Aşure Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşure yaparken dikkat edilmesi gerekenler, aşure tarifi, aşure malzemeleri, aşure yaparken hangi dualar okunur, aşure yapmanın püf noktaları vb soruların cevapları için alışkanlık

Aşure, çoğu zaman Muharrem ayının 10. Gününde yapılan bir tatlıdır fakat yılın başka zamanlarında da aşure yapmak mümkündür. Aşure malzemeleri yöreden yöreye farklılık göstermekle beraber genelde kuru fasulye, buğday, nohut, toz şeker, kuş üzümü, ceviz, fındık, nar, kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı ve karanfil tercih edilir. Peki aşure yapmanın püf noktaları ve aşurenin tadını bozan şeyler nelerdir? İşte bu yazımızda bu soruların cevaplarını bulacaksınız. Öyleyse hanımlar; kağıt-kalemlerinizi hazırlayın, kolları sıvayıp mutfağa girmeden önce aşure yapımı ile ilgili bilinmeyen tüyoları bizden öğrenin!

Aşure Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşure yaparken dikkat edilmesi gerekenler listesi aşağıda listelenmiştir.

Aşurenizin Tadı Damakta Kalacak!

Aşure yaptıktan sonra komşulara dağıtmak âdettendir. Evde de herkes kâse kâse aşure yemeye bayılır. Peki aşure nasıl yapılmalı ki hem evdekiler hem komşular bizim aşuremize bayılsın? Tadı damakta kalsın, ‘kız bunun tarifini versene, ne koydun bunun içine, çok lezzetliydi’ desinler? Şimdi biraz daha yaklaşın, bu işin sırrını açıklıyoruz:

Bakliyatları Suda Bekletin

Her şeyden evvel, aşure için kullanacağınız bakliyatları bir gece öncesinden suya koymanız gerekir. Bu, aşurenin daha çabuk pişmesini sağlayacaktır.

Bakliyatlar suda bekledildikten sonra ertesi gün suyu süzülmelidir. Ardından ayrı ayrı tencerelere koyularak içme suyu eklenip orta ateşte kaynatılmalıdır.

Özellikle haşlanan nohut ve kuru fasulyelerin suyunu süzmek gerekir. Yoksa gaz yapabilir.

Fakat buğdayın suyu süzülmez, aşureye eklenir. Buğday suyu aşurenin tadını güzelleştirir ve kıvamını artırır. Buğdayları, kuru fasulyeleri ve nohutları bir gece önceden suda bekletmek bu malzemelerin güzelce yumuşamasını sağlar. Böylelikle diğer malzemelerle bütünleşirler ve aşurenin kıvamı iyi tutar.

Bakliyatları Fazla Haşlamayın

Bakliyatları haşlarken ölçüyü koruyun. Aşırı derecede haşlamanıza gerek yoktur çünkü zaten öteki malzemelerle birlikte pişeceklerdir. Sadece biraz suda bekletin, sertliği gidene kadar hafif haşlayın; kâfidir. Çok haşlarsanız pişerken dağılırlar.

Su-Buğday Dengesini İyi Ayarlayın

Fazla su koyarsanız buğday suyun tamamını çekemeyeceğinden dolayı aşureniz çok sulu olur. Suyu az koyarsanız bu sefer de aşurenizin kıvamı katılaşır. İki su bardağı kadar haşlanmış buğdaya 3,5 su bardağı su koymak idealdir. Buğdayın ve suyun oranını buna göre hesaplayabilirsiniz.

Buğdayı Tam Haşlanmadan Ocaktan Almayın

Buğdayı iyi bir şekilde haşlamanız çok önemlidir. Bunu renginden kolayca anlayabilirsiniz. Haşlanma suyunun sararmış olması, buğdaylarınızın tam olarak haşlandığını gösterir. İçerisine az miktar tuz eklerseniz daha kısa sürede haşlanır.

Şekeri Sona Doğru Ekleyin

Aşureye koyacağınız şekeri son aşamalara doğru ilave edin. Hemen başlangıçta eklerseniz aşure pişerken şeker de karamelize olur ve aşurenizin dibi tutar.

