Not Tutma Teknikleri-Not Alma Yöntemleri

Not tutma teknikleri, not tutma yöntemleri, güzel not nasıl tutulur, not alma teknikleri vb.. en güzel eğitim bilgiler için aliskanlik.com

Not Tutma Teknikleri

Gerek eğitim hayatında gerekse iş hayatında etkili not tutmak sizi bir adım öne taşıyacaktır. Ancak çoğu zaman not tutarken anlatıcıyı dinlemek ve notlara yetişmek konusunda zorlanabiliyoruz. İşte bu yüzden not tutma teknikleri nelerdir bilmek işinizi kolaylaştırabilir. Not tutma yöntemlerine geçmeden önce güzel not nasıl tutulur ve not tutmanın inceliklerinden bahsedelim.

  • Not tutmaya başlamadan önce gerekli eşyalarınızı yanınıza alın. (kalem, defter vs.)
  • Sadece not almaya teknikleri ile odaklanırsanız anlatıcının dediklerine yetişemezsiniz. Aynı şekilde sadece dinlemeye odaklanırsanız da not almada sorun yaşayabilirsiniz. Bu yüzden dinleme ve not alma arasındaki dengeyi kurmalısınız.
  • Yeterli vaktiniz yoksa karalama şekilde not alın silgi ve renkli kalem kullanarak vakit kaybetmeyin. Daha sonra isterseniz notlarınızı temize geçirebilirsiniz.
  • Mümkünse unutmayacağınız şekilde kelimeleri kısaltın. Kısaltılmış kelimeler sayesinde hızlıca not tutabilirsiniz.

Not Tutma Yöntemleri Nelerdir

Aşağıdaki not tutma yöntemleri ile güzel not nasıl tutulur öğrenebilirsiniz.

Cornell Yöntemi

Cornell yöntemi Cornell Üniversitesi öğrencilerin başarısını arttırmak için 1950 yılında Walter Pauk tarafından geliştirilmiş bir not tutma yöntemidir. Cornell yöntemiyle not tutmak için, not tutacağınız sayfayı anahtar kelimeler, ana notlar ve özet olmak üzere üç bölüme ayırmanız gerekiyor. Anahtar kelimeleri yazmak için sayfanın sol kısmını bölün, bundan daha geniş bir alanı ana notlarınız için ayırın ve son olarak sayfanın alt kısmını özet yazmak için boş bırakın. Bu sayfa düzeni sayesinde notlarınızı bir kez okumanız bile yeterli olacaktır.

Taslak Çıkarma Yöntemi

Taslak çıkararak çok kolay not alabilirsiniz. Bu yöntemde yapmanız gereken tek şey dinleyeceğiniz konuya ilişkin ana başlıkları seçip başlıkların altına konuyla ilgili notlar almak.  Daha sonra isteğinize bağlı olarak bu konuları detaylandırabilirsiniz.

Akıl Haritası Yöntemi

Karışık konuları akılda tutmak çok zordur. Eğer karışık ve birbirine bağlı konulara çalışıyorsanız; akıl haritası yöntemi oluşturabilirsiniz.  Akıl haritasını isteğinize göre şekillendirebilirsiniz. Görsellerle öğrenmenizi kalıcı hale getirebilir, harita sayesinde konular arasındaki bağlantıyı kurabilirsiniz.

Akıcı Notlar Yöntemi

Adından da anlaşılacağı gibi bu yöntemde uzun uzun yazmak yerine akıcı notlar alınması hedefleniyor. Peki nasıl mı? Akıcı notlar yöntemi konuyu hatırlamanızı sağlayacak küçük notlar alınmasını ve konuya ilişkin şekiller kullanılmasını esas alıyor. Böylece konuyu çağrıştıran kelimeler sayesinde kendi kendinize konular arasında bağlantı kurabilirsiniz.

Cümle Yöntemi

Cümle yöntemi akıcı notlar yöntemiyle benzer özellikler taşıyan bir yöntemdir. Cümle yönteminde esas olan ana konuyu detay atlamadan yazmaktır. Yani bir nevi kopyalama yöntemidir. Bu yöntem diğerlerine oranla daha zor olsa da içerik açısından diğerlerinden daha detaylıdır.

Slaytların Üzerine Yazma Yöntemi

Son yöntemimiz olan slaytların üzerine yazma yöntemi de cümle yöntemi gibi olan ideal yöntemlerden biridir. Bu yöntem için tek yapmanız gereken slaytların çıktısını alıp gerekli yerlere küçük notlar almak. Böylece notlarınızda ana başlıkların yanında küçük hatırlatmalar da bulunacak ve çalışırken size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu