Hafta Hafta Gebelik Takvimi

Hafta hafta gebelik takvimi, hamilelikte 5.6.7.8.9.10.11.12.14.15.16.20.28.29.30.31.32.33.34.35.36.37.38.39. 40. hafta, hamilelikte hafta hafta belirtiler vb… hamilelik haftası bilgilerini sizler için araştırdık.

Duygusal olarak çalkantılı geçecek bu dokuz ayda inişler ve çıkışlarınız olacak. Nelerle karşılaşacağınızı öğrenin. Kötü hissettiğiniz anlarla başa çıkmanın da, iyi zamanların tadını çıkartmanın da zevkine varın…

Hamileliğiniz hayatınız boyunca sabırsızlıkla beklediğiniz bir süreç de olsa, ya da hiç beklemediğiniz anda karşınıza çıkan kocaman bir sürpriz de olsa büyüyen karnınız size tahmin edebileceğinizden daha fazla duygu yoğunluğu getirebilir. Ama bu duygu gelgitlerinin neden kaynaklandığını anladığınız anda bu durumla başa çıkabileceğinizi ve hamileliğiniz boyunca bunun tadını çıkarabileceğinizin farkına varırsınız. İşte bu duygu gelgitleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey…

Hamilelikte 5.-6. Hafta

Şimdiye kadar çoktan testinizi yapmışsınızdır. Sonuç yoksa pozitif mi? Oleeey!!! Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz anda neşeli bir insana ya da anne olma fikrinin getirdiği kaygı nedeniyle stresli bir insana da dönüşebilirsiniz. Evet duygular birbirine giriyor. O yüzden bir anda kendinizi eşinize bağırırken ya da aslında sevinçten havalara uçmanız gerekirken çok kötü bir zaman geçirirken bulursanız çok şaşırmayın. Genelde vücudunuzda ve ruh halinizde meydana gelen bu tip değişiklikler altıncı haftadan itibaren fark edilir. Bazı anne adayları bu dönemlerde aşırı miskin olduklarını fark ediyor. Gün ortasında bile gözlerini açık tutmakta zorlanmaya başladıklarını söylüyor. Enerji seviyenizin düşmesi kendinizi yorgun ve tükenmiş hissetmenize neden olabilir. Bu yorgunluğun asıl sebebi ise enerji seviyenizi düzenleyen kan şekerinizin dalgalanması. Bu durumla başa çıkmanın en iyi yolu ise canınız istemese bile azar azar ve sık sık yemeniz. Böylece şekerinizin düşmesini engelleyebilirsiniz.

Hamilelikte 7.-8. Hafta

 İlk trimesterinizin ikinci yarısından itibaren sabah bulantılarınız başlayabilir. Bu bulantılar sizi fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da etkileyebilir. Yaşadığınız mide bulantıları, ilk 8-11. haftalarda her iki ya da dört günde bir ikiye katlanarak yükselen human koryonik gondotropin (HCG) seviyenizden kaynaklanıyor. HCG embriyoyu çevreleyen ve yakın bir zamanda plasentanız olacak hücrelerden oluşuyor. Mide bulantılarınız da HCG’nin gastrit asitle birleşmesi sonucu oluşuyor. Bu bulantılar psikolojik olarak sizi etkilediğinde bebeğinizi besleyecek plasentanızın oluşmaya başladığını kendinize hatırlatın. Eminiz ki bu sevimli düşünce işe yarayacak.

Hamilelikte 9.-10. Hafta

 Şimdi derin bir nefes alın ve maceraya çıktığınız hız treninin korkuluklarına sıkı sıkı tutunun. Östrojen ve progesteron hormonlarınızın devamlı yükselişi hamileliğinizin bu döneminde duygu durumunuzu yerle bir edebilir. Bir anlığına mutluluktan havalarda uçabilir, hemen ardından peynirli tostunuzu yaktınız diye hüngür hüngür ağlayabilirsiniz. Yorgunluk, yaklaşan doğum korkusu ve sonrasında ne yapacağınızla ilgili duydu?unuz endişeler bir araya gelince durum katlanılamaz bir hal alabilir. Eşinizin size daha fazla sarılması ve sevgi göstermesi en etkili çözüm. Bu dönemde ayrıca başkalarının duygularına karşı da daha hassas olabilirsiniz. O nedenle hayvan hakları koruyucularıyla ilgili bir şey izlerken kendinizi ağlarken bulursanız sakın şaşırmayın.

Hamilelikte 11.-12. Hafta

 Mutluluk ibrelerinizin en üst seviyeye geldiği zaman. Bu dönemde pek çok müstakbel ebeveyn bu mutlu haberi aileleri ile paylaşır. Böylece sabah bulantılarınıza bahane bulmak zorunda olmadığınız bir döneme girerek de rahat bir oh çekiyorsunuz. Önceki aylarda yaşadığınız yorgunluk da epey azaldığına göre artık minik göbeğinizin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca hamileliğin önemli bir adımını daha bu hafta içinde atıyorsunuz. Bebeğinizi gerçek anlamda görme vakti geldi! 

Hamilelikte 14.-15.-16 Hafta

İkinci trimesterinize girerken bütün o hormonal ve duygusal değişimler geride kalıyor. Eğer hala düzelmediyse bilin ki sabah bulantıları yakında tarihe karışacak. 16. haftadan itibaren östrojen ve progesteron hormonları plasentayı kontrol altına alıyor ve birçok kadın bu haftadan itibaren iyi hissetmeye başlıyor.

Hamilelikte 17.-18. Hafta

Bir rüzgar mı esti, yoksa bebe?iniz hareket mi etti? Eğer hala bebeğinizin kıkırdamalarını hissetmediyseniz, sıkı durun! Çok az kaldı. Bu andan itibaren minik yavrunuzla çok daha sıkı bir bağ kuracaksınız. Taze cildiniz ve havalı saçlarınıza yapılan bütün iltifatlar özgüveninizi yükseltiyor. 18. haftadan itibaren çoğu hamile kadın vücutlarının görünümünden dolayı çok mutlu olurlar. Bebeğinizin büyümesini sağlayan insülin benzeri hormonların yükselmesiyle sizde de güzel fiziksel değişiklikler meydana geliyor. Kan miktarının artmasıyla daha çok kan akışı sağlanıyor ve cildiniz bir bebek gibi capcanlı oluyor. Cilt pigmentlerinden sorumlu melanosit üretiminin başlamasıyla cildinizde yaz parıltısını daha uzun süre koruyabiliyorsunuz. Eğer vücudunuzu göstermek istiyorsanız yeni ortaya çıkan kıvrımlarınızı ve büyüyen göğüslerinizi öne çıkaran dar hamile kıyafetleri tercih edin.

Hamilelikte 28.- 29. Hafta

 Eveeet, hamileliğinizin son ayağına geldiniz. Artık daha rahat hissedeceksiniz. Bu rahat tavırlarınız artan kan akışıyla birlikte libidonuz da artmaya başlıyor. Bunun sebebi muhtemelen artan östrojen seviyenizdir. Özgüvenim tavan yaptı Hamilelik dönemimde vücuduyla ilgili özgüveni en yüksek olan kadın bendim herhalde. Içimde minik bir insanın nasıl geliştiğini düşündükçe içim içime sığmıyordu.

Hamilelikte 31.- 32. Hafta

 Eğer bu zamana kadar gayet fit ve aktif bir hamilelik geçirdiyseniz bu haftadan itibaren biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü gittikçe büyüyen karnınız ayakkabılarınızı bağlamak gibi günlük işlerinizi yapmanıza engel oluyor. Bu evrede relaksin denen hormon bazı kadınların eklemlerinin esnemesine neden oluyor. Bazıları için kasıklarındaki kemiklerin gevşemesi acı verici olabiliyor. Bu dönemde ne yapamadığınızdan ziyade ne yapabildiğinize odaklanın. Hamilelik yogası sizi güçlendirecek ve esnetecek. Derin nefes alma egzersizleriyle sakinleşin ve ruh halinizi iyileştirin.

Hamilelikte 33.- 34. Hafta

Doğum anında salgılanan oksitosin hormonu tam da o anda zirveye ulaşır ve sizi bulutların üstüne çıkaracak bir mutluluğa boğar. İnanın, bebeğinize duyduğunuz sevgi içinizden dolup taşacak. Ayrıca kendinizi iyi hissettiren sinir taşıyıcısı dopamin hormonu yenidoğan bebeğinizle olan bağınızı da kuvvetlendirecek. Tabii ki her doğum farklı bir hikayedir ve bazı annelerin bebekleriyle bağkurması günler alabilir. Eğer yenidoğan bebeğinizle hala bir bağ kuramadıysanız bu duygularınızı doktorunuzla paylaşabilirsiniz. Ve şunu bilin ki böylesine güçlü hormonların ve hayati bir değişimin etkisi altındayken yaşadığınız tüm bu duygu değişimlerinin sonucundan siz sorumlu değilsiniz. Bu yüzden ne hissettiğinizi size en yakın olan kişiyle paylaşın, onların yardım ve desteğni isteyin.      

Hamilelikte 35. – 36. Hafta

Tuvalete yapılan sık ziyaretlerden kalan zamanda rahat etmeye çalışılan bu dönemde anne adaylarının %78’i hamileliklerinin son zamanlarında uykularından sık uyanır durumda olurlar. Yaşanılan bu uyku düzensizliği mutluluk siniri taşıyıcılarının, seratonin üretimini yavaşlatıp stres hormonu kortizol üretimini arttırır. Ruh hali değişimlerinden strese kadar pek çok duygu değişimi görülür. Tüm bu mod değişimleriyle başa çıkabilmek için yatağa girmeden önce sıcacık bir duş alıp sakinleşebilirsiniz.

Hamilelikte 37.-38.-39.-40.-41. Hafta

Bu haftadan itibaren birbiriyle alakasız pek çok duyguyu aynı anda yaşayabilirsiniz. Mesela çok kısa zamanda yavrunuza kavuşacağınızı düşündüğünüzde içiniz içinize sığmayabilir ama yataktan tek başınıza çıkamadığınızda dünyalar başınıza yıkılıyor olabilir. Kendinizi çok savunmasız hissedebilirsiniz. Hatta eşinize gücenmeniz de hiç de görülmedik bir davranış değil. Ama şöyle derin bir nefes alın, içinizde minik yavrunuzu büyütüyorsunuz. Çok harika bir iş başarıyorsunuz, o yüzden tüm bu duyguları hissetmeniz, hem de beş dakika içinde hepsini yaşamanız gayet doğal. Artık bu haftadan itibaren doğum izninize çıkmanız olası bir durum. O nedenle oturup duygularınızı ölçüp tartabilirsiniz hatta neler hissettiğinizi paylaşabilirsiniz. Son

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu