Boşanma Çocuk Psikolojisini Nasıl Etkiler?

Boşanma çocuk psikolojisini nasıl etkiler?, boşanma çocuğa nasıl anlatılmalıdır?, boşanma çocuk gelişimini nasıl etkiler? vb.. sorulara cevap bulabileceğiniz alışkanlık özel makalemizi sizler için hazırladık.

Çocuklar yaşamlarında en çok etkileyen durumlardan birisi, anne ve babalarının boşanma sürecidir. Çocuklar anne ve babasını bir arada görmek, birlikte yaşamak ister. İlerleyen zamanlarda çocuğun anne ve babasından birisini göremeyecek olması çocukta ruhsal ve psikolojik sorunlara neden olur. Boşanma her çocuğu farklı boyutta etkiler. Çocuklar boşanma sürecinden, içinde bulunduğu gelişim dönemine göre etkilenir

Boşanma Çocuk Psikolojisini Nasıl Etkiler?

1- BEBEKLİK DÖNEMİ (0-2 YAŞ):

bebeklik döneminde boşanma

Bebek bu dönemde ayrılığı fark eder ama ayrılığın nedenini anlayamaz. Bu dönemde bebekler çok sık ağlamaya başlar. Bebekler annesine daha çok bağlanır. Bebekler altına kaçırma davranışını çok sık sergiler. Bu dönemde bebekte parmak emme davranışı gözlemlenir. Endişe ve kaygıyı bebekler derinden hisseder. Bebeklerde öfke patlamasına bağlı huysuzluklar görülür. Isırma gibi saldırgan davranışlar bu dönemde gözlemlenir. Güvenli aile ortamı sağlamak, endişeli görünmekten kaçınmak ve çocukla zaman geçirmek sorunu çözecektir.

2- OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLAR (3-6 YAŞ):

çocukluk döneminde boşanma

Okul öncesi dönem çocukları ayrılığı fark eder fakat boşanmayı anlayamazlar. Ayrılığı fark edip boşanmadan dolayı kendini suçlu görebilir. Bu süreçte çocuklar yoğun öfke duygusu yaşar. Çocuklar; hırçın, öfkeli ve huysuz olurlar. Geceleri kötü rüya gören çocuklar uyku sorunu yaşarlar. İstediği zaman çocuğa ziyaret etme imkânı verilerek, telefonla sık görüşülerek, çocukla vakit geçirerek, çocuğu yalnız bırakmayarak bu süreçte çocuğa destek olmak gerekir.

3- OKUL DÖNEMİ (6-11 YAŞ):

ergenlik döneminde boşanma

Çocuk bu dönemde boşanmayı anlar ve ayrılığı fark eder. Hayatındaki değişiklikleri anlamaya başlar. Bu dönemde çocuk kendisini aldatılmış ve değersiz hisseder. Gidenin geri geleceğini düşünür. Arkadaşlarını çoğu zaman görmezden gelir. Okuldan artık kendisini kimsenin almayacağını düşünerek kaygı yaşar. Baş ve karın ağrısı şikâyetlerini çok sık yaşar. . Suçlu gördüğü anne ya da babasına düşmanlık besler. Ev dışı programlar, yüz yüze iletişim kurmak, ev dışında aktif etkinlikler ve duygusal boşaltım yöntemleri ile çocuğa destek olmak gerekir.

Boşanma Çocuğa Nasıl Anlatılmalıdır?

Boşanma süresi çocuk için eşler için olduğu kadar çocuklar için de uzun ve sancılı bir dönemdir. Bir çocuğun en korktuğu olayın başında anne ve babasının ayrılması yer almaktadır. Fakat anlaşamayan ve her gün kavga halinde olan bir çiftin birbirini daha fazla kırmaktansa boşanması en iyi çözüm olacaktır. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde çocuğa karşınıza alıp yetişkin biriyle konuşurmuşcasına olayı anlatmalısınız. Boşanma sürecinde ve sonrasında her zaman çocuğun yanında olacağına ikna etmelisiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu