Kötü Alışkanlıklardan Kurtulmanın Yolları
Kötü alışkanlıklardan kurtulmanın yolları, kötü alışkanlıklar, kötü alışkanlıklardan korunma, kazanılması gereken alışkanlıklar vb.. hayata dair tüm alışkanlıklar
Alışkanlıklar, devamlı tekrarladığımız aktiviteler ya da davranışlardır. Kimi alışkanlıklar hayat kalitesini daha ileriye taşırken kimileri de yeni problemlere yol açar. Yapmamız gereken bize iyi geldiğini bildiğimiz ve yararını gördüğümüz davranışları alışkanlık haline getirmektir. Aksi takdirde fiziksel ve psikolojik olarak zarar görmemiz mümkündür. İyi alışkanlıklar, başarı ve mutluluk için gereklidir. Tüm iyi ya da kötü alışkanlıkları sonradan ediniriz. İstemsizce, duyarsızlaşarak sürdürdüğümüz alışkanlıklar, bir duvar işlevi görürler. Bu duvarı ören insanlardır. Fakat kötü alışkanlıklarla örülen duvarı yıkmak da insanların elindedir.
Çeşitli bağlarla kurulan alışkanlıklar kimi zaman insanları esiri altına alabilir. Kurtulmak büyük güç ve emek ister. Çünkü hem vücudumuz hem de zihnimiz o alışkanlığı benimsemiştir. Yokluğunda ortaya çıkabilecek problemler için hazır değildir. İnsan adeta bir köle haline gelmektedir. Örneğin sigara içmek ya da aşırı alkol tüketimi kötü bir alışkanlık olarak nitelenir. Çünkü vücuda belirli zararlar vermektedir. Bunun önüne geçmek için zararlı alışkanlıkları yararlı olanlarla değiştirmek mümkün. Sigara içmek yerine yoksunluk hissettiğiniz her an bir bardak su için. İmkansız gibi görünse de zamanla yarattığı değişimin farkına varacaksınız.
Kötü Alışkanlıklardan Kurtulmanın Yolları
Kötü alışkanlıklardan kurtulmanın yollarının başında alışkanlıklarınızın kötü olduğunu kabul etmeniz ve kendinizi motive etmek gelmektedir.
İtiraf Etmek
Kötü alışkanlıklardan korunmak için öncelikle söz konusu alışkanlığınızın kötü bir alışkanlık olduğunu kabul etmelisiniz. Bu alışkanlıkların zararlarının farkına vardığınız zaman onlarla yüzleşmeniz daha kolay olacaktır. Eğer gerçekten iyi alışkanlıkları hayatınıza almak istiyorsanız, kötü olanları açıklamalı, onları ailenize, arkadaşlarınıza itiraf etmelisiniz. Zorlandığınız durumlarda da profesyonel bir yardım almakta hiçbir sakınca yoktur. Kimi çalışmalar 21 gün kimileri de 40 günlük bir sürenin, alışkanlıktan vazgeçilmesi için yeterli olduğunu söylemektedir. Bu süreye sadık kaldıkça kararlılığınızı da herkese kanıtlamış olursunuz. Kötü alışkanlıkların dışında iyi alışkanlıklar edinmek istediğinizde neye ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Somut bir tanım yapmalısınız. Örneğin kendinizi sağlıksız hissediyorsanız ve bunu değiştirmek için harekete geçemiyorsanız öncelikle sağlıksız beslenmenize yol açan davranışlarınızı gözden geçirmelisiniz. Daha sonra sonuca ulaşmak adına ne yapmanız gerektiğini açıklamalısınız. Cevabınız sporsa, sporun size katacağı muhtemel yararları listelemelisiniz. Sorunun kaynağına inmek için önce onu her yönüyle tanımalısınız.
Motive Olmak
Kötü alışkanlıkları yenerken kendinize sorular sormak önemlidir. O alışkanlığa neden başladığınızı, onu neden sürdürdüğünüzü ve sizi etkileme biçimlerini kendinize hatırlatmalısınız. Bu soruları sordukça sahip olduğunuz kötü alışkanlığın ne kadar gerekli olduğunu anlarsınız. Size verdiği zararların farkına vardıkça iyileşmek için sarf ettiğiniz çaba artacaktır. Burada sabır ve zaman kavramları devreye girmektedir. Beynimizin eski alışkanlıkları ve gelenekleri terk etmesi hiç de kolay değildir. Fakat ne kadar inatçı ve ısrarcı olursanız sonuca o kadar çabuk ulaşırsınız. Kimi zaman vazgeçmeyi de düşünebilirsiniz. Böyle zamanlarda elde edeciğiniz kazanımları düşünmek sizi motive edecektir. Sonuca ulaştığınızda iyi alışkanlıkları sürdürmek ayrı bir önem taşımaktadır. Burada devamlılık esas olduğu için kazandığınız iyi alışkanlığını benimsemeli ve onu yapmaktan zevk almalısınız. Örneğin sigara ve alkol sorununuz varsa ve bu sorundan kurtulmak istiyorsanız, onlara harcadığınız para ile neler yapabileceğinizi düşünebilirsiniz. Kişisel gelişiminize katkı sağlayacak kurslara katılabilir, tatile çıkabilir, yeni bir teknolojik alet satın alabilirsiniz. Bu düşünceler sizi motive edecek, mutluluk ve başarı için kazanılması gereken alışkanlıklar kendiliğinden sizi bulacaktır. Eğer kin tutmak, geçmişte yaşamak, karamsar insanlarla birlikte olmak, kolay yolu seçmek ve mükemmeliyetçi olmak ruhsal sağlığınıza etki edecek kötü alışkanlıklarınız varsa bunlardan da kurtulmanız gerekmektedir. Çünkü beden sağlığının iyi olması, ruhun iyiliğinden geçmektedir. Kötü alışkanlıklardan kurtulmayı gerçekten istiyorsanız, öncelikle yapabileceğinize inanmalı, daha sonra vakit kaybetmeden harekete geçmelisiniz.