşur.
4. Otizmli bireyler sosyal ortamlardan özellikle yüksek sesli yerlerden inanılmaz rahatsız olurlar ve bunu belli eder .
5. Otizmli cocuklar istedikleri nesneyi işaret edemezler.
6. Otizmli cocuklar yaşlarına uygun oyun ve oyuncaklarla oynamazlar.
7. Otizmli bireylerin sürekli tekrarlayan hareketleri mevcuttur. Örneğin zıplama, el çırpma, dönme, kafasını vurma …
8. Otizmli bireylerin dönen nesnelere ( çamaşır makinasi )karşı aşırı duyarlılığı vardır ve izlemeyi çok severler.
9. Otizmli bireylerin yüksek sese, aşırı kokuya ve dokunulmaya duyarlidirlar ve bunlardan hoşlanmazlar.
10. Otizmli bireylerin dikkat eksikliği, ani durum değişikliği gibi davranışları mevcuttur.
11. Otizmli bireylerin hayali arkadaşları, hayali arkadaşlarıyla konuştuğu ve onlarla oyun oynadığı gözlemlenir.
12. Otizmli bireyler acıya karşı dayanıklıdır. Düşme yaralanma vb durumlarda tepkisiz kalabilmektedir.
13. Otizmli bireylerin kriz döneminde kendine etrafına zarar verme davranışları mevcuttur. Bunların hepsini bilinçsiz yapar ve birçoğunu hatırlamaz.
13. Otizmli çocuklar genel olarak aynı resimleri ve aynı oyuncaklarla uzun süre oynarlar paylaşmak istemezler. Takıntı haline getirdikleri oyuncakları mevcuttur.
14. Otizmli bireyler sarılma, dokunma vb davranışlardan hoşlanmazlar.
15. Otizmli bireylerin normal öğrenme süreleri yasitlarina oranla çok geridir.
Otizmli cocuklar fiziki olarak gayet sağlıklı olmakla birlikte dış görünüşüyle diğer çocuklardan ayırt edilmesi çok zordur. Ama davranış, konuşma vb sosyal ortamlarda otistik belirtileri gözle görülür derecede ortaya çıkmaktadır. Göz teması kurmaktan kaçınan çocukların ve yaşıtlarına oranla öğrenme davranışından farklılık oluşan çocukların mutlaka ve mutlaka bir uzman tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Otizm Nedir? ve Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizm tedavi edilebilen bir hastalık değildir ama rehabilitasyon ile sosyal hayata dahil edilebilir. Okul ve toplumsal alanlarda daha çok zorlanan bu çocuklar öğretmenleri tarafından daha çabuk farkedilebilmektedir. Ebeveynleri bu konuda bilgilendirmek teşhis ve rehabilitasyonu hızlandıracaktır.