Sismik izolatör Deprem İzolatörü Nedir?
Sismik izolatör maliyeti nedir?
Sismik izolatör Nedir? ve Deprem İzolatörü Nedir? Sismik izolatör maliyeti nedir? Geçtiğimiz günlerde meydana gelen, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 şiddetindeki depremin ardından uzmanların ve halkın aklında aynı soru belirdi; Depremi önlemek ya da etkisini azaltmak mümkün müdür? Bu yazıda da tam olarak bu sorunun cevabı olan sismik izolatör, yani deprem izolatöründen bahsedeceğiz.
Sismik izolatör Nedir?
Sismik izolatör, deprem ya da herhangi bir sarsıntı halinde yerden gelen enerjiyi sönümleyen ve binanın bu esnek yapı üzerinde belli bir dereceye kadar sabit kalmasını sağlayan bir icattır. Sismik izolatörler 1900’lerin başında icat edilmesine rağmen 1970’li yıllarda Japonya öncülüğünde sık kullanılmaya başlanmıştır.
SİSMİK İZOLATÖR’ÜN ÇALIŞMA PRENSİBİ NEDİR?
Sismik izolatör dediğimiz ürün, deprem anındaki yerden gelen enerjiyi sönümleyerek binanın ve bina içindeki eşyaların zarar görmesine engel olur. Sismik izolatör Nedir? Öncelikle şunu belirtmeliyim ki sismik izolatör bir binanın tabanına sonradan uygulanamaz. Deprem İzolatörü Nedir? Bina yapım aşamasındayken zemin ile binanın tabanında bulunan kolonlar arasına kendi ekseninde serbest bir şekilde hareket edebilen elemanlar yerleştirilir ve bu elemanların birleşmiş haline sismik izolatör denir. Deprem İzolatörü Nedir? Bu elemanlar yerden gelen deprem gibi enerjiyi sönümler. Sönümleme işlemi de aynen şu şekilde olur:
360 derece serbest bir şekilde hareket eden bir yay düşünün. Siz yayı aşağıdan ne kadar sallasanız da sizin uyguladığınız kuvvet yayın üst kısmına çok az etki eder. Aslında bunların tamamı basit fizik bilgisiyle yapılabilecek şeyler. Ancak ne yazık ki ülkemizde sismik izolasyon kullanılan çok az yapı var.
Depremler ülkesi olarak da bilinen Japonya sismik izolatör kullanımında dünya da ilk sırada yer alıyor. 2011 Yılında meydana gelen büyük Japonya depremi 9,1 büyüklüğündeydi. Ancak buna rağmen şehir merkezindeki evlerin neredeyse hiçbirinde yıkım söz konusu olmadı. Bu yaşanan deprem sonrası ortaya çıkan tsunami ise büyük can kaybına yol açtı.
SİSMİK İZOLATÖR UYGULANMIŞ OLSAYDI NE OLURDU?
Sismik izolatör sistemi ülkemizde de başarılı bir şekilde uygulanmış olsaydı eğer, 6 şubatta meydana gelen merkez üssü Kahramanmaraş olan depremde bu kadar fazla bina yıkılmamış olurdu ve şimdi söz ettiğimiz can kaybı da 35 binlerde olmazdı.
Sismik izolatör kullanılan ile kullanılmayan ülkeler arasındaki farkı net bir şekilde anlatabilmek açısından şu örneği de vermeden geçmeyeceğim. 2011 yılında Japonya da meydana gelen deprem 9,1 büyüklüğündeydi ve 18 bin can kaybı oldu. Ancak hayatını kaybeden insanların yarısından çoğu deprem sonrası meydana gelen tsunamide öldü.
6 şubat 2023 de Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem 7,7 büyüklüğündeydi ve depremin 9. Gününde hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bini geçti. Uzmanların tahmini 250 bin civarında insanın hayatını kaybettiği yönünde. Bu sebeple lütfen sismik izolatör sistemini küçümseyip göz ardı etmeyelim.
Malımız ile ödemediğimiz birçok şeyi canımızla ödüyoruz. Deprem dünya için kaçınılmaz bir gerçektir. Tıpkı yagmur yağması gibi doğal bir olaydir. Deprem İzolatörü Nedir? Yağmurdan korunmak için birçok önlem alırız. Birçok gelişmiş ülke bu gerçekle yaşamayı öğrendi ve can ve mal kaybını en aza indirmek için çeşitli teknolojiler üretmeye başladı. Sismik izolatör Nedir? Birçok aktif yanardağ ve fay hattının bulunduğu Japonya da 1 yılda ortalama bin beş yüz deprem olmaktadır. Sismik izolatör maliyeti nedir? Japonya’ yı diğer ülkelerden ayıran en büyük özellik deprem ile yaşamayı öğrenmiş olmasi ve deprem gerçeğini kabul edip ona göre hazırlık yapması. Depreme en hazırlıklı ülke olan Japonya depremlerin yanısıra bir ada ülkesi olduğu için tusunamilerle başa çıkmaya çalışmaktadır. Peki japonya bunu nasıl başarıyor?
Japonya bir deprem ülkesidir ve bunu kabul edip depremin etkisini en aza indirmek için tedbirler almaktadır. Deprem gibi doğal bir afetten korunmayi öğrenen Japonlarin aldığı tedbirleri ve depremden sonraki olay yönetimini söyle sıralayabiliriz.
1. Japonya da her evde deprem öncesi acil durum kiti bulundururuluyor.
2. Çocuklara okul öncesi dönemden itibaren deprem tatbikatı ve deprem eğitimleri verilmeye başlatılıyor. Deprem esnasında ne yapılacağı hangi eşyaların altına girmeleri gerektiği uygulamalı bir şekilde anlatılıyor.
3. Deprem sonrasında bölgesel toplanma alanları ve acil durum merkezlerine yönlendirmeler yapılıyor.
4. Bölgede yaşayan halk için acil uyarı sistemi uygulamaları telefonlarına yüklenmeleri isteniliyor.
5. Ülke genelinde bina yapımında sismik izolatörler kullanılmakta ve bu sayede birçok bina depremi hasarsız şekilde anlatmayı başarmaktır.
6. Yapı ve inşaat yerlerini titizlikle seçip sağlam zemine bina inşaatı yapılıyor. Binalarin inşaatında kaliteli ve sağlam malzemeler tedarik edilip büyük siddeteki depremlere dayanabilecek şekilde inşa ediliyor. Deprem sözleri sayfamıza baktınız mı?
7. Zayıf zeminli binalarin tespitinden sonra 60 ila 70 metreye varan kazıklar çakılarak bina temeli sağlamlaştırılıyor.
Deprem izolatör nedir ?
Japonya gibi birçok gelişmiş ülkede kullanımı sağlanan sismik izolatörler sayesinde binalar daha az zarar görmekte can ve mal kaybı en aza indirilmektedir. Deprem İzolatörü Nedir? Sismik izolatör bodrum ve zemin katlardaki kolonları arasına konulan çelik plakaların katmanlanarak konulduğu ve binaya elastiklik kazandıran davula benzeyen bir sistemdir. Olusturulan bu sismik izolatör istek uzerine yuvarlak yada kare seklinde olabilmektedir. Bu sistem sayesinde depremin etkisi üst katlarda yüzde 80 oranında daha az hissedilmekte ve deprem anında bina titreşim halinde sallanarak şiddetide azalma görevi görmektedir. Sismik izolatör Nedir? Binanın temelinin sağlam olması ve sismik izolatörlerin koruyucu sayesinde depremin yıkıcı etkisi en aza inmektedir. Sismik izolatör sistemi binaya sonradan tabandaki kolonlar kesilerek eklenebilmektedir. Ülkemizde 6 subat 2023 tarihinde yaşanan depremde sismik izolatör sistemine sahip binalar depremi hasarsız ve hissetmeden atlatmayı başarmıştır. Hatta va hatta deprem esnasında ameliyata devam edilebildiği depremin çok az bir etkiye hissedildiği bildirilmiştir.
Sismik izolatör maliyeti nedir ?
Sismik izolatör sisteminin maliyeti temelden yapım ile sonradan kolonların kesilmesi ile eklenmesi arasında maliyeti değişmektedir. Kolonlarin kesilmesi daha maliyetli olurken bina temelden inşa edilirken sismik izolatör sisteminin konulmasi daha uygun maliyetli olmaktadır. Deprem İzolatörü Nedir? Hayatımızdan pahalı hiçbirsey yoktur. Sismik izolatör maliyeti nedir ? Can güvenliğinin olmadığı bir binada mal varlığı önemli olmadığını şom depremde milletçe anlamış olduk. Sismik izolatör Nedir? Sağlam temelli ve dayanıklı malzemelerle inşa edilen binalarin enkaza dönüşme oranı çok daha düşüktür. İzolatör sistemin hayata geçirilmesi ve depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi hayatı önem taşımaktadır. Sismik izolatör maliyeti nedir? Ülkemizde böyle depremlerin bir daha yaşanmaması dileğiyle. Geçmiş olsun güzel ülkem…