40 Günde Alışkanlık
40 günde alışkanlık, yeni alışkanlıklar nasıl kazanılır, iyi alışkanlıklar nasıl kazanılır, zararlı alışkanlıklardan korunma yolları, alışkanlıkları değiştirmek vb… tüm alışkanlıklar
İnsan davranışlarının yarısı alışkanlıklarının bir ürünüdür. Beyin rutin olarak yapılan davranışları bir süre sonra hiç sorgulamadan direkt olarak yerine getirir. Alışkanlıklar çay içmek, diş fırçalamak, kitap okumak gibi bireyin rutin olarak düşünmeden yaptığı davranış kalıplarıdır.
40 Günde Alışkanlık
İnsanın hayatı alışkanlıkların eseri olup; alışkanlıkların en güzel tarafı da değiştirilebilir olmalarıdır. Aslında ben buna daha çok insanın sınırsız gücü diyorum. Çünkü alışkanlıkların insanı şekillendirdiğini insanlığında evreni şekillendirdiğini düşünürsek insan azmi her şeyi yapar yeter ki istesin. Durum böyle olunca insanların ilk öğrenmesi gereken yanıtlar iyi alışkanlıkları nasıl kazanırım? Ve zararlı alışkanlıklardan nasıl kurtulurum ? Olmalıdır. Bir güzel haber daha vereyim her iki soru birbirinden farklı da olsa çözüm matematikleri aynıdır.
Alışkanlıkların kazanılması da zararlı alışkanlıkların yok edilmesinin cevabı da 40 günde saklıdır. Bir alışkanlığın kazanılması da kaybedilme süresi de alışkanlığın zorluk derecesine bağlı olsa da birçok kişi 40 gün kuralının tüm sorunları çözdüğüne inanıyor.
40 günde alışkanlık süreci isminden de anlaşılacağı üzere 40 günde tamamlanıyor. İlk olarak yapmanız gereken hedefinizi seçmek. Hedefimizin kilo vermek olduğunu seçelim. Sonraki adım kilo vermek için hangi yöntemi ya da yöntemleri uygulayacağımız. Yöntemimizde dengeli beslenmek ve her gün akşam yemeği sonrasında yarım saat yürümek. Yürüyememe durumuna alternatif olarak bir saat ev egzersizini yöntem olarak seçiyoruz. Şimdi sırada aksiyona geçmek var. Kısacası ilk günden kırkıncı güne kadar hedefimize ve belirlediğimiz yöntemlere uyuyoruz. Kırk birinci gün ise kişi zayıfladı mı bilmiyoruz ama rutine uyarak dengeli besliyor ve alışkanlığı gereği düzenli olarak spor yapıyor.
Alışkanlıkları Değiştirmek
Alışkanlıklarını değiştir dünyan değişsin cümlesinin birçok farklı versiyonu olsa da istediğimizi yapmanın anahtarı alışkanlıklarımızı değiştirmekte saklı. Yazar Charles Duhigg’ in Alışkanlıkların Gücü adlı kitabında denildiği gibi bir alışkanlığı değiştirebilmenin gücü alışkanlığınızı değiştirebileceğinize olan inancın gücünde yatıyor.
Hayatımızı değiştirmek istiyorsak yapmamız gereken alışkanlığımızı değiştireceğine olan inancımız ve değişikliğin olması için kazanmak istenilen alışkanlığı, kırk gün boyunca düzenli olarak uygulamak. Sonrasında ise yeni alışkanlığınız, inancınızın da gücüyle her zaman sizinle olacak.
Stres, ekonomik sıkıntı, hastalıklar derken her güne pozitif başlamak, pozitif başlasak da bunu korumak oldukça zor. Ancak alışkanlıkları değiştirmek istiyorsanız başınıza ne gelirse gelsin odak noktanızdan ayrılmadan hedefinize doğru yürümektir.
Yeni Alışkanlık Kazanmak
Her ne kadar alışkanlıklar değiştirilebilir olsa da değişim süreçleri her zaman zorlu bir süreçtir. Bu nedenle de yeni alışkanlık kazanmak isteyen bireylere yardımcı olmak için uygulanması gereken adımları aşağıda paylaşıyoruz.
İlk Adım: Küçük Bir Hedef Belirleme
Alışkanlık değiştirme sürecinde istikrarlı olup; pes etmeden ilerlemek en önemli adımdır. Hedeflerini seçen kişilerin ilk hedef olarak küçük hedefleri belirlemesi alışkanlık kazanma sürecine alışma için de seçilen hedefte yılmadan ilerlemek için de doğru bir tercih olacaktır.
İkinci Adım: Tekrar Süreci
Alışkanlık kazanabilmek için bir alışkanlığın kırk gün boyunca tekrarlanması alışkanlığın kazanılması için zorunlu bir adımdır.
Üçüncü Adım: Tetikleyici Unsur
Alışkanlığın otomatik bir hal alıp alışkanlığa dönüşebilmesi için tetikleyici unsurun gücünden yararlanılır. Örneğin; kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyen biri her akşam saat 20.00’da çayını içtikten sonra kitabını okur ise buradaki tetikleyici unsur çay içmek olur. Beynimiz alışkanlığı tetiklendiği için çay içtikten sonra otomatik olarak kitap okumayı isteyecektir.
Dördüncü Adım: Bilgi Verme
Alışkanlık kazanma için yardımcı adımlardan birisi de sorumluluk duygusudur. Alışkanlık kazanmak isteyen biri rutinini kazanmak için her gün aksiyon alıp almadığını yazsa ya da yakınlarına haber verse sorumluluk bilinciyle rutinini aksatmayacaktır.