Farklı Malzemeler de Kullanın

Aşure yapılışı için alışılagelmiş standart malzemelerin dışında farklı ekstralar kullanarak aşurenizin lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. Örneğin;

Aşureye biraz ılık süt ve yıkanmış pirinç eklersek rengi daha beyaz ve aroması daha yoğun olur.

Kıvamını ve lezzetini artırmak için dileyenler aşurenin içine mısır ve haşlanmış kestane ekleyebilir. Bazıları toz şeker değil de pekmez kullanmayı tercih etmektedir.

Nefis Aşure Tarifi

Aşure yaparken nelere dikkat edilir sorusunu cevaplandırdığımıza göre şimdi aşure nasıl yapılır sorusuna geçebiliriz. İşte adım adım aşure yapılışı:

Aşure Yapımı İçin Gereken Malzemeler

Aşure yapımı için gereken malzemeler

Aşure yapımı için gereken malzemeler aşağıda belirtilmiştir.

Aşurelik buğday (2,5 su bardağı)
Haşlanmış kuru fasulye (1,5 çay bardağı)
Haşlanmış nohut (1,5 çay bardağı)
Badem içi, kuru incir, kuru üzüm, fındık, ceviz içi (Hepsinden 1,5 çay bardağı)
Hurma (4-5 adet)
Yaban mersini (1 çay bardağı)
Kuru üzüm (1 çay bardağı)
Kuru dut (1 çay bardağı)
küp doğranmış kayısı ve küp doğranmış incir (İkisinden de 1,5 çay bardağı)
Şeker (3,5 – 4 su bardağı)

Aşurenin Süslemesi İçin Gereken Malzemeler

Fıstık
Nar
Hindistan cevizi

(Bu malzemeleri göz kararı kullanabilirsiniz.)

En Kolay, En Pratik Lezzetli Aşure Tarifi

En pratik Aşure tarifi için aşağıdaki yolları takip edebilirsiniz.

1. Nohut, kuru fasulye ve buğdayı bir gece öncesinden suya koyuyoruz.
2. Ertesi gün hepsini ayrı tencerelerde haşlıyoruz.
3. Nohut ve kuru fasulyelerimizin suyunu süzüyoruz, buğdayın içerisine ekleyip 10 dakika daha pişiriyoruz.
4. Bademlerimizi sıcak suyun içerisinde bir müddet bekletiyoruz. Sonra kabuklarını soyuyoruz.
5. Fındık, badem ve cevizleri de malzemelerin içerisine ekleyip karıştırıyoruz.
6. İlave ettiğimiz kuru yemişleri bakliyatlarla birlikte 5 dakika kaynatıyoruz.
7. Kuru meyvelerimizi derin bir kaba alıp üzerine su dolduruyoruz, yarım saat  beklemeye bırakıyoruz.
8. Süre dolunca kuru meyvelerin suyunu süzüyoruz. Küp küp doğrayıp aşuremize ekliyoruz.
9. Aşuremizi karıştıra karıştıra 10 dakika kaynatıyoruz. (Suyu az geldiyse kaynar su katabilirsiniz.)
10. Şekerimizi ekliyoruz ve eriyinceye dek karıştırarak kaynatıyoruz.
11. Doğranmış yaban mersinlerini ve incirleri de başka bir kapta haşlıyoruz. Suyunu süzüp aşureye ilave ediyoruz. Bir taşım kaynatıyoruz.

İşte bu kadar! Ellerimize sağlık… Şimdi kâselere paylaştırıp Hindistan cevizi serpiyoruz. Nar ve fıstık ile süsleyerek ikram edebiliriz. İçerisine kuru meyve eklediğimiz gibi, üzerine de ekleyebiliriz. Aşureyi süslerken tarçın da kullanabiliriz. Nitekim tarçın, kan şekerinin düzenlenmesine yardım eder. Susam taneleri de aşureye çok yakışacaktır. Yani aşure nasıl süslenirsorusu biraz da bizim damak zevkimizle ilgilidir. Aşure süsleme için arzuya göre başka malzemeler de kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu