Hatay’da baraj var mı?
Hatay İlimizde Baraj Varmı
Hatay’da baraj var mı? Evet, Hatay bölgesinde Barajlarımız var, Yarseli barajı (Altınözü), Yayladağı barajı(Kureşli çayı üzeri) olarak bilinen 2 adet baraj bulunmaktadır. Bu barajlar, suyu kullanıma sunma, sulama ve enerji üretimi gibi amaçlar için kullanılır. Barajların verimli ve iyi lokasyonlarda konumlandırıldığı bilinmektedir. Hatay ilimizin tüm suyunu ve enerjinin önemli bir oranı bu değerli barajlarımız tarafından sağlanmaktadır.
Hatay’da baraj var mı?
Merak edilen konumuza Hatay’da baraj var mı? geçmeden önce Barajların görevlerini sizlere belirtmek isteriz.
Hatayda’ki Barajların görevleri kullanım amaçları
Barajlar, su kaynaklarının yönetilmesi, su arz güvenliğinin sağlanması, tarımsal sulama, enerji üretimi, sel koruma gibi birçok amaç için kullanılırlar. Ayrıca, turizm, ekolojik denge ve su sporları gibi ekstra amaçlar da barajların kullanımının bir parçası olabilir. Hatay’da baraj var mı? sorusunu cevaplıyor olacağız.
Tarımsal sulama: Barajlar, tarımsal sulama için su kaynaklarını saklar ve düzenli bir şekilde sulama yapılmasını sağlar.
Enerji Üretimi: Barajlar, hidroelektrik santralların enerji üretimi için kullanılır. Barajlar, enerji üretmek için suyun yüksekliğini kullanarak hidroelektrik enerji üretir.
Su Arz Güvenliği: Barajlar, su kaynaklarını yönetmek ve su arzının güvenliğini sağlamak için kullanılır.
Sel Koruma: Barajlar, su seviyesinin yüksek olması durumunda sel baskınını önlemek için kullanılır.
Turizm: Barajlar, turizm amaçlı olarak da kullanılabilir. Barajların güzellikleri ve su kaynakları, turistleri çekmek için bir cazibe oluşturabilir.
Ekolojik Denge: Barajlar, doğal su kaynaklarının yönetilmesi ve korunması amacıyla kullanılabilir. Bu, doğal ekosistemlerin denge ve uyumunun korunmasını ve doğal hayvanların yaşam alanlarının korunmasını sağlar.
Yarseli Barajı
Yarseli Barajı da Hatay’ın Altınözü ilçesinde yeralmaktadır, Hatay ilinin önemli barjlarından birisi olarak bilinir, , sulama amacıyla 1985-1989 yılları arasında yapılmış ve 1989 yılında hizmete başlamış bir barajdır. Konumu ise Beyazçay üzerinde bölgesinde bulunan bir barajdır. Yarseli Barajı, su almalar gerçekleştirmek , temel baraj görevlerini yerine getirmek vede enerji üretimi gibi amaçlar için inşa edilmiştir.
Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 2.563.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 42,00 m, normal su kotunda göl hacmi 55,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 3,98 km²’dir. Baraj 7.300 hektarlık bir alana sulama hizmeti sunmaktadır. Bu değerli baraj hacmi, konumu sunduğu geniş sulama alanı sayesinde ciddi bir öneme sahiptir.
Yayladağı Barajı
Yayladağı Barajı, Hatay’da, Kureyşi Çayı üzerinde konumlanmış kıymetli, önemli bir barajımızdır. Bu baraj sulama, içme ve sanayi suyu üretimi amacıyla 1983-1988 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Hatay bölgesinde bulunan verilmli konumu itibarı ile tam kapasite ile hizmet sunan bir barajdır. Yayladağı Barajı, suyu yüzeye çıkmaya, sulama ve enerji üretimi gibi temel amaçlar için inşa edilmiş olsada ziraii sulama olarakda çok faydalı olduğu düşünülen Hatay ilinin kıymetli barajlarındandır.
Kaya gövde dolgu tipi olan Yayladağı barajının gövde hacmi ise 538.000 m³, akarsu yatağından yüksekliğide 47,00 m., normal su kotunda göl hacmi 6,50 hm³, normal su kotunda göl alanı 0,45 km²’dir. Yayladağı Barajı 647 hektarlık alana sulama hizmeti verirken senede ise 1 hm³’lük de içme suyu sağlamakta, Hatayın geneline ulaşan temiz suyu ile en gözde barajları arasında diyebiliriz. Hatay’da baraj var mı? ve bu barajların genel özellikleri, yüz ölçümü ve konumları ile ilgili yazımızı okuduğunuz için minnettarız.
Son olarak Hatay ilimizde yaşanan depremlerin büyük üzüntüsü içindeyiz, Umarım en kısa sürede deprem felaketinin açtığı yaraları kapatırız. Geçmiş olsun.