Limon Neden Ağzı Sulandırır
Limon neden ağzı sulandırır, şartlı refleks örneği, limon neden, limon neden ekşidir vb… limon hakkında bilgileri sizler için hazırladık.
Şöyle bol limonlu bir salata yediğinizi düşleyin… Limonun ekşi tadını tecrübe eden her insanın hiç istisnasız ağzı sulanmıştır. Peki, nasıl oluyor da sadece limonu düşünmek bile ağzımızı sulandırıyor?
Limon Neden Ağzı Sulandırır
Aslında bu davranış şartlı refleksin sonucudur. Bilindiği üzere refleks, dıştan gelen bir uyarı sonucunda doğan ve devinim, salgı gibi iç tepkilere yol açan istem dışı sinir etkinliğidir. Merkezi sinir sisteminin işleyiş yasalarına göre refleksin ana özelliği, aynı türden uyarılara hep aynı tepkinin verilmesidir. Refleks mekanizması omurilik tarafından yönetilir. Ve kalıtsal olan omurilik refleksleri, doğuştan gelen ve sonradan kazanılan yani şartlı olmak üzere ikiye ayrılır.
Şartlı Refleks Örneği
Şartlı reflekste bellek konusu önemlidir. Bellek, öğrenilmiş bilginin akılda tutulması, korunmasıdır. Bilim dünyasında bellek konusunda yapılan çalışmalar, canlıların koku ve tat bellekleri olduğunu ortaya koymuştur. Limon kelimesini duyduğumuzda ağzımızın sulanması bu koku ve tat belleği görüşüne göre açıklanmaktadır. İşte bu ekşi tadı bir kez deneyenler, limondan bahsedildiğinde limonun kokusunu ve tadını hatırlar. Bunun sonucunda, o kişinin otonom sinir sistemi, beyninde burnunun hemen yakınında ya da ağzında limon var uyartısını oluşturur. Böylece sinir ve sindirim sistemlerinin birlikte rol aldıkları bu küçük şartlanma oyunu sonrasında da tükürük salgısı uyarılır ve o kişinin ağzı sulanır.
Oysa daha önce ağzına limon değmemiş biri limonu görünce etkilenmez. Mesela bebekler limonu iştah ile yer ancak ekşi tadı hissettikleri anda yüzlerini ekşitirler ve yemek istemezler. Bu durumu bir kaç kere tekrarlarsak belli bir süreden sonra limonu gören bebek otomatikman yüzünü ekşitir ve dişlerinde ilk hissetiği ekşimtırak tadı hisseder.
Limon neden ekşidir makalemizi okuyarak limon hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.