Sürekli Aç Hissetmek Neden Olur-Doymama Hissi

Yemek yediğim halde aç hissediyorum, sürekli aç hissetmek neden olur, doymama hissi nasıl geçer, sürekli aç hissetme nedenleri vb.. sağlık sorunlarının cevapları için aliskanlik.com

Sürekli Aç Hissetmek Neden Olur

Sürekli aç hissetme sebebi olarak düzensiz ve sağlıksız yaşam, spor yapmama, hareketsiz yaşam, hormonal sorunlar, duygusal boşluk ve sindirim sistemi bozuklukları gösterilebilir. Sizler için sürekli aç hissetmenin sebeplerini ve çözüm yollarını detaylı bir şekilde yazımızda sunduk.

Yemek yemenizin üzerinden 1 saat geçmesine rağmen tekrar açlık hissi mi oluşuyor? Bu durum sık sık tekrarlanıyor mu? Gün içerisinde sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı mı duyuyorsunuz? Yemek yediğim halde aç hissediyorum? Doymama hissi nasıl geçer? Bu durumlar çoğu kişide görülmekle birlikte çoğu kişide bu durumu stresli yaşama bağlamaktadır. Bazıları için ise sebepler değişiklik gösterebilir. Ancak unutmamak gerekir ki sebebi ne olursa olsun kendinizi sürekli aç hissetmek normal bir durum değildir. Bu durum sonunda fazlasıyla kilo alabilir kalp ve nefes hastalıkları gibi pek çok ciddi rahatsızlıklara kapı açabilirsiniz.

Kendinizi Sürekli Aç Hissetmenizin Nedenleri

  • Daha Fazla Protein İhtiyacı:

Açlık ihtiyacı dendiğinde sadece midemizin ihtiyacı gelmemeli aklınıza. Bu ihtiyaç beyin, mide, bağırsaklar ve kalbimizin karmaşık bir etkileşimi sonucu ortaya çıkar aslında. Bu durum protein ihtiyacı duyduğunuzun habercisidir. Yani uzun süre tok kalmayı sağlamak için protein ağırlıklı besinlere yönelmeniz gerekir. Bunun yanında tok kalmanızı sağlayacak gıdaları kahvaltıda da tercih etmelisiniz. Örneğin yumurtayı hiçbir kahvaltıda atlamamalısınız.

  • İşlenmiş karbonhidratlar:

Tıka basa yemek yediğiniz halde karnınızdan gelen sesleri durduramıyorsanız ve buna bir türlü anlam veremiyorsanız nedenini şimdi öğreneceksiniz. Gün içerisinde farkında olmadan tükettiğiniz işlenmiş karbonhidratlar sizin bu durumunuza yol açmaktadır. Tükettiğiniz bu karbonhidratlar vücudunuzdaki insülin seviyesini çok ciddi derecede yükseltir ve uzun sürede düşmez. İşte bu durum çabuk acıkmanıza sebep olan en büyük etkendir.

  • Tiroit Hormonu:

İlk yapmanız gereken bir doktora görünerek basit bir kan testiyle tiroit hormonu seviyenizi kontrol ettirmek. Çünkü sürekli aç hissetmenizi ve kilo almanızı tiroit hormonlarınızdaki sorun ortaya çıkarabiliyor.

  • Sigara ve Alkolü Bırakma:

Eğer böyle kötü alışkanlıklardan kurtulduysanız fazla yemek yemeniz normal karşılanabilir. Çünkü bu alışkanlıkları bıraktıktan sonra yoksunluk hissi çekebilir ve yerini abur cuburlarla doldurmak isteyebilirsiniz. Ancak fazla abartıya kaçmamanızda fayda var tabi ki. Bunun yanında yemeklerden önce aldığınız alkol tok olmanıza rağmen aç hissetmenize sebep olabilir.

  • Vücudun Susuz Kalması:

Asalında en önemli olan madde bu madde. Kesinlikle vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarını karşılamanız gerekmektedir. Vücudunuzun susuzluk seviyesi her seferinde farklı tepkilerle ortaya çıkabilir. İşte bunlardan biri ve en sık olanı da vücudun suya ihtiyaç olduğu halde aç olduğunu zannetmesi. Bu yüzden açlık hissettiğiniz an su içmeniz gerekir.

  • Yoğun Stres:

Günlük hayatımızda ki stres aç hissetme nedenlerinden en önemli olanıdır. Stres ile birlikte vücudumuzdaki pek çok organın daha fazla enerji tüketimi harcadığı görülür. Bu yüzden kaybedilen enerjiyi geri kazanmak ve stresi bastırmak için aç olmasak dahi yemek yeme yanılgısına kapılırız.

  • Kullanılan İlaçlar:

Rahatsızlık döneminizde kullandığınız ilaç veya ilaçlar iştahınızı dengeleyen hormonları direkt olarak etkiler. Örneğin; Antidepresanlar, kortizon, ateş düşürücü hatta ağrı kesiciler buna sebep olabilmektedir. Bu yüzden eğer ilaç almaya başladıktan sonra kendinizde bu etkileri fark ediyorsanız doktorunuza danışmalısınız.

  • Yemeği Çok Hızlı Yemek:

Yemekten sonra tıka basa yiyerek te sofradan kalksanız gerçekten doyduğunuzu anlamanız 20 dakikanızı alır. Çünkü midenizin yeteri kadar doyduğunun beyninize ulaşması için zamana ihtiyaç vardır. Bu sebeple yaptığınız en büyük hatalardan olan çiğnemeden yutma olayına son vermelisiniz. Yemeklerin tadını çıkarmaya bakın.

Yukarda belirtilen nedenlerin birkaçı düzeltilirse zaman ile doymama hissi zaman ile biter ve kendinizi tok hissedersiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu